Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ingen studenterhuer og svendebreve: Unge vælger hverken gymnasiet eller erhvervsuddannelse

Efter sidste skoledag og endte eksamener skulle hver fjerde elev gerne have valgt at tage en erhvervsuddannelse. Det er ikke sket i år, men flere af gymnasierne er heller ikke valgt til. Kun to har haft fremgang. Arkivfoto: Claus Thorsted
Det var ambitionen, at 25 procent af de unge skulle søge ind på en erhvervsuddannelse i 2020. Men eleverne i 9. klasse tog et andet valg.

Sønderborg: At blive frisør, smed eller elektriker er langt fra det, der ligger først for, når de unge står og skal vælge deres videre skolegang efter 9. klasse.

Det viser en ny opgørelse over, hvor 1302 elever i Sønderborg kommune havde søgt hen per 1. april 2021.

Antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne er faldet fra 193 i 2020 til 166 i år, hvilket svarer til en tilbagegang på 14 procent.

Annonce

Det er endnu et skridt i den forkerte retning, erkender direktøren for EUC Syd, Finn Karlsen.

- Selvfølgelig er det ikke tilfredsstillende, når vi er et godt stykke fra målsætningen, siger han med reference til, at de nationale mål er, at 25 procent af de unge skal søge ind på en erhvervsuddannelse.

I Sønderborg kommune ligger ansøgerprocenten på 19 i 2021. Den lå på 19,9 sidste år og 22 i 2019. Trods den negative udvikling vil Finn Karlsen ikke skyde mod byrådspolitikerne og deres indsats for at tiltrække flere elever til erhvervsuddannelserne.

- Der er gjort et stort arbejde for at profilere os, hvilket ikke har givet det ønskede resultat. Det er der nok flere grunde til som mindre årgange, mange valgmuligheder og samfundets syn på faguddannelser, siger han og påpeger, at det seneste optag også skal ses i lyset af covid-19.

Pandemien forhindrede blandt andet brobygning og begrænsede erhvervspraktikken.

Søgningen til det almene gymnasium er faldet med 90 elever.

Søger det sociale

Mens EUC Syd og gymnasierne i Sønderborg med undtagelse af Det Blå Gymnasie og HF får færre elever efter sommerferien, forholder det sig anderledes i 10. klasse. Her begynder 430 unge. Det tal var 379 i 2020.

Særligt efterskolerne er eftertragtet, hvilket ikke kommer bag på hverken formand- eller næstformand i børne- og uddannelsesudvalget Claus Klaris (V) og Jesper Smaling (S).

- Det er for mig at se et udtryk for, at mange af de unge har savnet fællesskabet det seneste år, siger politikeren fra Venstre og forklarer i forlængelse heraf, at efter et år med covid-19 kan det være meget fornuftigt at udsætte beslutningen om ens videre uddannelse.

Den vurdering bakker Jesper Smaling op om.

- Billedet i Sønderborg følger den nationale tendens i år, hvilket bliver forklaret med covid-19. Den forklaring køber jeg. Det giver mening, at flere unge har et behov for at søge mod meget sociale fællesskaber, som et efterskoleophold er, siger han.

Af de 430 kommende 10. klasses elever skal 294 af dem på efterskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce