Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kattelaug oplever en køb-og-smid-væk-kultur

Mange katte leder efter et ny hjem. Foto: Henrik Rath
Sønderborg- og Omegns Kattelaug har altid fuldt hus med katte, der gerne skal have et nyt hjem. Men oplevelsen af kæledyr, der opfattes som et stykke underholdning, er stadig mere fremtrædende.
Annonce

Sønderborg: Hos Sønderborg og Omegns Kattelaug banker et stort og varmt hjerte for de firbenede dyr. Det har det nu gjort siden 1984, hvor det blev skabt og i 1991 - ved hjælp af en pæn arv - flyttet til noget større på den nuværende adresse på Damegade 92A.

- Vores primære opgave er egentlig at hjælpe herreløse katte, og dem er der mange af. Men vi oplever desværre også en stigende tendens med en ligegyldig holdning og manglende ansvarlighed, hvor man ikke ser katten som et familiemedlem, men underholdning for børn eller et stykke møbel, man kan smide ud, når man efter nogle år er træt af det, siger Solvejg Johanning, der har været aktiv i kattelauget i 28 år.

- Der er selvfølgelig også dem, der tager sig kærligt af deres kæledyr hele dets liv. Men ofte kommer der folk, som vil af med deres kat, fordi de flytter eller ikke rigtig orker den mere. Vi har desværre ikke plads til dem alle her, fortsætter Solvejg Johanning og tilføjer:

- Og så er der dem, som så ikke vil ofre en aflivning og stiller katten fra sig i en kasse og lader naturen ordne det selv. Det må ikke koste og være for bøvlet - ude af øje og så ude af sind, hvordan kan de få sig selv til det, spørger Solvejg, mens hun nusser en nytilkommet kat, der er sprunget op på bordet og gør sig til.

Annonce

Mange flere kuld

Kattens Værn anslår, at der er omkring 500.000 herreløse katte i Danmark. Kattelauget oplever også flere kattekillinger, der fødes hen over sommeren.

- På grund af varmen kan katte få op til tre kuld i perioden marts til november. Tilmed ofte med fem til otte killinger, hvor det tidligere var måske fire. Så en neutralisering af katte er afgørende for, at vi kan minimere de herreløse katte, siger Solvejg Johanning.

Hun har også en appel til gårdejere med katte om at lade dem neutralisere, da det ofte er her, at de mange herreløse katte kommer.

- Og de kan jo trække udgifterne fra, understreger hun.


Vores primære opgave er egentlig at hjælpe herreløse katte, og dem er der mange af. Men vi oplever desværre også en stigende tendens med en ligegyldig holdning og manglende ansvarlighed, hvor man ikke ser katten som et familiemedlem.

Solvejg Johanning, Sønderborg- og Omegns Kattelaug


Annonce

Tager en snak med folk

Hos Sønderborg og Omegns Kattelaug vil man hellere end gerne af med katte til et nyt godt hjem. Der er 16 bure med plads til cirka et halvt hundrede og lidt flere, når der er spidsbelastning. Men kattene sælges ikke, uden en god snak om forventninger og placering af det nye hjem.

- Det duer for eksempel ikke at sælge en indekat til et sted, som ligger lige ud til en landevej, siger Jytte Buchard, der har været hos kattelauget i ti år.

Prisen for en kat er 900 kroner, og ønsker man to, slipper man med 1500 kroner. Men så er katten også vaccineret, neutraliseret, fået dobbelt ormekur, loppekur og er øremærket.

Både Jytte og Solvejg har selv mellem 10 og 20 katte i deres private hjem og fungerer på den måde som en slags buffer for kattelaugets kapacitet.

- Det virker næsten helt tomt, når jeg nogen gange kun har haft en tre-fire katte til at tage i mod mig, når jeg kommer hjem, tilføjer Jytte Buchard med et smil.

Kattelauget har i dag en forholdsvis god økonomi grundet fonde, donationer og indtægter fra medlemmer. Man kan dog stadig godt bruge frivillige hjælpere.

Man kan melde sig og læse mere på www.soenderborg-kattelaug.dk

Tre gode råd til katteejeren

1. Neutralisering

Mange katte bliver ikke neutraliseret og dermed ikke afskåret fra at formere sig. Når det er sommer, søger katte udenfor, og de finder hurtigt andre katte at parre sig med. Det kan blive til rigtig mange kuld, ingen kender til. Det er en af hovedårsagerne til problemet med hjemløse katte. Hvert år er der tusindvis af katte i overskud. De heldige bliver afleveret på landets internater eller foran dyrlæger i papkasser eller gamle transportkasser. Andre når ikke så langt. Hvis man ikke har i sinde at have katteopdræt, er det derfor bedst at få neutraliseret sin kat.

2. ID-mærkning af din kat

Katte er nysgerrige. De kan stikke af og gå på oplevelse, hvis chancen byder sig. Det er derfor en god idé at sikre sig, at man kan finde dem igen, hvis det skulle ske. Er katten ID-mærket, er der gode chancer for at blive genforenet med en bortløben kat, da den kan identificeres af dem, der finder den.

3. Sygeforsikring

Danskerne er blevet bedre til at tegne forsikringer til deres hunde, men vi halter stadig bagefter, når det kommer til vores katte. En undersøgelse fra i år viser, at kun 16 procent af alle katteejere har tegnet en forsikring. Til sammenligning er næsten alle hunde forsikret. Mange katteejere bliver først opmærksomme på, hvor store dyrlægeregningerne kan blive, når det er for sent. Med udsigt til en stor regning for behandling af en tilskadekommen kat, ser mange katteejere ikke anden udvej end aflivning. Med en forsikring er der større tryghed, hvis katten bliver skadet eller syg.

Jytte Buchard og Solvejg Johanning har været henholdsvis 10 og 28 år som frivillige hos Sønderborg og Omegns Kattelaug. Foto: Henrik Rath
Denne lille ven blev fundet som eneste overlevende ved sin døde mor. Foto: Henrik Rath
Måske vil du have mig boende? Foto: Henrik Rath
Man kan vel godt få lidt nus, hvis man gør sig til. Foto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Dødsfald

Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce