Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Leder på misbrugscenteret: Der er brug for os under nedlukning

Alkohollinjens leder Bjarne Stenger Elholm oplever, at flere har ringet ind under corona. Modelfoto
Misbrugscenteret i Sønderborg har åbent og har på nuværende tidspunkt ikke oplevet flere henvendelser trods corona, fortæller centerleder. Hos Alkohollinjen tegner der sig et andet billede.

Sønderborg: Det meste af Danmark er lukket ned, men ikke misbrugscenteret i Sønderborg.

Her er det stadig muligt at møde op, fordi det bliver betragtet som en kritisk samfundsfunktion, hvilket er vigtigt ifølge Ole Sonne Jakobsen, der er afdelingsleder hos Misbrugscenter Sønderborg.

- Hvis ikke misbrugerne kan komme her, kan det få store konsekvenser, fordi der er stor risiko for, at de ikke kan kontrollere deres alkoholforbrug selv. De har både brug for samtaler, rådgivning og deres antabus, forklarer han.

Hverken han eller centerleder Lone Antoinette Tietgen har den oplevelse, at antallet af henvendelser er steget trods hjemsendelser, meget begrænset social kontakt og en lang række restriktioner, som coronapandemien har medført. Det er heller ikke deres vurdering, at de har mistet klienter under nedlukningen.

- Det er svært at sige, hvordan corona generelt har påvirket misbrugsområdet, da det er meget forskelligt i de forskellige landsdele. Men her hos os er det som normalt. Vi oplever, at borgerne er meget taknemmelige for, at vi har åbent, siger Lone Antoinette Tietgen.

Annonce

En bekymring

Centerlederen håber, at de, som har brug for deres hjælp, ikke holder sig tilbage med at komme. Hun forsikrer også, at det er trygt at møde op. Det samme gør Ole Sonne Jakobsen.

Han fortæller, at alle krav og restriktioner bliver overholdt. Personalet bære værnemidler, der er håndsprit og afstand.

- Jeg er virkelig imponeret over, hvordan borgerne har tacklet forandringerne. De har taget det i stiv arm, siger Ole Sonne Jakobsen, der dog er lidt bekymret for misbrugerne i denne tid.

- Afhængigheden bliver ikke mindre, når de faste mønstre ændrer sig, og man bliver afskåret fra mange sociale aktiviteter, arbejdspladsen og fritidslivet. Det efterlader et tomrum hos os alle. Her kan jeg godt frygte, at nogle vil falde tilbage i deres gamle alkoholvaner, siger han og understreger, at skulle et ske, står de hos misbrugscenteret klar til at hjælpe.

Annonce

Et andet billede

Hos Alkohollinjen ringer flere ind, hvilket bekymrer dens leder Bjarne Stenger Elholm.

- Der er både flere med alkoholproblemer og pårørende, som henvender sig efter at være blevet sendt hjem for at arbejde. Det kan være svært for nogen med trang til at drikke, fordi privat- og arbejdsliv flyder sammen, siger han og understreget, at et øget alkoholindtag ikke nødvendigvis ender ud i et alkoholproblem.

Men risikoen er der, forklarer Bjarne Stenger Elholm, der også peger på, at nedlukningen skaber en større synlighed omkring, hvor meget der bliver drukket.

- Pludselig er familien mere sammen derhjemme og kan se indtaget. Man kan måske også mærke en ændret adfærd hos personen, der drikker? I et hjem med for meget alkohol bliver børn desværre ofte klemt, fordi de ikke kan tage væk. Nogle voksne børn opdager også, hvor meget deres forældre drikker, fordi de tilbyder at købe ind for at passe på dem, lyder det fra ham.

Hans største bekymring er, at de ændrede vaner forbliver hos dem, der under corona er begyndt at drikke for meget.

- Det er selvfølgelig svært at sige, at corona er den direkte årsag, men vi har i 2020 fået 50 procent flere opringninger. Min frygt er, at nogle af dem, som virkelig har brug for hjælp, ikke får det, fordi de tror, at behandlingsstederne er lukket, som så meget andet. Det kunne også tænkes, at nogen ikke vil belaste sygehusvæsnet under pandemien og derfor ender med at drikke videre, siger han.

Bjarne Stenger Elholm fastslår, at ligesom personalet på misbrugscenteret i Sønderborg er de hos Alkohollinjen også klar til at hjælpe.

Hjælp til alkoholproblemer

Misbrugscenter Sønderborg Kongevej 19
6400 Sønderborg

Tlf.: 88 72 44 85

E-mail: mcs@sonderborg.dk

Åbnings- og telefontider: Mandag og onsdag kl. 08.30-15.00
Tirsdag kl. kl. 08.30-13.00 torsdag kl. 08.30-17.00
fredag kl. 08.30-13.00

Åben Rådgivning / ny indskrivning, kontakt Misbrugscentret for at få en tid.

Alkolinjen giver gratis og anonym rådgivning. Linjen kan kontaktes på chat og telefon 80 200 500. Åbningstiderne er: Man, tir og fre 11-17 Ons og tor 11-15. Rådgivningen er for både dem, der drikker for meget, og pårørende.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce