Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kim er discountkøbmand - siger han med stolthed

Kim Michaelsen skal ingen steder - han er glad for at være købmand i Høruphav. Foto: Jens Eilertsen
Hvor meget økologi ender på købmandens bord? Hvordan modtages en sjællænder på Als? Hvad laver købmanden i sin fritid? Er fri købmand i Rema-kæden? Hvordan har købmanden det med at have turbokyllinger i køledisken - når Rema1000 er kendt for dyrevelfærd? Vi taler med købmand Kim Michaelsen, Rema1000 i Høruphav.

Høruphav: Det er ikke forkert at påstå, at det er kærlighed, som har ført Kim Michaelsen til Als og til tilværelsen som butiksindehaver i Høruphav. Han er nemlig sjællænder, men hustruen er fra Høruphav, og hende traf han som sergentelev i Sønderborg. Hustruen tog med til Sjælland, men i 1998 ville hun "hjem".

Kim Michaelsen er udlært i en SuperBrugs på Sjælland, og da der i 1998  var en stilling som souchef i Kvickly i Vejen, tog han den. I 2003 blev han uddeler i Kvickly i Børkop.

Fire år senere var familien vokset til fire, og nu syntes hustruen, at det var tid at tage "helt hjem" - altså hjem til Als. Derfor fik Kim Michaelsen jobbet som uddeler i Guderup i 2007, og tre år senere havde han lyst til at prøve tilværelsen som selvstændig - og blev så Rema1000 købmand i Høruphav.

Her bliver jeg

Her har han så huseret i 11 år, og den 47-årige købmand er ikke i tvivl om, at han bliver i det job til pensionsalderen, for selv om der tales om, at sjællændere ikke med det samme accepteres i denne del af landet, så følte Kim Michaelsen sig fra første dag velkommen.

- Det har måske noget at gøre med, at jeg er fra Odsherred og således ikke er ærkekøbenhavner, men mit råd til dem, der kommer hertil, skal være, at de engagerer sig i lokalsamfundet - du bliver accepteret med det samme, hvis du har lyst og overskud til at hjælpe andre. Jeg er formand for NSU, og jeg har været træner for mine to drenges hold. Nu er de 15 og 19 og jeg træner dem ikke mere, men jeg spiller en gang veteranfodbold en gang om ugen.

Annonce

Økologi

Kim Michaelsen anslår, at 20 procent af middagene i hjemmet er økologiske. Det kunne være mere, men købmanden siger, at det er nemt lige at smutte ned til disken med tilbudsvarer - det er blevet en slags vane. Men han er alligevel stor tilhænger af økologi og glæder sig over, at antallet af øko-varer er vokset fra 200 til 400 på 10 år. Øko-varer udgjorde fem til seks procent af det samlede salg for 10 år siden - det tal er nu 12 til 14 procent.

Kim Michaelsen er ikke i tvivl: Om 10 år er han stadig købmand i Høruphav. Foto: jens Eilertsen

- Mængden af øko-varer er ikke stor nok endnu, men vi skal have politikerne og organisationerne på banen for at få landmændene til at lægge om - for det er dyrt. Hvis vi udelukkende har økologiske varer - for eksempel bananer - så løber vi tør, og det går jo ikke, siger Kim Michaelsen, der ikke regner med, at butikken når over 50 procent øko-varer i hans levetid.


Mængden af øko-varer er ikke stor nok endnu, men vi skal have politikerne og organisationerne på banen for at få landmændene til at lægge om - for det er dyrt.

Kim Michaelsen


Men han anslår dog, at der om 12 til 15 år vil blive solgt flest øko kødvarer, mens grøntsager og mejeriprodukter om cirka 10 år vil overhale de traditionelt fremstillede produkter.

Det vil dog være sådan, at nogle varegrupper - for eksempel krydderier - vil  være meget langsommere til at komme med.

Annonce

Medejer af Gram Slot

Renhed i varer og dyrevelfærd fylder meget i Rema, og det er en stor fordel, at Rema-kæden nu er medejer af en af de største økologiske producenter Gram Slot. Det er medvirkende til, at Rema kan sælge økologi til discountpriser, siger købmanden.

Den lavere pris er ikke eneste fordel ved at være medejer af Gram Slot - Kim Michaelsen siger, at det også øger salget, at Rema kan sætte eget navn på produkterne og at de ikke kan købes andre steder.

Også aftalen med Peter Bruun og Lene Conradsen, der driver et af de største landbrug med frilandsgrise, er noget, købmanden er glad for. Nu tilbydes der traditionelt kød, frilands kød og øko-kød.

Annonce

Turbokyllinger

Men det er ikke øko-idyl det hele. Rema1000 sælger også det, der kaldes turbokyllinger, fordi der er tale om kyllinger, som boostes i deres opvækst, og Dyrenes Beskyttelse giver Rema1000 nogle drøje hug for at fortsætte med salget.

Det har Kim Michaelsen ikke noget imod at tale om, og han lægger ikke skjul på, at turbokyllingen sælger godt. Den smager også godt, siger købmanden, der selv har prøvet den - men ikke så godt som den frilandskylling og øko-kylling, som også findes i Rema1000. Men der er altså også forskel på prisen. Turbokyllingen koster 49 kroner og har været på tilbud til 29 kroner. Friland og øko-kylling koster 79 og 119 kroner.

Annonce

Discount-stolt

Mens betegnelsen discount klinger negativt, når den bruges på eksempelvis biler, så er Kim Michaelsen helt afklaret og også glad for, at han er købmand i en discountbutik. Men kun fordi han mener, at Rema1000 sælger kvalitetsvarer.

Han har ikke problemer med, at varesortimentet bestemmes et andet sted og at han for eksempel ikke kan indrette et hjørne med lokale varer. Men der er en vis frihed til selv at vælge varer - det sker, når kæden køber et stort parti af eksempelvis nogle helt særlige flødeboller hjem. Så får butikkerne tilbudt dem. Men Kim Michaelsen må ikke selv gå ud og kigge efter flødeboller til sin butik eller henvende sig hos den lokale ægproducent.

- Det er en fordel, at vi køber ind på denne måde, for så kan vi stille større krav til producenterne og sikre kvaliteten i vores varer, siger købmanden.

For den 47-årige købmand er det lykken at gå inde i butikken og sætte ketchup op og smalltalke med de omkring 1000 kunder, der dagligt besøger butikken, og medarbejderne, der - ifølge købmanden - alle er engagerede og udviser stor interesse i biksen.

- Hvis jeg ikke kunne være blandt medarbejderne og kunderne, men skulle sidde bag en lukket dør, så ville jeg nok være sur og tvær, når jeg kom hjem om aftenen, siger købmanden, der begyndte som flaskedreng på Sjælland i 1989 og som stort set har været i branchen lige siden -  når vi lige ser bort fra to år hos militæret.

Om 10 år vil han stadig sætte ketchup op på hylderne i Høruphav, smalltalke med kunderne og medarbejderne. Kim Michaelsen elsker at være købmand i Høruphav og skal ingen steder, lover han.

Et ønske for Rema1000 i Høruphav

- Hvilke tre ønsker har du får Rema1000 i Høruphav?

- Jeg har kun et. Jeg vil gerne have de samme åbningstider som SuperBrugsen. Det virker urimeligt, at de må holde åbent på hverdage. Men sådan er det. Forklaringen er, at de er fra før 1999.

- Har du slet ikke andre ønsker, for eksempel en bistro?

- Nej, det lader jeg hellere andre om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce