Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kokken på toppen af Als ser ikke madudsendelser

Klaus Græns håber, at han kan arbejde i idrætscentret til pensionsalderen. Foto: Jens Eilertsen
Klaus Græns har lavet mad til Bil Clinton og Dronning Magrethe. Nu styrer han Café Mads i Nord-Als Idrætscenter, der har parisertoast og franske hotdogs på menuen. Men den 59-årige kok har aldrig været mere glad og tilfreds.

Nordborg: Klaus Græns har en kokkeuddannelse fra Hotel H.C. Andersen i Odense, og han blev tjeneruddannet på Hotel Svendborg. Den 59-årige fynbo har arbejdet en stribe steder og i Sønderborg tilberedt mad til Dronning Magrethe og tidligere præsident i USA Bill Clinton.

Nu er Græns chef i Café Mads i Nordals Idrætscenter, og når man kigger på cafeens spisekort, kan man godt undre sig over, at en mand med et flot CV kan være tilfreds med at arbejde et sted, hvor der står parisertoast og fransk hotdog øverst på spisesedlen.

Men Klaus Græns er tilfreds, og han håber endda, at Café Mads bliver hans sidste arbejdsplads - Græns regner med, at han har omkring syv år tilbage på arbejdsmarkedet.

Annonce

Gik ned med flaget

Klaus Græns har arbejdet masser af steder, men er i Sønderborg nok mest kendt for sine to perioder på Comwell og tiden som selvstændig på Spisestedet på Sønderborghus. Han husker tiden på Comwell som den bedste - og tænker med smerte tilbage på Spisestedet.

Da han gik ind i restauranten på Sønderborghus, var det med masser af ideer og lyst til at prøve ting af, men konceptet holdt ikke, og det hele rutschede. Klaus Græns følte, at han fejlede og svigtede de mennesker, som var afhængige af ham - og så gik han ned med flaget. Den periode vil han ikke så gerne tale om.

Annonce

Oppe igen

Men kokken er oven på igen. Han nyder livet i Café Mads, hvor for alvor kan sætte sit præg på cafeen - det gør han ved at anlægge en meget sundere linje. Energidrikkene skiftes ud med vitaminsaft, tyggegummiet er økologisk, slushice laves nu med saft fra Rynkeby uden e-numre, stabilisatorer og farve og slik bliver langsomt skiftet ud med frugtbarer.

- Vores center er fyldt med unge mennesker - og vi har jo en opdragende effekt. Mit håb er, at de smager sunde ting her i cafeen og at de måske vælger en saft næste gang i stedet for en Fun-blanding, siger Klaus Græns.

Kokken på toppen af Als håber, at han kan skubbe centrets brugere ud på en sundere vej. Foto: Jens Eilertsen

- Vi skifter ikke alt det usunde ud, men sørger for, at der er et sundt alternativ.

- Det virker alligevel lidt vildt, at der skal stå en både kokke- og tjeneruddannet chef i dette køkken?

- Det synes jeg ikke. Alt det vi laver, det laver vi med kærlighed, og vi sørger for, at der er ordentlige råvarer i noget så simpelt som en parisertoast, siger Klaus Græns og peger så på, at man altså også kan ringe dagen i forvejen og bestille noget, som ikke står på kortet - der er ingen grænser for, hvad der kan bestilles.

Ved de mange arrangementer, som finder sted i Nord-Als Idrætscenter, er det også menuer, som ikke står på kortet. Her bestemmer bestilleren, hvad der skal på bordet.

- Hvad  har du senest serveret?

- Der har lige været et svendegilde, hvor der blev serveret spandevis af hot wings.

Annonce

Ser ikke madudsendelser

- Men når du snakker om ambitioner, så er det altså sådan, at jeg lige er blevet morfar for første gang og skal være det igen i december. Den slags går ikke ud over din holdning til det, du laver i køkkenet, men du ændrer dine prioriteter.


Men når du snakker om ambitioner, så er det altså sådan, at jeg lige er blevet morfar for første gang og skal være det igen i december. Den slags går ikke ud over din holdning til det, du laver i køkkenet, men du ændrer dine prioriteter.

Klaus Græns


Klaus Græns, der har tre børn, fortæller også, at han ikke ser madprogrammer i tv. Han synes ikke om det, når personen bag maden er vigtigere end maden. Han fortæller så om en sviptur til Ærø, hvor han både oplevede det perfekte værtsskab og fik en velsmagende torsk - uden blomster eller andre nullerier, som han udtrykker det. Det er det, det hele drejer sig om, mener Græns.

Det bedste måltid alle tider var en gang kalvespidsbryst med fjordrejer på Nimb i København og livretten er konens frikadeller. Hjemme er det ellers Klaus Græns, som laver maden - bare ikke, når der står frikadeller på menuen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Københavnsk kunstner udstiller i Augustenborg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Efter døgn med både fald og stigninger: Særligt to kommuner tager mærkbare ryk opad smittestigen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Folk strømmer til oplevelsespark: Alligevel er direktøren forfærdelig ked af det

Ugeavisen Sønderborg

Mercedes ribbet for dyre hjulfælge

Ugeavisen Sønderborg

Endnu flere syd- og sønderjyske sygeplejersker skal strejke: Nu rammes særligt borgere i fertilitetsbehandling

Ugeavisen Sønderborg

Færre vil læse på erhvervsakademi: Ramt af travlhed i byggebranchen

Ugeavisen Sønderborg

Flensborgs restauratører advarer danske gæster: Husk at tage coronapasset med

Ugeavisen Sønderborg

Naturen får lov at råde i børnehusets have - det er helt vildt

Ugeavisen Sønderborg

Smitten stiger flere steder efter weekenden: Ny kommune overtager kedelig corona-førertrøje

Ugeavisen Sønderborg

Villads fra Valby inviterer til cykelskattejagt i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

Ugeavisen Sønderborg

Gendarmløbet bliver opvarmning til Royal Run

Ugeavisen Sønderborg

Alle sommerhuse er udlejet: Rigtig stor efterspørgsel fra særligt de tyske feriegæster

Ugeavisen Sønderborg

Maxi Zoo kalder til Kattens Weekend

Sønderjylland

For de tohjulede: Ny grænsecykelrute på 307 kilometer er åbnet

Ugeavisen Sønderborg

Christina havde en drøm om egen butik: Nu er hun ny kvinde bag disken i kendt osteforretning

Ugeavisen Sønderborg

Ældre Sagen Nordals byder på tre arrangementer

Ugeavisen Sønderborg

Usædvanligt tilbud: Køb en hel gade for under en million

Ugeavisen Sønderborg

Mariann arbejder med mursten som sin oldefar: - Uden teglværkerne var jeg nok blevet tysker

Ugeavisen Sønderborg

Svimlende beløb i forskel: Her finder du det billigste og dyreste hus til salg lige nu

Ugeavisen Sønderborg

Corona løsner grebet om særligt plagede kommuner - men kun to syd- og sønderjyske kommuner når under kritisk grænse

Ugeavisen Sønderborg

Total forvirring: Coronareglerne nord og syd for grænsen passer overhovedet ikke sammen

Ugeavisen Sønderborg

Derfor skal Søndre Landevej igen spærres fem måneder

Annonce