Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Halm tager over: Sønderborg Forsyning slukker for naturgassen

Det halmfyrede varmeværk har patenteret forbrændingsteknologi, som ikke kun gør varmen billigere, men også skærer 350.000 ton af CO2-udledningen. Pressefoto
Fjernvarmens nye halmfyrede varmeværk i Havnbjerg kører så godt, at Sønderborg Forsyning nu går i gang med at lukke for de naturgasfyrede kedelcentraler.

Nordals: Snart går ilden ud i Sønderborg Forsynings gasfyrede varmeværker på Nordals. Det nye halmfyrede varmeværk, der blev taget i brug i maj, kører så godt, at de første fire kan lukke og slukke inden for den kommende måned.

Det halmfyrede varmeværk har patenteret forbrændingsteknologi, som ikke kun gør varmen billigere, men også skærer 350.000 ton af CO2-udledningen. Dermed er man kommet nærmere målsætningen om, at forbrugerne i regionen skal erstatte individuel opvarmning baseret på fossile brændsler med ikke-fossil opvarmning.

- Vi har leveret varme fra halm kontinuerligt siden maj. Det er et klart tegn på, at det nye varmeværk er taget godt i brug, siger Jens Nansen Poulsen, projektleder hos Sønderborg Forsyning.

Fuldautomatisk anlæg

Det nye varmeværk er fuldautomatisk lige fra indføjningen af halm til udtag af aske. Det kan køre op til 72 timer uden medarbejdere til stede. I stedet kan medarbejderne styre det fra forsyningsselskabets driftscentral eller hjemmefra.

Selvom Danfoss’ center for udvikling af varmeforsyning ikke er bygget endnu, har det betydet meget for opførslen af det nye halmfyrede varmeværk. Dets besøgende skal kunne gå direkte gennem en tunnel over i varmeværket.

Når vi igen oplever meget kolde vintre, har forsyningsselskabet sikret sig retten til at købe overskudsvarme fra Danfoss’ egen gaskedel.

Halmværket er leveret i totalentreprise af danske Linka Energy, som har specialiseret sig i at udnytte lokale ressourcer i fremtidssikrede energiløsninger. Varmeværkets kedel er på 10 MW, som svarer til hele den kapacitet, Sønderborg Forsyning har brug for til at forsyne Nordborg og Havnbjerg.

Halmen, som giver varme til tusindvis af boliger, bliver efter afbrændingen til gødning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce