Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Jubilerende kræftafdeling går lys fremtid i møde

Marianne Christiansen (tv) og Louise Severin forsker i medicin på kræftafdelingen. Foto: Jens Eilertsen

Sygehus Sønderjylland vil samle kræftbehandlingen i Sønderborg. Det kan vi godt forstå efter et besøg på onkologisk afdeling, der både har forskningsenhed, kemo-produktion, psykolog og rigtigt mange flinke sygeplejersker.

Annonce

Sønderborg: Der er søde, rare, flinke og smilende sygeplejersker over alt på Sygehus Sønderjyllands kræftafdeling i Sønderborg. Vi møder dem i receptionen, i venteværelset og på den lange og lidt mørke gang, der er peppet op med grønne planter og plakater.

Sygeplejerskerne hilser og smiler, og det er rørende at opleve, hvor godt de tager sig af patienterne. En sygeplejerske kommer ud i receptionen for at hente en patient - en ældre dame - og lægger først hånden på damens skulder og tager hende efterfølgende i hånden for at guide den syge dame ind i et af behandlingsrummene.

Når man lytter til snakken på stuerne, så får man et indblik i, hvor tæt et forhold, der er mellem patient og sygeplejerske. Sygeplejerskerne spørger ind til de syges familier - og omvendt. Der grines og holdes i hånd, mens der behandles. Billedet af fortravlede kvinder og mænd i hvide kitler, der ikke har overskud til den enkelte patient, krakelerer efter få minutter på afdelingen.

I dag overlever mere end 90 procent af de brystkræft patienter der får efterbehandling. Da jeg startede, var det 70 til 75 procent

Marianne Christiansen
Annonce

Jubilæum

Ugeavisen er på sygehuset, fordi kræftafdelingen fylder 25 år. Her møder vi projektsygeplejerske Marianne Christiansen, der har været ansat i 18 år. Hun har sammen med to kolleger længst anciennitet.

Sygeplejersken fortæller, at afdelingen i dag ikke har meget tilfælles med den, der blev etableret i 1994. Før 1994 var der kun en sygeplejerske og en satellit-læge. 1. marts 1994 blev overlæge Ebbe Lindegaard Madsen ansat og onkologisk ambulatorium opstod.

I 2001 begyndte udviklingen dog at tage fart, da amtet valgte at styrke onkologien. Det betød, at afdelingen i Haderslev blev nedlagt og sammenlagt med Sønderborg. Antallet af sygeplejersker i Sønderborg blev øget fra tre til seks. En af de nye ansigter var Marianne Christiansen.

Annonce

Forskning

Det er usædvanligt, at en klinisk forskningsenhed er placeret midt i kræftafdelingen, fortæller projektsygeplejerske Louise Severin, der har været ansat i fire år. Hun står sammen med Marianne Christiansen for forskningen og kalder det en stor fordel, at forskningen i Sønderborg foregår så tæt på patienterne.

- Vi kan jo se, hvordan patienterne tåler behandlingen, og om de kan finde ud af at tage den. Når vi har en patienter, følger vi dem i hele perioden. De har et telefonnummer og kan altid ringe til deres projektsygeplejerske, siger Louise Severin, der har vanskeligt ved at forestille sig, at hun kan udføre sit arbejde lige så godt uden at have den tætte patientkontakt.

Forskningsenhedens primære opgaver er at afprøve ny medicin og bruge kendt medicin på nye måder. Den slags forskning har en del af æren for, at kræft-dødeligheden er faldet betydeligt.

- I dag overlever mere end 90 procent af de patienter, der får brystkræft-efterbehandling. Da jeg startede, var det 70 til 75 procent, siger Marianne Christiansen.

Annonce

Den lille hjalp de store

Marianne Christiansen fortæller stolt om picc-line katetret - et lille kateter, som sættes ind i patienten og som kan sidde et år eller længere. Det bruges til at give patienten medicin, blod og ernæring og det er altså ikke nødvendigt at stikke hver gang. Katetret kan også bruges til at tage blodprøver.

Med et picc-line kateter slipper patienten også for indlæggelser, meget arbejde kan klares af en hjemmesygeplejerske.

Da picc-line blev introduceret, var Sønderborg så dygtig til håndteringen, at sygehuset blev bedt om at tage rundt til andre sygehuse for at lære dem om anlæggelse og brugen af katetret.

- Det er da flot, at lille Sønderborg kan lære de store noget, siger Marianne Christiansen.

Annonce

Lys fremtid

Kræftafdelingen på Sønderborg Sygehus går en lys fremtid i møde. Planen er, at Sønderborg skal være det nye kræftsygehus med ambulant dagbehandling, mens Aabenraa skal være akutsygehus. Det er også planen, at hæmatologien skal flyttes fra Aabenraa til Sønderborg.

Kræftafdelingen har til huse på fjerde sal i et af sygehusets tårne, og derfor har patienterne behandlerværelser med en fantastisk udsigt over Alsik og den gamle bro. Behandlerværelserne har sydvendte vinduer og de er derfor flydte med sollys den dag, ugeavisen er på besøg.

Og det er ikke uvæsentligt, får vi at vide. Lys er nemlig vigtigt for kræftpatienter. Akkurat som den kærlige pleje og omsorg, de er så gode til at levere på afdelingen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce