Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Landsbylaug kritiserer ny lokalplan: - Det er ikke fair overfor vores fine landsby

Det lille hus fra 1775 er et af de ældste i Elstrup. Foto: Katrine Lund Walsted
En bevarende lokalplan for det bevaringsværdige miljø i Elstrup er i øjeblikket i høring. Elstrup-Elstrupskov Landsbylaug mener, at lokalplanen er for restriktiv og skaber usikkerhed om fremtiden for landsbyen.

Elstrup: Langs den snoede hovedgade ligger huse og gårde på stribe. Flere huse har bindingsværk, og størstedelen af bygningerne er opført i 1800-tallet eller begyndelsen af 1900-tallet. Over en periode på 350 år er Elstrup vokset, og den ældste bygning er fra 1675.

Det historiske miljø skal sikres med en bevarende lokalplan, som er i høring frem til den 6. maj. Men landsbylauget, som består af beboere i Elstrup og Elstrupskov, er ikke tilfreds med lokalplanen.

- Vi passer på vores huse, så her ser pænt ud. Vi værner om vores landsby, men vi har ikke en forestilling om, at den skal fremstå som 1800-tals idyl for de få turister. Vi vil ikke være en museumsby. Der skal være plads til mangfoldighed og udvikling, siger Gretel Jørgensen, der er formand for Elstrup-Elstrupskov Landsbylaug.

Annonce

Torsdag i sidste uge besøgte teknik- og miljøudvalget landsbyen, og torsdag aften var der digitalt borgermøde om lokalplanen.

- Vi vil gerne have en dialog med politikerne. For folk diskuterer meget her i byen, da man er i tvivl om, hvad lokalplanen betyder. Alle tror noget, men ingen ved det præcist. Det giver frustration, siger Gretel Jørgensen.

Vil nedrive stuehus

Lokalplanen er opstået, da Sønderborg Kommune for et år siden sagde nej til nedrivning af et bevaringsværdigt stuehus i Elstrup Overby. Derfor skal der udarbejdes en lokalplan.

- Vi forstår ikke, hvorfor hele byen skal rammes af lokalplanen, hvorfor kan den ikke laves for det specifikke matrikelnummer. Det er ikke fair, når vi har så fin en landsby. Vi ønsker mulighed for udvikling og ikke afvikling for vores landsby, siger Gretel Jørgensen, der bor med sin mand på en ejendom fra 1852.

- Mange af byens børn vender tilbage og stifter familie i deres barndomsby Elstrup, fordi det er et trygt og godt miljø. Det vil være en skam, at en lokalplan vil hindre deres muligheder for at købe og renovere et hus her efter deres ønske, siger Gretel Jørgensen.

Ønsket om at rive stuehuset med alsisk bindingsværk ned udløste arbejdet med en bevarende lokalplan for det bevaringsværdige miljø i Elstrup. Foto: Katrine Lund Walsted 

Landsbylauget har gjort de cirka 200 beboerne i landsbyen opmærksomme på lokalplanforslaget med opslag i laugets Facebookgruppe, e-mails samt breve til de beboere, der ikke er på Facebook og e-mail.


Vi vil ikke være en museumsby, der skal være plads til mangfoldighed og udvikling.

Gretel Jørgensen, formand Elstrup-Elstrupskov Landsbylaug


I landsbyen er der en fredet mølle, 14 ejendomme kategoriseret med særlig bevaringsværdi, mens omkring 30 ejendomme er er bygninger med bevaringsinteresse. Mange ejendomme er gået i arv i generationer.

- Lokalplanen er på 69 sider, og den er svær at gennemskue, men med besøget af politikerne håber vi på at kunne påvirke Sønderborg Kommune til at gøre lokalplanen meget mindre restriktiv. Råderetten over vores egne ejendomme bliver væsentligt indskrænket, siger Gretel Jørgensen.

Aase Nyegaard (Fællleslisten), der er formand for teknik- og miljøudvalget, har taget flere ting med hjem fra byvandringen i Elstrup.

- Landsbylauget har haft en konstruktiv tilgang til det, men vi er nødt til at lave den lokalplan, når der er nedlagt forbud mod nedrivning. Der er helt sikkert nogle ting, vi skal forholde os til i lokalplanforslaget. Vi vil gerne have mangfoldighed og unge til at flytte til Elstrup, siger Aase Nyegaard, der opfordrer borgerne til at sende indsigelser, så forvaltningen har ønskerne på skrift.

Der er stor variation i byggestilen på gårde og huse i Elstrup. Her er det hoveddøren på en af landsbyens gårde. Foto: Katrine Lund Walsted

Bevarende lokalplaner

Sønderborg Kommune har de senere år vedtaget flere bevarende lokalplaner blandt andet i Vollerup.

I øjeblikket er der bevarende lokalplaner i høring for Elstrup, Ulkebøldam og Brohovedvej-Birke Allé i Sønderborg.

Der er igangsat bevarende lokalplaner for Brorsonsvej 1-1A samt Sundgade i Egernsund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce