Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Jeg vil altid huske dig, Johannes

Charllotte Karisma Christensen mødte flere gange Johannes Møllehave. Foto: Jens Eilertsen
Klummeskribent Charllotte Karisma Christensen, Birke Allé 21, skriver her om sin store beundring for Johannes Møllehave, som hun mødte flere gange.

Sønderborg: Jeg var betaget af og ret begejstret for Johannes Møllehave. Eller MølleGave, hvis vi skal ord-lege, som Johannes kunne. Johannes fik mange flere år på jord, end han og hjertelægerne have troet. Og tak for det.

Jeg har et par anekdoter med og om Møllehave og jeg selv. Jeg er næsten ved at tude, nu jeg tænker på det. Men here goes.

Min person trives med dybde, filosofi, tro og i den dur. Det giver mig følelsen af meningsfuldhed. Det gør lethed, sjov og satire også - ORDspass. Jeg har så absolut en kringlet hjerne, og KAN mange ord, og her er det bare fedt at kunne spejle sig i -og inspireres af "nogen".

Annonce

Blandt mine favoritter var altså Møllehave, og nulevende Lykke Friis, Ole Henriksen og engang var jeg også glad for Anders Lund Madsen, indtil han konstant afbrød både sig selv og andre. Alle profiler, der kunne leve af deres måde at udtrykke sig på, og som fik deres dynamiske og energiske snak til at fænge mange lyttende. Inspirerende for mig. Jeg ønsker mig også at blive en amazing formidler og leve af det.

Johannes Møllehave er ikke mere blandt os. Foto: Peter Leth-Larsen


Men tilbage til Johannes Møllehave, som jeg i en alder af godt seks år, kommer til at hænge ud med, da jeg i tre år boede på Langeland. Min dengang bedste veninde Malene, er niece til Johannes. Qua mine mange gode og sjove timer med Malene, og bosiddende på en lille ø – på Langeland, ja så var vi jævnligt hos hendes onkel og spise med eller hænge ud. En lykke der senere blev større og større, at tænke tilbage på.

I dette hjem var der højt til loftet og energi. At være med der var det spændende, levende og nogle stunder, som jeg skatter højt. Sundt er det for et barn at vide, at der et sted derude, ER mennesker, som kan vise en noget der resonerer dybt i ens indre. Og vækker en følelse af at ”man ikke er selv”.

Nogle af mine bedste år

Både det tætte børnevenskab med Malene, og at møde JM og at bo på en ø i det nære miljø med natur og vand omkring. Det var nogle af mine bedste år. Jeg havde min mormor så utrolig ofte, og cyklede på en gammel brugt cykel fra Nordspidsen af øen til skolen i Hov- eller på ture, og selvom det var de år, jeg blev kaldt for en Grønlænder og havde grydelågs frisure, så var det en tid, der satte sine spor, og gav gode gaver med på rejsen.

Min Mor elskede også Langeland, og det betyder meget, at vores forældre trives. Min far trives desværre ikke med godsejeren, så I 1978 flytter vi. Det var november 1978, jeg går i 2. kl. Jeg mistede kontakten til min tætte veninde, ø-livet og min første skole. I mangel på accept af den nye virkelighed i Hadbjerg, nær Hadsten, så fik jeg en elendig begyndelse i den nye skole, og jeg har sidenhen haft svært ved at finde ud af at skabe lignende tætte relationer grundet en manglende tillid til, at jeg kunne bevare venskaber.

Annonce

Næste møde med JM

Fra 1994 til 2004/05 bor jeg i København og kan tage til kulturelle arrangementer med Johannes Møllehave, hvilket jeg flittigt gør. Et af møderne er fra tilskuerrækkerne i et kulturhus på Nørrebro. Det er et par år efter, at bogen med hans hjertelæge: Du har rørt ved mit hjerte, skrevet af Karen Thisted, bliver udgivet. Der havde lægerne spået, at JM kun ville få en mindre antal år at leve i, og hver dag med ham i live var en extra gave.

Foredraget denne aften var også ganske enestående i Møllehave stil, og publikum måtte derefter stille spørgsmål på scenen. Jeg er ikke tryg ved at tale i store forsamlinger, men denne scene havde et trækplaster i form af Møllehave, som jeg havde stor kærlighed til, så jeg ville derop, og give min værdsættelse og anerkendelse af hans person og alt, hvad han har givet og delt så generøst ud af. …… Jeg får indledt med, at vi har en kort fortid sammen - fra 70 erne på Langeland, og så skærer jeg ind til benet og udtrykker min begejstring for ham, hans viden, værdier, værker, hans generøsitet med videre, og kommer så til pointen, og spørger ham; hvad vi skal gøre, når vi ikke har ham mere i blandt os. Underforstået, at der ikke er nogen som ham, og ja det blev lidt retorisk, men sådan var det.


Jeg er ikke tryg ved at tale i store forsamlinger, men denne scene havde et trækplaster i form af Møllehave, som jeg havde stor kærlighed til, så jeg ville derop, og give min værdsættelse og anerkendelse af hans person og alt, hvad han har givet og delt så generøst ud af

Charllotte Karisma


Denne aften var rørende på flere måder. Dels stod jeg jo lige oppe hos ham. Uden corona afstand. Dels blev Johannes faktisk rørt og gav mig både kys og kram - og dels så var salen og alle publikummer så vågne, og enige i min ”bekymring” om, ”den dag han ikke var i blandt os”, at de alle spontant klappede …. Og vi fik givet han noget extra anerkendelse, mens han levede. Jeg fik mange positive kommentarer bagefter, fordi jeg havde skabt denne mulighed, sådan lidt extraordinært, at få ham fortalt, at han vær unik, værdsat, afholdt… en ener.. Jeg havde det så godt i maven og mit system, over at jeg handlede og fandt modet.

Annonce

Sidste træf

Endnu en årrække var gået. Jeg er blevet 40 år, bor på Ærø, men er på weekend i København for at indløse nogle skønne gavekort fra veninderne. Det havde været svært at få planlagt, jeg havde to små børn , er sømandskone, boede langt væk, og min Højt elskede MORmor var pludselig meget syg. Dog troede jeg, at hun klare skærene, så jeg var taget til København, mens hun var i Kolding.

I biografen var der veninder, der tog sig af billetter mv., og mens jeg var på det lille hus, havde skønne Ditte opdaget Møllehave, fortalt om min kærlighed til ham (Dette vidste Ditte, idet jeg lavede en Johannes Møllehave hjemmeside til min examen som multimedie designer, og Ditte havde assisteret på den). Og nun havde hun arrangeret, at Johannes og jeg nød en varm drik sammen inden filmen. Helt vidunderligt. Her mærkede jeg, hvordan han nød selskabet af en yngre kvinde. Igen fortalte jeg ham, at det ikke var første gang vi mødtes.

Dette er både et skønt minde og samtidig et forfærdeligt døgn. Et meget symbolsk døgn, der i september 2010, for min mormor var som en MOR for mig, vi havde så mange gode minder, også Langeland, og mens jeg føler, at Johannes også er et sendebud fra Gud, qua hans præstegerning, så udånder min MORmor inden for det sammen døgn, som jeg sad med Johannes. Jeg fik noget, - et tegn fra oven. Og jeg mistede noget.

Johannes Møllehave – jeg vil fortælle de næste generationer om dig. Jeg vil altid huske dig og dit vid og bid, din evne til at genskabe, fortolke, forny og formidle. Du var hurtig og skarp og var helt din egen. Du var en fantastisk spændende mand og menneske. Med op- og nedture. Ergo et HELT menneske. Tak for dig.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Socialt netværk for børn og unge styrkes

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Slesvig-Holsten vokser - Flensborg skrumper

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Så er der igen 4000 kvadratmeter fun i Stenager Centret

Ugeavisen Sønderborg

Coronatal holder den gode kurs: Nu er tre kommuner helt smittefrie

Ugeavisen Sønderborg

Indisk mutation har bredt sig i Flensborg

Ugeavisen Sønderborg

Endnu en stendysse er rejst i Kettingskov

Ugeavisen Sønderborg

Coronasmitten rasler fortsat ned i landsdelen: Kun én kommune er over kritisk grænse

Ugeavisen Sønderborg

Vi vil være borgernes 'professionelle pårørende'

Ugeavisen Sønderborg

Dødsfald

Ugeavisen Sønderborg

Betænkeligheder ved Als-Fyn Broen

Ugeavisen Sønderborg

Har kæmpet mod kræft i 25 år: Jeg vågner glad hver morgen

Ugeavisen Sønderborg

Kæmpe lettelse og klapsalver: Mikkel blev student med et 12-tal

Ugeavisen Sønderborg

Ældrerådet efterlyser nye kandidater

Ugeavisen Sønderborg

Bilka skyder fest i gang fredag - varehuschef lover masser af tilbud

Ugeavisen Sønderborg

Sygeplejerskernes strejke skudt i gang: Den handler om mere end løn

Ugeavisen Sønderborg

Hos Fika er gode råd ikke dyre

Ugeavisen Sønderborg

Politikere tager for sig af retterne - sygeplejersker får ussel løn

Ugeavisen Sønderborg

Ny kampagnefilm har Sønderborg-kvinde i hovedrolle

Ugeavisen Sønderborg

Den uendelige pantfrihed

Ugeavisen Sønderborg

Efter hårdt corona-år: Nye elever er strømmet til efterskolerne efter genåbning

Ugeavisen Sønderborg

Sct. Marie Kirkes nye organist spiller sin første koncert

Ugeavisen Sønderborg

130 kilo garn til Zambia

Ugeavisen Sønderborg

Trods amerikanske flydere, flotte fælge og polerede plader: Alle kiggede efter Nikkis gule Opel

Annonce