Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Klumme: Der er som om farmor står bag mig, når jeg bager effelskive

Kari Bjerke sender en farm tanke til farmor. Foto: Peter Bjerke
Kari Bjerke er 59 år. Hun er uddannet socialrådgiver, psykoterapeut og mindfulness instruktør. Kari bor i Sønderborg, og arbejder med mindfulness på Alsik og som selvstændig i virksomheden www.karibjerke.dk. Hun har 3 voksne sønner og 1 barnebarn og er gift på 34. år.
Annonce

Lige siden jeg, som barn, var stor nok til at kunne se op over kanten på komfuret, har jeg hvert år hjulpet min elskede farmor med at bage æbleskiver med svesker op mod jul. Helt indtil jeg flyttede hjemmefra, bagte vi dem sammen. Siden har jeg selv har bagt æbleskiverne i mere end 40 år.

I mange år var æbleskiverne ikke noget særligt. Jeg husker i hvert tilfælde ikke, at der var fokus på dem. Men jeg skal da lige love for, at det har ændret sig. Nu er æbleskiverne nærmest blevet kult! Jeg bager rigtig mange, faktisk flere og flere hvert år. Og selvom jeg normalt arbejder i Alsik Spa med mindfulness, er jeg indimellem her i december udlånt til Alsik’s køkken for at bage disse sønderjyske specialiteter. Hvad mon farmor ville have sagt, hvis hun vidste, hvilken succes hendes æbleskiver har fået?

Men æbleskiverne med svesker, lavet af en gærdej med citronskal- og saft og frisk kardemomme, der er bagt i margarine og palmin, er jo langt mere end bare en god gammeldags opskrift. Det er en blanding af gedigent håndværk og mange års erfaring. Og så tror jeg på den særlige ingrediens af kærlighed og omsorg for en gammel tradition fra en svunden tid, hvor der var masser af tid til at lære den næste generation om en sønderjysk madkultur.

Kærligt menneske

Og min farmor var et meget kærligt menneske, som ville sine medmennesker det bedste. Hun var ordentlig og grundig i alt, hvad hun lavede, og var oveni en stærk kvinde med en beundringsværdig energi. Og det er faktisk, som om hun står lige bag mig, når jeg bager æbleskiverne. Jeg kan næsten høre hende sige ’vent lige med at vende æbleskiverne, Kari. De kan godt tåle lidt mere’. Hendes nærvær og fokus på detaljen er med mig i bagningen, og hjælper med til at de små runde særlige ’effelkache’ kan bringe glæde rundt omkring. Det er næsten, som om jeg kommer tættere på min kære afdøde farmor, når jeg bager dem.

Nu er jeg selv blevet farmor. Og Nor på 6 år er begyndt at overvære, når hans farmor bager æbleskiver med svesker til jul. (Utroligt nok var hans første Sønderjyske ord ’efelskive’ Så mon ikke også han skal blive god til at bage farmors æbleskiver - engang). Men nu har mine 3 sønner lovet at føre traditionen med at bage æbleskiver med svesker videre. Det betyder meget for familien. Og mest af alt håber jeg, at de vil viderebringe nærværet og kærligheden fra farmor i bagningen. Jeg tror nemlig, at det er en væsentlig del af min hendes meget populære æbleskiveopskrift. Og hun gjorde sig umage med bagningen af hver eneste æbleskive, som var hver af dem noget helt særligt.

Ønsker hermed at vi alle må gøre os umage med at skabe en fredelig og nærværende Juletid for både børn og voksne. Rigtig glædelig Jul.

Og det er faktisk, som om hun står lige bag mig, når jeg bager æbleskiverne. Jeg kan næsten høre hende sige ’vent lige med at vende æbleskiverne, Kari. De kan godt tåle lidt mere’.

Kari Bjerke

Der sendes mange varme tanker til farmor i denne tid. Foto: Privatfoto
Æbleskiver skal laves med kærlighed. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce