Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Landbo Syd-formand: Vi kæmper mod kvælstof

Formand for Landbo Syd, Mogens Dall, mener, at der er for lidt fokus på, hvad landbruget gør for at mindske udledningen af kvælstof. En anden synder er spildevand direkte i havet, påpeger han. Arkivfoto: Martin Rye
I kølvandet på artiklen om Sønderborg-dykkere, der oplever et udpræget iltsvind i Lillebælt, understreger formanden for Landbo Syd, Mogens Dall, at der fra landbruget sættes stort ind i kampen mod kvælstof.
Annonce

Sønderborg: - Først og fremmest er jeg som borger også ked af iltsvind i Lillebælt. Jeg er som formand for Landbo Syd med i Als Stenrev, hvor jeg er næstformand, og vi forsøger i det små at rette op på forholdene i havet. Men jeg må også sige, at Landbruget har reduceret kvælstofudledningen markant siden midten af 1980’erne. Det betyder, at udledningen er faldet fra 110.000 ton til omkring 60.000 ton årligt, forklarer landmændenes formand, Mogens Dall.

Markeringen kommer efter, at JydskeVestkysten i begyndelsen af det nye år bragte en artikel, hvor to erfarne dykkere fra Sønderborg var stærkt bekymret over et mere end normalt udbredt iltsvind i Lillebælt blandt andet observeret ud for Sydals.

I samme artikel var beskrevet, hvordan forskere i en rapport fra Aarhus Universitet vurderede, at kvælstofudledningen endnu ikke er i mål, og der endnu mangler en reduktion på 20.000 ton årligt for at nå ned på et niveau svarende til udledningen i 1950.

Annonce

Er i fuld gang

- Vi er i øjeblikket i gang med at gøre en endnu større indsats ved at lave vådområder, som kan opsamle kvælstof. Samtidig investerer vi i den mest moderne teknik til gylleudbringning, og der investeres i biogasanlæg. Tager du ned syd for grænsen, vil du opleve, at de kører med gamle gyllevogne, som spreder gyllen op i luften. Vi bruger slæbeslanger og GPS-teknik, så vi kan sikre, at gyllen placeres, hvor den kan opsuges af planterne, så udledningen til Lillebælt bliver mindst mulig, siger Mogens Dall og tilføjer:

- Vi oplever, at vi ikke får skulderklap for indsatsen. I stedet mødes vi med yderligere krav, siger han og henviser til, at borgmestrene i kommuner omkring Lillebælt vil tage fat på problemet.

Annonce

Urenset spildevand

Mogens Dall peger på en anden problemstilling, der forurener vandet.


Vi er i øjeblikket i gang med at gøre en endnu større indsats ved at lave vådområder, som kan opsamle kvælstof. Samtidig investerer vi i den mest moderne teknik til gylleudbringning, og der investeres i biogasanlæg. Vi bruger slæbeslanger og GPS-teknik til gyllespredning, så vi kan sikre, at gyllen placeres, hvor den kan opsuges af planterne, så udledningen til Lillebælt bliver mindst mulig.

Mogens Dall , formand for Landbo Syd


For da det i den forgangne sommer kom frem, at København sendte spildevand urenset ud i Øresund, opdagede man, at der også er problemer i Sønderjylland i takt med, at der kommer mere og mere nedbør, hvor rensningsanlæggene ikke kapacitet til at rense alt vand.

- Noget udledes af kommunerne derfor direkte til vandløb og i sidste ende Lillebælt. Det vil være fint, hvis borgmestrene tager fat på det. Dertil kommer, at byerne først i 1980’erne begyndte at bygge gode rensningsanlæg. Tidligere blev alt spildevand ledt urenset ud i fjordene. Derfor ligger der store puljer af kvælstof og fosfor på bunden af fjordene. Det gælder eksempelvis Flensborg Fjord. Det skal der gøres noget ved, mener Mogens Dall.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce