Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kirsten fandt aldrig drømmemanden

Kirsten Næsby fandt ikke drømmemanden. Nu søger hun en god veninde. Foto: jens Eilertsen
Hun har forladt sine to ægtemænd - igen af dem var drømmemanden. Hun ville gerne have haft flere børn, men har kun en søn med en psykisk diagnose. Som 40-årig aborterede hun. Vi møder Kirsten Næsby hos Gnisten og hører hende fortælle om et liv, der ikke helt gik som forventet. I dag søger den 74-årige sjællænder med bopæl i Sønderborg ikke efter en partner, men en god veninde står højt på ønskesedlen.
Annonce

Sønderborg: De siger, at den perfekte partner findes derude et sted. Drømmemanden, prinsen på den hvide hest. De heldige finder ham og får et godt og langt ægteskab - til døden dem skiller.

Andre er knap så heldige - og i den gruppe finder vi Kirsten Næsby. Hun fandt aldrig den rigtige mand og hun fik ikke det antal børn, hun gerne ville have haft - det blev kun til en søn, og han har en psykisk diagnose. Kontakten til familien er meget begrænset - den 74-årige kvinde ser kun den ene af sine fire søskende - og hun døjer i dag med gigt i hænder, knæ og andre steder på kroppen.

Nu skulle man jo tro, at Kirsten Næsby går rundt på gader og veje i Sønderborg og hænger med hovedet - men intet er mere forkert. Hun er fuld af liv og i godt humør, da vi møder hende hos Gnisten, hvor hun fortæller sit livs historie.

Gnisten

Gnisten er en forening, der driver et alkoholfrit mødested for voksne. Det er for personer, som savner lidt mere fut i livet, som Gnisten udtrykker det i deres skriftlige materiale.

Ledige, førtidspensionister, efterlønnere, flexjobbere, personer, som lige er blevet skilt, personer, som har mistet - Gnisten er for alle.

Det koster 100 kroner årligt i kontingent at være medlem.

Foreningen arrangerer bowling, udflugter, spisning og andet.

Gnisten har til huse i Fælleshuset, Ringbakken 4 i Sønderborg. Der er åbent mandag 13-15.30 og torsdag 10-12.30. Mail: gnisten6400@gmail.com eller 71 70 64 99

Annonce

Elsker børn

Den 74-årige kvinde er fra Sjælland, og hun blev gift i 1968, fordi hun sammen med kæresten fandt en lejlighed i København, som de skulle flytte sammen i.

- Når man flyttede sammen, blev man også gift - sådan var det dengang, siger hun.

Men ægtemanden var ikke drømmemanden - ægteskabet gik ikke helt så godt - de to passede ikke sammen. Heller ikke seksuelt, indrømmer Kirsten Næsby. Derfor valgte hun at forlade manden.

Inden det skete blev hun - efter et halvt års forsøg - endelig gravid, og Kirsten Næsby var mere end glad for udsigten til at blive moder. Sønnen viste sig dog at have en psykisk sygdom. Han hørte stemmer og fik diagnosen skitzofren.

I dag har hun det rigtigt godt sammen med sønnen - hun kalder ham flere gange i løbet af samtalen for "et ønskebarn" og fortæller, at ingen - hvis de møder ham - kan se, at han har en psykisk diagnose.

Kirsten Næsby elsker børn og derfor tog hun en uddannelse som det, der dengang hed børnehavepædagog. Gennem livet arbejdede hun i børnehaver og til sidst i fritidsordninger, og det blev en slags kompensation for den børneflok, hun ikke fik.

- Hvorfor fik du ikke flere børn?

- Man skal jo også have den rigtige mand - og ham fandt jeg ikke. Jeg blev godt nok gift igen, men vi passede ikke sammen. Han sad bare der og læste sit ejendomsmæglerblad, så jeg gik fra ham. Jeg blev dog gravid med ham, men aborterede som 40-årig, og så var det slut, siger Kirsten Næsby.

- Er du bitter over, at du ikke fandt din drømmemand?

- Nej, det er jeg ikke, men i dag vil jeg gerne have en god veninde. Sådan en, jeg kan ringe til og sige: Skal vi ikke cykle en tur eller gå en tur rundt om slottet.

- Det kan sådan set også godt være en ven, bare han ikke vil være mere end ven. Jeg søger ikke en partner - det har jeg prøvet - de vil bestemme det hele, siger Kirsten Næsby.

Annonce

Til Sønderborg

Hun flyttede for fem år siden fra Sjælland til Sønderborg for at være tættere på sønnen, men fandt det vanskeligt at finde venner og veninder i denne del af landet.

- Jeg fik dog hurtigt en god veninde, men hun døde - det samme gjorde min bedste veninde i Ringsted. Det var hårdt at skulle til to bisættelser inden for 14 dage. Siden har jeg ikke fundet sådan en rigtig god veninde. Jeg går ellers til gymnastik, jeg kommer i Gnisten og jeg har mange naboer i Mølledammen, hvor jeg bor. Jeg kommer også på Viking (restaurationen, red.) og har været i Harzen sammen med dem.

- Kommer du på Viking?

- Ja, da. Der kommer mange interessante mennesker. Der kan jeg altså godt lide at komme.

- Jeg kan også godt lide at komme rundt og tager med på turene sammen med Gnisten. Vi har set fængslet i Horsens og været i Den gamle By i Århus. På grund af min gigt skal jeg også cykle og gå, og når jeg er hjemme læser jeg. Jeg er også begyndt at se rigtigt meget fjernsyn. Men jeg keder mig ikke - kun hvis jeg er sammen med mennesker, der ikke siger mig noget eller bare ikke siger noget.

- Det lyder mærkeligt, at du er så aktiv og så ikke kan finde en god veninde.

- Det kan godt være, at jeg er noget blufærdig, men hvis nogen byder mig op, så siger jeg altså ja.

To bestyrelsesmedlemmer i Gnisten, Jan Andersen og Britta Goosmann sammen med Kirsten Næsby. Foto: Jens Eilertsen
Annonce

Tre ønsker

- Hvis du kunne få tre ønsker opfyldt, hvad skulle det så være?

- Mit største ønske er, at stemmerne forsvinder fra min søns hoved. Nummer to er en god veninde i Sønderborg. Og mit tredje ønske vil være en altan til min lejlighed i Mølledammen, siger Kirsten Næsby, før hun sætter sig sammen med de andre brugere hos Gnisten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce