Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Heidi fandt sin vej på toppen af Kilimanjaro

Heidi Jessen tog på afklaringstur til Afrika og skiftede så job. Foto: Privatfoto
Heidi Jessen måtte bestige Afrikas højeste bjerg for at finde ud af, at hun arbejdsmæssigt skulle skifte spor fra slagter til SOSU.
Annonce

Sønderborg: Efter mange år med hårdt fysisk arbejde som slagter begyndte Heidis krop at protestere. Og Heidi følte samtidig et stigende behov for at skifte til et job, hvor hendes omsorgsgen kunne udfolde sig. En bjergbestigning skabte klarhed – så nu tager hun fat på en SOSU-uddannelse.

- I virkeligheden ligger det nok i mine gener. Min oldemor var kendt for at åbne sit hjem for ældre og syge, der ikke kunne klare sig selv mere, min mormor var hjemmehjælper i Ribe, og min mor sluttede sit arbejdsliv som SOSU-hjælper på Gråsten Plejecenter. Det føles godt og lidt ligesom, at kredsen sluttes, når jeg nu tager fat på en uddannelse til SOSU-assistent. Og jeg glæder mig helt vildt.

Heidi Jessen lyser op i et stort, forventningens smil ved tanken om, at hun sidst i marts indtager skolebænken på SOSU-Skolen i Aabenraa og dermed åbner et nyt kapitel i sit liv.

- Jeg glæder mig så meget til arbejdet med de ældre, som jeg har så stor respekt for. De har slidt og knoklet for det velfærdssamfund, vi har i dag, så de fortjener i dén grad, at vi gør noget godt for dem. Jeg føler faktisk en vis ære ved at være med til at betale tilbage, siger Heidi, for beslutningen om, at hendes fremtidige arbejde skulle være med mennesker har en klar adresse i retning af ældre.

- Jeg holder skam også meget af børn, men arbejdsmæssigt giver det mit arbejde dybde og indhold, at jeg kan opbygge en fortrolighed med ældre, som har oplevet så meget og har så meget erfaring at øse af. Øjenkontakten og evnen til at lytte – det er noget af det, jeg gerne vil give, siger Heidi.

Ryggen ville ikke mere

Heidi har allerede en uddannelse. I 1989 startede hun som slagterelev på slagteriet i Blans, og da hun i 1992 var udlært, fortsatte hun på stedet med akkordarbejde i 13 år. Så ville ryggen ikke mere, Heidi blev sygemeldt og måtte holde en pause, mens ryggen kom sig. Derefter fulgte nogle år på genbrugspladser i først Skodsbøl, siden på Nørrekobbel og sidst Glansager.

- Arbejdet var dejligt afvekslende, jeg var ude i den friske luft, og jeg opdagede, at jeg godt kunne lide kundekontakten…. vejlede og vise, hvor tingene skulle lægges hen, og at pladsens gæster nød en sjov bemærkning. Desværre ændrede arbejdsklimaet sig, og min arbejdsglæde forsvandt. Det var på det tidspunkt, jeg besluttede mig for, at jeg ville bestige Kilimanjaro – Afrikas højeste bjerg. Jeg tog afsted alene. Jeg var helt på det rene med, at det var en slags ”afklaringstur” for mig, fortæller Heidi.

- Da jeg kom ned, godt træt og havde sovet i tre dage, vidste jeg, at jeg var nødt til at stoppe med arbejdet. Jeg vidste også, at jeg skulle finde noget helt andet, hvor det handlede om omsorg for andre mennesker. Jeg søgte og fik et vikariat i hjemmeplejen i to måneder. Arbejdet forvissede mig om, at jeg skulle tage uddannelsen til SOSU-assistent. Det ligger ikke til mig at gøre noget halvt, så når jeg vil arbejde i faget, skal jeg være faglært. Heldigvis havde jeg en kollega i hjemmeplejen, som gjorde mig opmærksom på en uddannelsesstilling på Plejecenter Amaliehaven. Den søgte jeg, og jeg fik den – og jeg siger dig, jeg kunne ikke få armene ned. Tænkt sig, at de valgte mig på 47 år, siger Heidi og løfter glad armene i vejret.

Voksenløn

Heidi går direkte ind på Grundforløb 2, fordi hun har været væk fra folkeskolen i mere end halvandet år. Grundforløbet er på 20 uger. At hun har været ansat i en uddannelsesstilling vil give hende merit, når hun tager hovedforløbet til SOSU-assistent. Sønderborg Kommune har sikret, at Heidi får voksenløn og en elevstilling, hvor hun i løbet af sin uddannelse kommer i praktik i både hjemmeplejen, på et plejecenter, et sygehus og i psykiatrien. Så Heidi kan ikke bare løfte armene, men også sit eksamensbevis som SOSU-assistent ved årsskiftet 2022-2023, hvis alt går, som det skal.

Jeg holder skam også meget af børn, men arbejdsmæssigt giver det mit arbejde dybde og indhold, at jeg kan opbygge en fortrolighed med ældre, som har oplevet så meget og har så meget erfaring at øse af. Øjenkontakten og evnen til at lytte – det er noget af det, jeg gerne vil give.

Heidi Jessen

SOSU-uddannelsen

Næste frist for at søge ind på SOSU-uddannelsen er den 3. april 2020.
Vi du se mere om SOSU-uddannelserne, kan du læse her:
www.sosu-syd.dk
www.facebook.com/sosusyd/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce