Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Klumme: Giv parforholdet en chance - især for børnenes skyld

Klummeskribent Marianne Korsgard Helms.
Klummeskribent Marianne Korsgaard Helms er autoriseret psykolog, eksamineret og certificeret coach og medlem af Dansk Psykologforening. Hun skriver denne gang om det vanskelige parforhold.
Annonce

Sønderborg: Jeg er uddannet i og inspireret af PREP (Prevention and Relationship Enhancement Program), som betyder praktiske redskaber til et engageret parforhold. Formålet med PREP er at forebygge uhensigtsmæssige udviklinger i parforholdet og være en håndsrækning til par, som ønsker at øge kvaliteten i forholdet. Dette kombinerer jeg med kognitiv terapi og får hermed konkrete tilgængelige værktøjer til parsamtaler.

Jeg mener ikke, at man for alt i verden skal blive i sit parforhold. Men jeg mener, at det er værd at give parforholdet en chance. Især for børnenes skyld.

Der er handlinger, man ikke skal acceptere - vold og utroskab. Handlingerne skal bringes til ophør, hvilket man kan få hjælp til, da de ellers vil forstyrre relationen, som kan være vanskelig nok i sig selv.

Mange par har opgivet og tror ikke på forandringens mulighed. De har måske prøvet og forsøgt at gøre noget - mange gange uden held.

-Vi kommer ingen vegne

-Det nytter ikke at snakke med ham om det

-Hun kommer aldrig til at forstå mig.

Annonce

Naturligt at opgive

Hvis man har oplevet at blive afvist eller såret flere gange, er det naturligt, at man på et tidspunkt opgiver. Det er ikke desto mindre en indlært hjælpeløshed, som kan føre til tristhed og mismod, der kan være psykisk belastende, og det kan slide hårdt på individuel trivsel og trivsel i parforholdet.

Denne oplevelse af afmagt og hjælpeløshed skal tages seriøst, men det er vigtigt også at give nye perspektiver og indgyde håb. Spørg dig selv om, hvad hjælpeløsheden forsøger at bilde dig ind om dit forhold.

Der er håb. Ved at sætte fokus på sit parforhold kan man skabe nye og gode samspilsoplevelser med hinanden. Det kan f.eks. være, at man kan tale om noget svært på en respektfuld måde, at man formår at røre ved hinanden – fysisk og i overført betydning. Man kan genopleve og genopdage det rare og sjove ved at tale om hinandens job, interesser og tanker.

- Ved at give de voksne noget godt, giver man også noget til børn og unge, der er så afhængige af de voksnes relation og klimaet i hjemmet. (PREP).

Annonce

Et lille værktøj

Her er et lille værktøj, man kan prøve at tale med hinanden om:

-Har vi tidligere i vores liv klaret ting, der var svære?

-Kender vi eksempler på par, der har overkommet større udfordringer end os?

-Hvad har jeg og vi ikke forsøgt at gøre for at styrke vores parforhold?

Du har altid et valg. Du kan vælge, hvordan du vil reagere på det, der er hårdt. Det har en betydning, at du vælger at sige: Det kan jeg klare - dette vil jeg ændre til noget bedre.   Du kan vælge at tage ansvar for, at du ikke vil lade dig styre af omstændigheder. Et eksempel: Du kan vælge ikke at tale grimt til din partner, fordi han/hun har talt grimt til dig.

Det er muligt at udvikle sit parforhold

Det er muligt at have et godt parforhold – også selv om man har problemer

Det er vigtigt, at man selv gør en indsats.

Du kan vælge at styre dine egne handlinger og reaktioner. Tag handsken op. Der er meget, du selv kan ændre, så dit forhold bliver bedre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce