Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Halvdelen af brugerne er holdt op med at betale - leder sygemeldt med stress

Ole Stolberg (tv) - her med frivillige og ansatte - er sygemeldt, men håber efter sommerferien at vende tilbage som daglig leder af Blæksprutterne. Foto: jens Eilertsen
Der var ingen fest, da den daglige leder af Blæksprutterne i januar kunne fejre 10 års jubilæum, for Ole Stolberg er syg. Nedlukningen har også været hård for brugerne - en har begået selvmord.

Sønderborg: Der var hverken flag eller champagne på bordene, da Ole Stolberg for kort tid kunne fejre 10 års jubilæum som daglig leder af Blæksprutterne. Lokalerne på Skovvej er nemlig lukkede på grund af corona, og Ole Stolberg har været sygemeldt med stress siden december.

Vi møder den 61-årige sønderborger i Blæksprutternes lokaler og konstaterer, at helt lukkede er de ikke. En gruppe frivillige kigger stadig ind i formiddagstimerne, drikker kaffe og hygger sig - og kigger ud i fremtiden efter en dagligdag, hvor der igen må komme brugere i de mange værksteder.

Så glade var Ole Stolberg, kontorassistent Carina Berg og de frivillige og ansatte, da der blev flyttet i nye lokaler i 2017. Foto: Jens Eilertsen

Ole Stolberg virker trist, når han viser rundt i de vante lokaler og den villa ved siden af, som Blæksprutterne har råderet over, til den skal rives ned. I værkstederne ligger der halvfærdige smykker og andet, som brugerne ikke var færdige med, da der blev lukket ned.

Stoppet betaling

Den sygemeldte leder regner med, at der igen kommer gang i værkstederne, når alt er åbent, men han oplyser med et bekymret ansigtsudtryk, at omkring halvdelen af de 160 til 170 brugere har stoppet betalingerne.

Blæksprutte-lederen kan godt forstå, at mange ikke vil betale, når de ikke får noget for pengene, men han håber bare på, at alle vender retur - men ved dog også, at det ikke kommer til at ske. En kvinde i 40-års alderen, som havde holdt en lille pause fra Blæksprutterne, kom tilbage før nedlukningen. Nu har hun taget sit eget liv.

Blæksprutterne åbnede midlertidigt på Rønhaveplads i 2020 - og Ole Stolberg fik hjælp til flytningen af to døtre. Foto: Jens Eilertsen

Om det kunne være forhindret, hvis Blæksprutterne havde været der til at støtte hende og give hende den daglige kontakt med brugere, frivillige og ansatte, som hun efter nedlukningen var afskåret fra, ved Ole Stolberg naturligvis ikke. Men han kan ikke lade være med at tænke på det - og på, hvordan det går brugerne, der ikke har andre sociale kontakter end dem, der kommer i Blæksprutterne.

Ole Stolberg og socialarbejder hos Kirkes Korshær jubler over de mange varer, der blev samlet ind til julehjælp i Føtex. Foto: Jens Eilertsen

- Vi har stadig frivillige og ansatte, som kører ud og hjælper, når ældre skal vaccineres, og når syge skal hjem fra hospitalerne og der kommer en sygeseng fra Hjælpemiddelcentralen, så gør vi gerne plads til den. Det klarer vi stadig, men jeg savner hverdagen og jeg savner vores brugere, siger Ole Stolberg.

Annonce

Trykken for brystet

- Hvordan mærker du din stress?

- Min hukommelse er ringe - jeg glemmer mange små ting. Jeg har trykken for brystet, jeg er træt og jeg kan ikke sove rigtigt.


Min hukommelse er ringe - jeg glemmer mange små ting. Jeg har trykken for brystet, jeg er træt og jeg kan ikke sove rigtigt.

Ole Stolberg


- Hvad med fremtiden?

- Jeg ved ikke, hvor lang tid jeg kan fortsætte - det kommer an på opbakningen fra bestyrelsen. Hvis jeg skal slås med kommunen, bliver jeg ikke så længe - og jeg sidder her i hvert fald ikke 10 år mere.

- Hvornår vender du retur som daglig leder?

- Jeg håber, at det kan blive en gang efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce