Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Klumme: Hold da kæft, hvor er hun fed

Psykoterapeut Anita Heigl. Foto: Jens Elertsen
Anita Heigl er 45 år, er gift og har fire børn. Hun er sygeplejerske, har taget en fire-årig uddannelse som psykoterapeut og en diplomuddannelse i familieterapi.
Annonce

Tilråb på gaden, nedværdigende blikke og rysten på hovedet er bare et lille udpluk af det, jeg som terapeut hører, at mennesker med svær overvægt må stå model til.

- Tror du ikke du skulle spise en gulerod i stedet for den is?

- Hold da kæft hun er fed, mand.

Jeg er målløs over, at det sker, og de første par gange jeg hørte om det i min praksis, løb det mig koldt ned ad ryggen. Hvordan kan nogen dømme andre på den grove måde? Udover at de mennesker, som udøver denne form for verbal chikane, med garanti selv må have noget voldsomt, de dealer med, så er nedværdigende blikke og tilråb fuldstændig uacceptabelt-og et udtryk for at her er stor uvidenhed.

Der er en gruppe mennesker, som rent faktisk er ”fanget” i overvægt pga. en sygdom. En sygdom som hedder tvangsoverspisning. Den mest oversete spiseforstyrrelse.

Kendetegn ved tvangsoverspisning er, at man spiser store mængder mad på kort tid - uden at man er fysisk sulten - indtil man er ubehagelig overmæt. Overspisningerne foregår ofte alene, da overspiseren er skamfuld.

Efter overspisningerne opleves ofte skyld og tristhed, hvilket kan føre til endnu flere overspisninger og for nogen isolation.

Sårbare

Hvorfor opstår tvangsoverspisning?

Der kan være flere årsager og det er individuelt, men ofte ligger der belastende livsomstændigheder kombineret med en særlig sårbarhed til grund, med følelser, der har været svære at håndtere helt fra barndommen, lavt selvværd og mange andre individuelle årsager.

Mennesker med tvangsoverspisning kæmper ofte med følelsen af ikke at være tilstrækkelige, ikke at være vigtige, ikke have nogen værdi. De skammer sig over deres blotte tilstedeværelse, deres udseende og mange har en indre kritiker i hovedet, som konstant fylder dem med falske negative udsagn som: Du kan jo ikke noget, du får aldrig en kæreste, du fortjener ikke at være glad, du er dum, du er grim, de kigger alle på dig og synes du er ulækker osv.

Denne indre kritiker stopper ikke bare ved, at man deltager i et vægttabsprogram. Tværtimod vil den indre kritiker typisk accelerere.

Godt sted at starte

Der skal mere hjælp og støtte til i kampen mod spiseforstyrrelsen og gruppebehandling er et godt sted at starte.

Jeg vil gerne afslutningsvis nævne tre vigtige ting, du skal have med dig.

For det første er det ikke alle overvægtige, der har en spiseforstyrrelse, og for det andet er det ikke alle med tvangsoverspisning, der er overvægtige. For det tredje er det 100 procent sikkert, at de, der råber og er nedværdigende overfor andre, ville have gavn af at kigge indad og derigennem blive en bedre udgave af sig selv.

Udover at de mennesker, som udøver denne form for verbal chikane, med garanti selv må have noget voldsomt, de dealer med, så er nedværdigende blikke og tilråb fuldstændig uacceptabelt-og et udtryk for at her er stor uvidenhed.

Psykoterapeut Anita Heigl

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce