Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Hver husstand får en ekstra beholder til skrald

Byrådsmedlem og formand for Sønderborg Forsyning, Tom Hartvig Nielsen (t.v.), direktør for Sønderborg Forsyning, Hans Erik Kristoffersen og formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard, kigger på de nye affalds- og genbrugsbeholdere, der tages i brug fra efteråret 2020.Foto: Timo Battefeld
Sønderborg Forsyning ruller snart information ud om udvidelsen af genbrugsordningen, hvor der kommer tre store beholdere til affaldssortering. Ordningen bliver nemmere, men til gengæld lidt dyrere.
Annonce

Sønderborg: Sønderborg er et mønsterbarn, når det kommer til affaldssortering og genbrug. I 2018 indsamlede borgerne i Sønderborg Kommune således 2316 ton papir til genanvendelse, og det betød, at mere end 20.000 træer ikke blev fældet. Samtidigt blev 1050 ton indsamlet genbrugsglas til 1000 ton helt ny glas og de 132 ton aluminium, der fandt vej til genbrugsbeholderne, ville være nok til at bygge to store Boing 747-fly.

- Genbrug gør en forskel, og i Sønderborg er vi rigtig gode til det. Men det betyder jo ikke, at vi ikke kan blive endnu bedre, siger Hans Erik Kristoffersen, direktør for Sønderborg Forsyning.

Den sønderjyske førerposition på området skal nemlig holdes og værktøjet i form af de nye beholdere uddeles fra juni 2020 og tages i brug fra oktober samme år. Hver husstand får en ekstra beholder. Det nye er, at al plast skal i samme rum. Dåser, glas samt pap og papir får også hver sit rum. Desuden skal madaffald også i en boks for sig selv, lige som der kommer en rød kasse til batterier og andet miljøfarligt affald.

De nye beholdere er sorte og som standard 240 liter. Restaffaldsbeholderen og madbeholderen tømmes hver anden uge som nu, mens de to andre med metal, glas, plast og pap tømmes hver fjerde uge.

Årligt genbrug i Sønderborg Kommune

1316 ton papir – og det betød, at mere end 20.000 træer ikke blev fældet.

636 ton pap – mere end 8,5 kg ren pap fra hver eneste indbygger i Sønderborg Kommune.

328 ton metal – og det sparede atmosfæren for mere end 1800 ton CO2. Af de 328 ton var hele 132 ton rent aluminium fra f.eks. øl- og sodavandsdåser.

183 ton plastik – der kan omdannes til bl.a. soveposefyld, fleecetrøjer, legetøj og isolering.

1050 ton glas – der blev til 1000 ton nyt glas.

Annonce

Vi er heldige

- Vi har forsøgt at tænke i nemme løsninger for borgerne. Blandt andet bliver det heller ikke nødvendigt at skylle madglas, når ordningen kører fra næste efterår, tilføjer Hans Erik Kristoffersen.

Formanden for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard (Fælleslisten) er stolt af Sønderborg som forbillede på området:

- Der er EU-krav, som vi rigeligt opfylder, men vi har også vores egne ambitioner på miljøets vegne. Når jeg er ude at rejse, så høre jeg af og til folk sige; tænk hvor heldige I er, at der kommer nogen efter jeres affald, siger Aase Nyegaard.

Når ordningen kører bliver det 18 skraldebiler, der henter affaldet. Fire er rene elkøretøjer og skal bruges i byen, mens de øvrige kører på gas og har elhejs. Hvad angår madaffaldet kan de cirka 5720 ton, der hvert år havner i skraldespanden, blive omdannet det til 1.029.600 kubikmeter biogas – eller 6.292.000 kWh svarende til strømforbruget i mere end 1.700 gennemsnitlige husstande.

Annonce

Lidt dyrere

Når der er møde i teknik- og miljøudvalget tirsdag i næste uge ved tages en mindre prisstigning, der skal være med til at finansiere genbrugsudvidelsen. Det bliver knap 60 kr. dyrere pr. måned, men sammenlignet med vores sydjyske nabobyer er ordningen stadig billigere. Og det til trods for, at de andre endnu ikke er på genbrugshøjde med Sønderborg.

- Vi ser det som rettidig omhu at være på forkant. Vi ved godt, at det for nogle er lidt øv, at man har afskærmet de to eksisterende beholdere med hegn, og så kommet det en ekstra. Vi siger gerne undskyld, men håber på forståelse, siger byrådsmedlem Tom Hartvig Nielsen(S), som også er formand for bestyrelsen for Sønderborg Forsyning Holding A/S.

Sønderborg Forsyning begynder fra uge 3 en informationskampagne og vil være til stede udvalgte og endnu ikke offentliggjorte steder, hvor man kan komme og se beholderne og stille spørgsmål.

Der kommer også en særlig rød beholder til blandt andet batterier og andet miljøfarligt affald.Foto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce