Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Jeg kan godt tude over mit liv, når jeg er alene

Johnny har haft et hårdt liv og er blevet 55 år - men han har stadig drømme. Foto: Jens Eilertsen
Johnny Ørum er 55 år og førtidspensionist. Han blev seksuelt misbrugt som barn, fik tæsk af faderen, har været i Fremmedlegionen, har været på heroin, mistede sin bror som 25-årig. I dag drikker han for mange øl og drømmer om en hundepension.

Fynshav: Vi er på besøg hos Johnny i hans rækkehus i Fynshav. I stuen sidder en veninde - hun er meget ældre end Johnny og dårligt gående, men efter at hun for et par år siden mistede manden til kræften, besøger hun Johnny. De lærte hinanden at kende ved Brugsen i Fynshav, hvor hun kælede med hans hund. Senere bankede hun på døren og spurgte, om hun måtte snakke med hunden. Siden har den velklædte dame med rollatoren været ven med førtidspensionisten med strithår, skægstubbe og huller på knæene.

- Han er et godt menneske, han elsker dyr og der sidder et godt hoved på ham - og så er han rigtigt god til at lave mad, siger kvinden.

Johnny nikker, men indrømmer, at det ikke er altid, han har overskud til madlavning. Så får vi lige fortællingen om omeletten fra aftenen i forvejen, der endte i skraldespanden, fordi låget til glasset med krydderiblanding røg af, da der skulle drysses lidt smag på æggene.

Annonce

Gør ikke rent

På gulvet i stuen er der jord og aftryk af hundepoter over alt, skraldespanden løber over og bordet er fyldt med askebægere, øldåser og andet.

- Jeg kan ikke overkomme rengøring, siger Johnny og tænder en cigaret. Veninden har allerede ild i sin. De hygger sig sammen med tobakken. Johnny drikker også øl - det bliver til to i den tid, ugeavisen er på besøg. Den ældre kvinde drikker vand.

Annonce

Slog med bøjle

Nu begynder Johnny Ørum sin beretning. Han oplevede barndommen som forfærdelig og fortæller, at faderen, der var soldat, dagligt slog ham med en bøjle. Moderen havde han det heller ikke godt med - hun sagde flere gange i løbet af dagen: Du kan bare vente dig til far kommer hjem.

- Jeg var et indadvendt barn, men det har også noget at gøre med, at jeg blev misbrugt som helt lille. Det skete, når min mormoder skulle passe mig. Det gjorde hun ofte i tre måneder ad gangen, fordi min moder ikke kunne lide mig. Det var min mormoders nabo, som misbrugte mig. Han gik hele vejen og sagde, at der ville ske noget forfærdeligt med mig, hvis jeg fortalte om misbruget. Det troede jeg på - misbruget stod på fra jeg var fire til syv år.


Jeg var et indadvendt barn, men det har også noget at gøre med, at jeg blev misbrugt som helt lille. Det skete, når min mormoder skulle passe mig. Det gjorde hun ofte i tre måneder ad gangen, fordi min moder ikke kunne lide mig. Det var min mormoders nabo, som misbrugte mig.

Johnny Ørum


- Det var tydeligt for mig, at mine forældre bedre kunne lide min lillebroder, siger Johnny Ørum og tænder endnu en smøg. Han siger med lav stemme, at hans broder døde af en overdosis i Herning som 25-årig. Johnny er overbevist om, at broderen blev slået ihjel af nogen, der ville have fat i en erstatning, han fik efter en trafikulykke.

Annonce

18-årige forældre

Tre måneder før sin eksamen på Sydvestsjællands Ungdomsskole blev Johnny smidt ud - han fortæller, at han var forelsket i en pige og gik over på pigegangen om aftenen. Det var ikke tilladt, men han blev senere gift med pigen og de fik et barn som bare 18-årige. I dag har han ikke kontakt med sin tidligere hustru, og han ønsker ikke kontakt med sin søn, der er 36 år.

- Jeg talte med ham for en tre år siden. Det første han sagde var, at han havde brug for 500 kroner, så ønskede jeg ikke tale med ham mere.

- Hvad med dine forældre?

- De lever stadig - men ikke for mig.

Johnny elsker sin hund og drømmer om en hundepension og et liv uden øl. Foto: jens Eilertsen

Johnny Ørum arbejdede seks et halvt år i landbruget og har også taget kurser som anlægsgartner og svejser og arbejdet som murerarbejdsmand og med kloakering.

For godt 30 år siden tog han til Marseilles og meldte mig i Fremmedlegionen. Han blev udsendt til Afrika og Kuwait, men ønsker ikke tale om den tid. Johnny siger kun, at han havde ondt af de dyr, som led i den olie, som de irakiske soldater lukkede ud fra de kuwaitiske anlæg. Den 55-årige førtidspensionist er en meget stor dyreven.

Annonce

Begyndte at tage heroin

Den store nedtur begyndte, da broderen døde i Herning. Johnny siger, at det var i forbindelse med broderens død, at han begyndte at tage heroin. 15 år på landevejen fulgte. En dag var han sammen med en kammerat i Midtjylland og foreslog, at de to gik en tur til Sønderborg. Kammeraten sagde: Nej, du får mig ikke med til Als, for når du kommer til den ø, vil du ikke væk igen.

- Han havde ret. Jeg fik med det samme en god følelse, da jeg gik over den gamle bro.

Annonce

I stort sort hul

I dag er Johnny Ørum førtidspensionist og han har en psykisk diagnose. Hvad det er, ved han ikke rigtigt. Lægen siger, at det er PTSD - selv mener han, at det er angst. Angsten kommer, når der er mange mennesker omkring ham - derfor undgår han indkøbscentre og gågader. Når der er for mange mennesker i Brugsen i Fynshav, går han heller ikke ind.

- Det sker til tider, at jeg glider ned i et stort sort hul, og så er jeg parat til alt, siger Johnny Ørum og peger mod tre store huller i dørene.

- Det er jo bedre, at jeg slår på dørene end på andre siger han - og tilføjer så hurtigt, at han er et ordentligt menneske.

- Jeg vil meget gerne hjælpe andre - for eksempel med havearbejde - og hvis jeg ser en lille pige vælte på sin cykel, så hjælper jeg hende op og hjem til forældrene.

Annonce

Vold mod betjent

Den 55-årige førtidspensionist kan ikke huske, hvor mange gange han har været i fængsel, men han anslår, at han sammenlagt har siddet inde i 3,5 år.

Johnny vil ikke så gerne tale om kriminalitet, men han fortæller, at den ene dom - 40 dage - stammer fre en episode ved Brugsen. Han drak sammen med andre og lavede i sjov kung-fu bevægelser med en kammerat. Pludselig blandede en tredje sig og slog ham to gange i hovedet. Da politiet kom, kom det til håndgemæng og han tog fat i en betjents krave. Det blev takseret til vold mod betjenten, siger han.

Fængselsstraffen afskrækkede ham dog ikke.

- Jeg er ikke et dårligt menneske, det er bare sådan, at det til tider virker som om fængslet er det eneste sted, jeg kan få hjælp, siger Johnny Ørum, der ikke har noget godt at sige om psykiatrien i Aabenraa.

- Der mangler varme hænder, og en gang fik jeg lov til at gå 12 dage på gangene, uden at der blev gjort noget. Nogle af medarbejderne behandler mig som en sag - andre er mere menneskelige, siger Johnny Ørum, der også er utilfreds med, at hans læge ikke vil udskrive Alprox/Xanax, der afhjælper angst, panikanfald og søvnløshed.

- Når jeg får det, spiser og sover jeg godt - jeg fungerer meget bedre. Jeg fik det i fem år og trappede selv ned, men nu må jeg ikke få det mere. Alt det skrammel på bordet kan du tage med dig, bare jeg får Alprox, siger Johnny Ørum og peger over mod de omkring 10 pakker med medicin.

Annonce

Drømmer om hundepension

- Hvad drømmer du om?

- Om at overtage et nedlagt landbrug og lave en luksushundepension, men det kan nok ikke lade sig gøre, for jeg står i Ribers.

- Du kan da leje?

- Det har jeg slet ikke tænkt på. Tak for din information.

- Hvis du kunne få et ønske opfyldt, hvad skulle det være?

- Uha, har jeg en livlinje til den  - må jeg ringe til en ven? Nej, det skal nok være, at jeg får en hundepension.

- Hvis du kunne lave en ting om, hvad skulle det være?

- At jeg stoppede med at drikke.

- Hvad skal der til at gøre dig glad?

- Hunde, jeg elsker hunde. Du finder aldrig nogen, der er så trofast som en hund. Jeg elsker alle dyr. Jeg har godt nok to rigtigt gode menneskevenner - det er bedre end en masse bekendte.

- Hvad er din største succesoplevelse?

- Da jeg fik Smudt (hunden, red).

- Tager du stadig stoffer?

- Jeg tager ikke heroin mere - men ryger af og til en lille pibe tjald.

- Hvad med fremtiden?

- Jeg vil gerne flytte til Høruphav, der er bedre indkøbsmuligheder, bibliotek og adgang til læge.

- Hvad tænker du, når du ser tilbage på dit liv?

- Jeg ville gerne gøre det hele om igen, men det er jo utopi. Når jeg er alene, kan jeg godt tude over mig liv - over det, jeg har været igennem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce