Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Linet har kræft i hjernen: Jeg har besluttet mig til at have det godt

Linet Songest siger, at det derhjemme altid kommer først - så må sygdommen vige. Foto: Jens Eilertsen
I 2016 fik Linet Songest konstateret brystkræft. Hun kom godt gennem forløbet, men i september afslørede en kontrol, at hun har metastaser i hjernen.

Rinkenæs: Linet Songest lukker døren op med et stort smil - og med en t-shirt, der bærer teksten "Love & Joy. De ord passer meget godt på den 34-årige kvinde, der formår at være både energisk og smilende til trods for, at hun er ramt af kræft. Hun taler åbent om sin sygdom og har besluttet, at den ikke skal styre hendes liv. Derfor bakker hun også manden helt op i bestræbelserne på at få virksomheden Brødrene Byg Aps. op at stå, og hun vil ikke høre tale om, at drømmen om at blive selvstændig hverken droppes eller sættes på hold på grund af hendes kræftsygdom.

Det er godt fire år siden, Linet Songest første gang blev ramt af kræft. Hun fik konstateret brystkræft, men hun kom gennem forløbet og har siden gået til kontrol. I september slog lynet så ned igen. Der blev konstateret metastaser i hjernen, og hun måtte gennem tre operationer på fire uger.

Nu går hun til faste kemobehandlinger. Da ugeavisen taler med hende, har hun fået 11 af 18 behandlinger.

Annonce

Som at blive ramt af bus

Linet Songest siger, at når det er værst, så er det som at blive kørt over af en bus. Kemoen rammer også syn, tænder, slimhinder og den stjæler energien - noget man ikke kan se og mærke den dag, ugeavisen er på besøg. Linet Songest bevæger sig meget og taler meget. Men hun fortæller også, at der er gode dage og knap så gode dage, og at det efter klokken 20 er slut med energien. Så er der ikke mere tilbage i tanken.

De to døtre på 10 og 12 år ved godt, at mor er syg, og de ved, hvad kræft er. Det er jo anden gang, kræften rammer. Nu håber familien bare, at det går så godt som første gang. Fremtidsudsigter tales der ikke om - det er for tidligt at sige nogen som helst, siger Linet Songest.

- Min sygdom skal fylde så lidt som muligt i min families hverdag, og jeg synes, at det er livsbekræftende, at min mand fører sin drøm om at etablere et håndværkerfirma ud i livet sammen med sin broder. Det er dejligt at se, hvor glade de er for det - og for mig kommer det derhjemme i første række. Når vi forhåbentlig kommer igennem det her, så står vi fire sammen om det - jeg vil ikke trække dem ned. Derfor har jeg simpelthen taget et valg, og det er at have det godt - selv om der af og til er mere at græde over end grine af.


Min sygdom skal fylde så lidt som muligt i min families hverdag, og jeg synes, at det er livsbekræftende, at min mand fører sin drøm om at etablere et håndværkerfirma ud i livet sammen med sin broder. Det er dejligt at se, hvor glade de er for det - og for mig kommer det derhjemme i første række.

Linet Songest


Hendes mand får ikke lov til at køre Linet Songest til behandlinger og kontrol. Han skal passe firmaet, så transporten klares af Flextrafik - hun må efter operationerne ikke selv køre bil. Det var ret hårdt i starten, fordi der var strålebehandlinger i Odense hver anden dag, nu er der en gang kemo i Sønderborg om ugen.

Annonce

Udskyder ikke noget

- Har sygdommen forandret dig?

- Altså, du lærer at være glad for at stå op om morgenen og du lærer også at holde op med at være vred, når benzinprisen stiger med 0,3 øre. Det er også sådan, at hvis jeg får lyst til at køre til Rømø for at spise en is, så gør jeg det. Det er ikke noget, jeg udskyder.

Linet Songest er uddannet i psykiatrien, men da hun fik kræft første gang kunne hun ikke holde ud, at der var sygdom på arbejdet og hjemme. Hun fik arbejde hos Bruhn's i Ulsnæs Centret og har senest arbejdet på restaurant Bind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce