Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kvinders rettigheder fylder meget i iransk dansk kulturforening

Medlemmerne af foreningen samles til sport en gang om ugen. Foto: Jens Eilertsen
Najmeh Shaghaei er formand for den nye Iransk Dansk Kulturforening Sønderjylland. Foreningen gør meget ud af at fortælle de iranere og afghanere og personer fra Tajikistan, der kommer til Sønderborg, at her er mænd og kvinder lige.
Annonce

Sønderborg: Når der kommer personer fra Iran, Afghanistan og Tajikistan til Sønderborg, står der landsmænd klar til at tage imod dem og sætte dem ind i, hvordan tingene fungerer i deres nye land. Modtagerne er medlemmer af Iransk Dansk Kulturforening Sønderjylland - en forening, som blev en realitet tidligere i år.

Formanden Najmeh Shaghaei fortæller sammen med en af initiativtagerne, Parviz Vosooghi Narmighi, at de første spæde skridt til foreningen blev taget i januar i år, hvor der blev holdt uofficielle møder. Med tiden blev der sammensat en bestyrelse, og første introduktionsmøde blev holdt i august.

I dag er der 80 medlemmer. De kommer fra de tre lande, hvor sproget er farsi. Personer med anden nationalitet kan også være med i foreningen, men man skal helst have en eller anden interesse i udveksling af dansk og iransk kultur. Det er også muligt at være passivt medlem - og altså støtte foreningen.

Annonce

Ingen snak om religion

Iransk Dansk Kulturforenings formål er først og fremmest at lære personer fra de tre lande, som kommer til Sønderborg, om danske forhold. En at de ting, der med det samme sættes en tyk streg under er, at i Danmark er kvinder og mænd lige.

Flere spillere bærer trøjer med teksten Danmark på ryggen. Foto: Jens Eilertsen

- Der er vel iranere, som ikke har så let ved at forstå, at vi i Danmark har ligeberettigelse. Hvad siger de for eksempel til at have en kvindelig formand?

- Vi gør meget ud af at fortælle alle, at i Danmark er mænd og kvinder lige, siger Najmeh Shaghaei, og understreger, at de iranere, som kommer til Danmark, alle er veluddannede. I de kredse i Iran nyder kvinder også respekt - anderledes ser det ud flere steder i Afghanistan.

- Hvis man ikke har respekt for kvinder, har man ikke plads i vores forening - det gælder alle, understreger Parviz Vosooghi Narmighi, der gentager, at i Iran har langt den overvejende del af mændene stor respekt for kvinder.


Vi gør meget ud af at fortælle alle, at i Danmark er mænd og kvinder lige.

Najmeh Shaghaei


Annonce

Julefrokoster - hvad er det?

Spørgsmålene er mange, når iranere ankommer til Sønderborg.

- Der er selvfølgelig meget, de ikke sådan forstår, siger Najmed Shaghari.

- Hvad kan det være?

- For eksempel den måde, man holder julefrokoster i Danmark, siger Najmed Shaghaei og griner.

En anden ting naturligvis er sproget. Det er der mange iranere, som har vanskeligt ved, fortæller formanden og peger på, at stort set alle iranere, som kommer til Sønderborg, taler engelsk. Det kan faktisk være en barriere, fordi danskerne hurtigt slår over i engelsk, når de hører, at personen, de taler med, ikke er så god til dansk.

Formanden Najmeh Shaghaei sammen med en af initiativtagerne, Parviz Vosooghi Narmighi. Foto: Jens Eilertsen

- Er det virkelig sådan, at der kun kommer veludannede iranere til Danmark og Sønderborg?

- En stor del af befolkningen i Iran er veluddannet. Der er en tradition for, at forældrene støtter deres børn, når de vil uddanne sig, siger formanden, og peger på, at de iranere, hun kender i Sønderborg, har en uddannelse og derfor hurtigt burde komme ud på arbejdsmarkedet. Iransk Dansk Kulturforening hjælper gerne med jobsøgning.

Parviz Vosooghi Narmighi tilføjer, at næsten 70 procent af alle kvinder i Iran er akademikere, mens taller for mændene er omkring 40 procent.

Annonce

Mad og vejr

- Det må være vanskeligt at komme fra Iran til Danmark, hvor vi har et helt andet vejr og andre madvaner.

Najmed Shaghari siger, den kolde og mørke tid ligger meget langt fra det vejr, man har i Iran, og det er selvfølgelig noget af en overraskelse - især for dem, der kommer i vinterhalvåret.

Med hensyn til maden ser hun ikke et problem, for der findes butikker i Sønderborg, som sælger madvarer til det iranske køkken. Det er imidlertid også sådan, at iranere tit godt kan lide dansk mad - Najmed Shaghari er en af dem. Hun er vild med tarteletter.

Iransk Dansk Kulturforening har andet på dagsordenen end hjælp til integration. Medlemmerne er også meget sociale og dyrker sport i Sønderskov-hallen, hvor ugeavisen møder dem. Her overholdes coronarestriktionerne. Alle møder op med mundbind, og der er færre end 10 i hallen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce