Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Liv på kasernen: Foreninger, aftenskoler og kulturforvaltning kan flytte ind

Sønderborg Kommune ejer bygningen til venstre. Bygningen til højre er Hotel Sønderborg Kaserne. Arkivfoto: HC Gabelgaard
I de kommende år skal den tidligere kaserne fyldes op med endnu mere liv. Arkiver, foreninger, aftenskoler og kulturforvaltningen kan flytte ind på de fem etager.
Annonce

Sønderborg: For halvandet år siden rykkede Sønderjysk Pigekor og Drengekor samt Det Sønderjyske Sangcenter som de første ind på den tidligere kaserne i Sønderborg.

Sønderborg Kommune ejer den ene af de to store kasernebygninger, og nu skal der fyldes mere liv ind på de øvrige fire etager.

- Det bliver mere konkret nu, hvordan kasernen skal fyldes op. Det er stadig sådan, at man kan henvende sig til os politikere eller forvaltningen, hvis man som forening har interesse i at komme ind fællesskabet på kasernen, siger Stephan Kleinschmidt (Sl.P.), der er formand for udvalget for kultur, idræt, handel og turisme.

For et år siden besluttede politikerne, at kasernen skal være et foreningshus. Samtidig besøgte 32 interesserede foreninger kasernen i forbindelse med, at lokalerne skulle fordeles.

På første etage samles lokalhistoriske arkiver, kommunens veterankoordinator, veteranforeninger og Kontaktudvalget for Militære traditioner i Sønderborgområdet. Arkiverne flytter ind i løbet af 2020.

Fjerde etage bruges af pigekoret og sangcentret. Etagen kan også bruges af udefrakommende kor.

I en mindre bygning ved siden af den store bygning flytter Industri Historisk Samling Sønderborg og Sønderborg Hattelaug ind omkring årsskiftet.

Annonce

Tre etager er åbne

Resten af etagerne er ligger brugen ikke fast endnu.

- Selvom det er et stort hus, så er der også begrænsninger. Men vi skal udvikle et hus, der skaber synergi mellem foreninger i Sønderborg i nogle fantastisk rammer, siger Stephan Kleinscmidt.

Anden etage kan blive samlingssted for de foreninger, der i dag har til huse i Frivillighedens Hus på Perlegade. Dette lejemål ophører i 2024.


Vi skal udvikle et hus, der skaber synergi mellem foreninger i Sønderborg i nogle fantastisk rammer.

Stephan Kleinscmidt, kulturudvalgsformand


Tredje etage kan anvendes til kommunale arbejdspladser for blandt andet Kultur, Idræt og Fritid, når lejemålet på Perlegade 53 ophører ved udgangen af 2022.

Femte etage kan blive aftenskolernes etage. Aftenskolerne har siden 2018 holdt til i en kommunal bygning på Voldgade.

Ifølge kulturudvalgets dagsorden vil en renovering af bygningen koste 97 millioner kroner.

- Vi tager det i små bidder for eksempel i budgetforvandlingerne. Lige nu er rammerne, som de er, siger Stephan Kleinschmidt.

I maj 2020 bevilgede byrådet 4,8 millioner til bygningstilpasninger i forbindelse med samling af lokalhistoriske arkiver. Herudover er der afsat knap 39 millioner til udvendig renovering af kasernebygningen og fem millioner til flytning af Aftenskolernes Hus.

Sønderjysk Pigekor flyttede i januar 2019 fra musikskolen på Skovvej til den tidligere kaserne. Arkivfoto: Timo Battefeld
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce