Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Lauritzen vil være børnenes borgmester

Folkeskolen får et løft, står det til Socialdemokraitet. Foto: Kaspar Hvid
Borgmester Erik Lauritzen (S) vil bruge Sønderborg Kommunes økonomiske råderum til at investere i børn og uddannelse. Årets Sønderborg-budget skal være "Børnenes Finanslov", siger han.
Annonce

Sønderborg: Borgmester Erik Lauritzen (S) har meldt klart ud: Budgettet 2021 og årene derefter skal være børnenes. Han vil være børnenes borgmester. Der skal ikke mindst investeres i Folkeskolen, mener han og Socialdemokratiet.

- Jeg håber at vi igen kan indgå en aftale med alle byrådets 5 partier om den fremtidige økonomi, siger han. Det samme sagde han, da byrådet godkendte og videresendte det administrative budget til anden behandling 30. september. Inden da - 21. september - er der frist for ændringsforslag, men allerede nu melder borgmesteren og Socialdemokratiet altså ud, at børnene - og ikke mindst Folkeskolen får flere ressourcer.

Udligningsordningen er ændret til gunst for Sønderborg Kommune, og sammen med en ny økonomiaftale mellem kommunerne og S-regeringen er der kommet flere penge til at lave service for ude i kommunerne.

- Derfor er effektiviseringskravet knap så akut, og det skal man selvfølgelig kunne mærke som borger i Sønderborg Kommune. Der skal stadig effektiviseres, men vi kan gøre det i et lavere tempo og skabe reelle effektiviseringer, siger Erik Lauritzen.

- Mit forslag er derfor at fastholde effektiviseringsmålet på 55 millioner kroner årligt, men brede det ud over en længere årrække. Jeg forestiller mig, at det skal slå helt igennem med de 55 millioner i måske 2025 eller 2026 - altså et-to år senere end vi nu arbejder efter, siger borgmesteren.

Annonce

Børnenes finanslov

Det ekstra råderum vil Socialdemokratiet altså bruge på børnene. Mette Frederiksen (S) gik til valg på at være børnenes statsminister. Erik Lauritzen vil være børnenes borgmester.

- I Sønderborg lever vi allerede op til de meget omtalte minimumsnormeringer efter den model som udmeldt fra Christiansborg. De ekstra penge fra regeringen er sendt videre ud i vore institutioner og der er flere på vej, siger han.

- Men vi har andre udfordringer. Alt for mange børn trives ikke og får derfor ikke en god oplevelse af skolegangen og opnår ikke den faglige og personlige styrke til at få den gode ungdomsuddannelse og en god start på voksenlivet. Jeg er derfor ikke i tvivl om at en stor del af det begrænsede råderum i budget 2021 skal gå til indsatser i Folkeskolen, siger Erik Lauritzen.


Alt for mange børn trives ikke og får derfor ikke en god oplevelse af skolegangen og opnår ikke den faglige og personlige styrke til at få den gode ungdomsuddannelse og en god start på voksenlivet. Jeg er derfor ikke i tvivl om at en stor del af det begrænsede råderum i budget 2021 skal gå til indsatser i Folkeskolen

Erik Lauritzen (S), borgmester


- Den omlægning, der er gennemført for at flere børn kan komme nærmere på almenområdet og sende færre børn i specialtilbud, kræver, at der er flere ressourcer til rådighed til støtte i skolen. Det skal vi sikre, siger borgmesteren.

Han vil også sætte penge af til et styrket arbejde for at give de ældre børn lyst til uddannelse og kendskab til jobmuligheder. For eksempel skal uddannelsesvejledningen styrkes.

- Årets Sønderborg-budget skal blive en “Børnenes Finanslov”, siger Erik Lauritzen.

Annonce

Slut med cykelstier

Der er allerede planlagt en del investeringer i daginstitutioner og skoler de kommende år, men borgmesteren ser ikke mulighed for mange nye anlægsinvesteringer. Byrådet har også i 2020 brugt ekstraordinært mange penge - 640 millioner kroner på anlæg - delvis finansieret af særlige corona-lån. Det er projekter, der vil strække sig langt ind i 2021-2022.

- Af det meget begrænsede rum for nye investeringer i 2021, håber jeg på enighed om at prioritere kapacitetsudvidelse ved Broager Plejecenter og rammer til et stigende antal voksne og ældre med autisme og særlige støttebehov, siger Erik Lauritzen.

S vil ikke anlægge flere nye cykelstier - en del er allerede planlagt og på vej. Men S vil sætte ekstra midler af til vedligehold af de eksisterende cykel- og vandrestier.

Erik Lauritzen (S) vil være børnenes borgmester. Foto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce