Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Slut med at stene hjemme - Charllotte vil være kultur-SOSU

Charllotte Christensen kan igen smile. Hun glæder sig til at arbejde som det, hun kalder klutur-SOSU. Foto: Jens Eilertsen
Charllotte Christensen har prøvet meget i sit liv - lige fra fede liv i Hamborg og Schweiz til en tur ned i den dybeste kulkælder. Hun var så langt nede, at børnene blev spurgt, om de ville i familiepleje. Det ville de ikke.
Annonce

Sønderborg: Charllotte har skrevet et brev til ugeavisen. Det har overskriften - farvel til fyrre, fed og færdig og goddag til sol, sommer og SOSU. Brevet er skrevet med en humoristisk pen, og det er da også en meget talende og smilende 50-årige Sønderborg-kvinde med masser af energi, der møder op til interview på ugeavisen.

Sådan har det dog ikke altid været - det er kun få år siden, hun var så langt nede i kulkælderen, at hun spurgte sine to børn, der i dag er 13 og 15 år, om de ville i familiepleje.

- Jeg elsker mine børn over alt på jorden, og jeg ville bare have det bedste for dem. Det følte jeg ikke, jeg kunne give. Jeg levede ikke op til mine egne forventninger som moder, og det blev kun værre, når der i løbet af ugen tikkede det ene afslag efter det andet ind på mine jobansøgninger.

Annonce

Sad og stenede

- Jeg kunne jo lige så godt spørge børnene, for jeg kunne ikke skjule for dem, at jeg stod et sted midt i opgivelse og meningsløshed. Jeg var ikke den mor, jeg gerne ville være. Når du ikke har et arbejde og du er bange for økonomien, er der bare ikke noget flow i dit liv. Jeg søgte og søgte og ikke kun i Sønderborg, og det var et nederlag for mig at få alle de afslag. Jeg havde jo haft arbejde næsten altid - det første job fik jeg, før jeg var 14 år, så jeg var som ledig ramt på selvværdet. Derfor fik jeg angst - jeg sad bare derhjemme og stenede. Der var ikke brug for mig - jeg savnede helt vildt nogle kolleger, siger Charllotte Karisma Lotuz Christensen, der var stresssygemeldt i halvandet år. Det blev kun værre, da faderen pludselig døde.

Charllotte kom ud blandt mennesker via kurser, praktikker og via sin interesse for kunst og kultur, men hun følte ikke, at hun blev forstået. Mange sagde "op på hesten igen" - noget, hun ikke rigtigt kunne bruge.

Annonce

Ud i verden

Der er meget stor forskel på den voksne, deprimerede Charllotte, som ikke kunne finde mening med tilværelsen, til den 18-årige Charllotte, som flyttede hjemmefra for at blive au pair i Hamborg. Familien i den tyske storby var dog ikke et heldigt match for den unge dansker, for den amerikanske frue i huset talte dårligt tysk og var streng.

Charllotte Christensen (th), da livet var en stor fest i Schweiz. Foto. Privatfoto

Det knækkede ikke Charllotte, der i Hamborg brugte tre år på at uddanne sig til hotelfachfrau - sådan en, der er inde over stort set alt, hvad der foregår i hotellet. Hun levede det vilde liv i den lille lejlighed med fester for 30 til 40 mennesker. De kaldte det "bring a bottle party", men der var også nogle, som tog guitaren med. Det var en herlig tid i den tyske storby.

Tilværelsen i Hamborg blev skiftet ud med et liv i Schweiz og arbejde på skisporthoteller. De år betegner Charllotte Christensen som de bedste i sit liv. Den unge kvinde talte dansk, engelsk, tysk og lidt fransk og havde en god kontakt med gæsterne. Hun levede af sine drikkepenge og kunne senere rejse hjem med sin løn.


Jeg var ikke den mor, jeg gerne ville være. Når du ikke har et arbejde og du er bange for økonomien, er der bare ikke noget flow i dit liv. Jeg søgte og søgte og ikke kun i Sønderborg, og det var et nederlag for mig at få alle de afslag. Jeg havde jo haft arbejde næsten altid - det første job fik jeg før jeg var 14 år, så jeg var som ledig ramt på selvværdet.

Charllotte Christensen


Arbejdet gav Charllotte mulighed for at spare fridage sammen, og derfor tog hun tit ud til vinsmagninger og så, hvordan ost blev til. Af og til teamede hun op med amerikanske turister eller andre, som besøgte Schweiz. Der var fuld fart på med afterskiing og temafester - og hun lærte da også at stå på ski. Det var et liv i overhalingsbanen og uden bekymringer.

Annonce

Var blevet "hapset"

I 1994 tog Charllotte til København for at bosætte sig. Hun havde mødt en dansk mand i Schweiz, men da hun dukkede op i hovedstaden, var han blevet "hapset", som hun udtrykker det.

Det var ikke let at få job i hotelbranchen, for Danmark anerkender ikke den tyske all round uddannelse. Men den energiske danske pige med det gode smil fik alligevel job flere steder, hun lærte officepakken i learning by doing, og det gav blandt andet adgang til et job i Dansk Tennis Forbund.

Charllotte Christensen (th) da hun sammen med formanden for Sønderborg Handel Rikke Torré og centermannager i Borgen Flemming Enghave arrangerede Lystrød Lørdag. Foto: Jens Eilertsen

Da hun var først i 30erne tikkede det biologiske ur - der skal lande en kommende far i mit liv, tænkte hun. Hun mødte en mand på dating.dk, og da hun senere mødte ham igen via A.P. Møller, hvor han var kaptajn, blev de et par. Som 35-årige blev Charllotte gravid - det var ikke planlagt - og to år senere fik de endnu et barn. Parret boede otte år på Ærø, hvor Charllotte arbejde på turistkontoret og skabte et vandrer-koncept, der blev kåret som næst bedste iværksætteri på Ærø det år. Kun overgået et en gedemælkproducent. I 2012 gik parret hver til sit.

Annonce

Forelsket i Sønderborg

- Hvorfor flyttede du til Sønderborg efter skilsmissen?

- Jeg havde forelsket mig i byen nogle år tidligere - den by har bare noget særligt over sig - men det var også af hensyn til min eksmand, der skulle være i nærheden af børnene. Jeg forlod Ærø, fordi jeg troede, at jeg havde bedre jobmuligheder andre stedet og på grund af min familie.

Fra 2012 til 2014 tog Charllotte en uddannelse inden for natur- og kulturformidling, og nu begyndte den vanskelige tid med resultatløs jobsøgning afbrudt af nogle interessante praktikperioder. Hun assisterede Lars Tholander, da han skrev Kunstkolonien Augustenborg, hun assisterede citychef Brian Kaslund, stod bag en kunstauktion i Borgen og var tovholder, da Sønderborg markerede Lyserød Lørdag med blandt andet sløjfer på den gamle bro.

Hun gjorde det med et stort smil i den tro, at hun ved at suge erfaring til sig kunne få et job med kulturformidling. Men det kunne hun ikke.

Annonce

Tabte 25 kilo

Vendepunktet for Charllotte Christensen kom, da hun ændrede kostvaner og tabte 25 kilo. Nu kom der mere mod på livet - hun er morgenbader og inspireret af folketingets åbningsdebat i 2019, hvor der blev talt om manglen på personale inden for sundhedssektoren, gik hun i gang med SOSU-uddannelsen.

- Så har du droppet drømmen om at arbejde med kultur?

- Nej da. Jeg skal være kultur-SOSU.

- Kultur-Sosu? Hvad er det?

- Jeg skal nok finde ud af at kombinere de to. Jeg tror helt sikkert, at jeg kan være med til at skabe værdighed også i ældreplejen. Flere end 80 procent af danskerne er bange for at blive gamle, og det vil jeg gerne gøre noget for at lave om på. Alt tyder på, at jeg får arbejde efter min uddannelse - jeg glæder mig.

Og - åh ja - børnene valgte at blive hos mor, selv om hun i sit livs krise gav dem muligheden for at komme i familiepleje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce