Annonce
Ugeavisen Sønderborg

It-koks: Over 500 patienter har fået mangelfulde svar fra sygehuse

Over 500 patienter fra Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland har fået mangelfulde svar efter en undersøgelse på grund af it-fejl. Nu strammer regionens it-afdeling op. Arkivfoto: Timo Battefeld
Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland har givet patienter mangelfulde svar på scanninger på grund af it-fejl. Fejlen har kun haft konsekvenser for få patienter, forklarer sygehuse. Regionens it-afdeling strammer nu op.
Annonce

Svigt: Flere end 500 patienter på Sydvestjysk Sygehus og Sygehus Sønderjylland har fået ufuldstændige svar på røntgenbilleder. Derudover blev 84 svar fra røntgenlæger ikke sendt ud i første omgang. Fejlene skyldes problemer i regionens centrale it-system.

Sydvestjysk Sygehus har i perioden 14. maj til 7. oktober sendt 489 ufuldstændige undersøgelsessvar ud til de henvisende læger, som har haft patienter, der har været til undersøgelse på sygehuset. Ifølge regionen er fejlen opstået ved en systemopdatering den 14. maj.

Konkret har fejlen bestået i, at der mellem to linjeskift i undersøgelsessvaret maksimalt kunne være 350 tegn. Dermed er resten af teksten blevet kasseret og således aldrig frem til den henvisende læge. Svarene har dog hele tiden været fuldstændige og korrekt fremstillet i regionens elektroniske patientjournal og på sundhed.dk, hvor patienterne har kunnet læse dem, oplyser regionen. Fejlen blev rettet den 7. oktober, og der er konstateret 489 undersøgelsessvar for 423 patienter, hvor der er forskel mellem det reelle undersøgelsessvar og det undersøgelsessvar, der er blevet sendt til den henvisende læge.

På Sydvestjysk Sygehus kan fejlen have haft kliniske konsekvenser for tre af patienter, hvor deres svar har manglet ”væsentlig information”, oplyser regionen.

Lægelig direktør Anna-Marie Bloch Münster forklarer, at sygehuset ikke selv blev opmærksomt på fejlen, da svarene går gennem flere it-systemer, inden det når den henvisende læge. Først da en praktiserende læge undrede sig over et ufuldstændigt svar, blev Sydvestjysk Sygehus klar over problemet og satte en større undersøgelse af røntgensvar i gang.

Anna-Marie Bloch Münster oplyser, at de mangelfulde svar dækker over nogle få manglende bogstaver til længere passager.

- Vi har gennemgået alle svar minutiøst. De tre, hvor der kan være kliniske konsekvenser, følger vi op på, så vi er 100 procent sikre på, at de får den rette behandling, forklarer den lægelige direktør.

Hun tilføjer, at sygehuset er i kontakt med de tre pågældende patienter og deres henvisende læger. Af hensyn til patienterne vil Anna-Marie Bloch Münster ikke oplyse mere konkret om de tre sager.

Hun beklager fejlen og tilføjer, at det ikke må gentage sig. Derfor har regionens centrale it-afdeling skærpet kontrollen.

- Det her viser, hvor vigtigt det er, at alle kontrolmekanismer er på plads, fra svaret er bestilt, til det ligger ved modtageren.

Annonce

Forsinkelse

På Sygehus Sønderjylland blev en lignende fejl opdaget den 11. november i et andet it-system. Den har betydet, at sygehuset har udsendt 35 mangelfulde undersøgelsessvar. Derudover er røntgenlægers beskrivelser i 84 tilfælde ikke blevet sendt ud til patienterne og deres henvisende læger. Beskrivelserne har været forsinket imellem 1 og 24 dage. Disse beskeder er nu sendt ud.

Lægelig direktør Peter Sørensen understreger, at alle patientsager er blevet gennemgået grundig efterfølgende.

Fejlen har i et enkelt tilfælde haft betydning for en patients behandlingsforløb på det sønderjyske sygehus. Her er både patient og henvisende læge blevet orienteret. Det forsinkede svar har betydet, at der gik nogle ekstra dage, før der blev taget hånd om en patient.

Regionen oplyser, at både patienter og deres henvisende læger er blevet underrettet direkte, så hvis man ikke har modtaget underretning via telefon, e-boks eller brev, er man ikke påvirket af fejlen. Begge sygehusenheder har oprettet en telefonlinje til de berørte patienter, der måtte have spørgsmål til deres forløb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce