Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Lizl sad med sin datter og mand da angsten kom: Er jeg ved at blive skør - er jeg ved at dø?

Lizl Rand er for tredje gang gæst i Breckling' Bogcafé. Foto: Elona Sjøgren
Alt kørte for psykoterapeuten, forfatteren og journalisten Lizl Rand, da angsten væltede ned over hende. Hun er næste gæst i Brecklings's Bogcafé og fortæller her med egne ord, hvordan angsten væltede ned over hende en aften.

Sønderborg: Da Lizl Rand udkommer med sin bestseller "Kom stærk ud af din angst", bliver hun mødt med overraskelse.

- Dig? Har du haft angst? Hvordan kan en, der er så sej og modig med stor karriere, have været så angst?

- Det var nogle af de mest hyppige spørgsmål, jeg fik. Mange har en forestilling om, at folk med angst ser ud på en bestemt måde og måske ikke kan så meget. Men sandheden er, at cirka hver femte af os alle i løbet af livet vil blive ramt af angst, der vil forstyrre vores trivsel. Og at angst kan ramme alle og ikke skelner til hverken køn, alder, uddannelsesniveau eller social status. Angst er et livsvilkår og egentlig ganske ufarligt. Men når man føler man fuldkommen mister kontrollen, er angst ganske hæslig at opleve.

Annonce

Lizl Rand er udover at være uddannet psykoterapeut også uddannet journalist og har i 25 år haft en stor karriere i medieverden som del af topledelsen i Aller Media og som chefredaktør på flere magasiner samt været livsstilsredaktør på dagbladet BT samt journalist på Berlingske Tidende.

Nybagt mor

Og det var, mens hun som yngre nybagt mor gjorde karriere, at hun blev overbelastet med stress og siden udviklede angst, der bl.a. viste sig som panikanfald.

- En aften sidder jeg ved middagsbordet med min dengang 2-årige datter og hendes far og oplever pludselig, at væggene er ved at styrte ned over mig, og at jeg ikke kan få luft. Jeg tror jeg, enten er ved at dø eller blive skør. Det bliver starten på en række år, hvor angsten styrer min hverdag: Jeg har angst for at gå til møder, angst for at spise sammen med andre, angst for at køre i bus og tog. Bare det at handle en liter mælk i supermarkedet bliver en uoverskuelig opgave. Jeg er i det hele taget hele tiden angst for at få angst og er ganske forpint.

Annonce

Flov og skamfuld

- Udadtil opretholder jeg facaden og succesen – jeg gjorde karriere og klarede mig rigtig flot. Jeg havde bare ikke overskud til at fortælle andre, hvordan jeg egentlig havde det. Jeg kunne ikke overskue, hvad der ville ske, hvis jeg åbnede helt op. Jeg var flov og skamfuld. Syntes det var pinligt, at jeg havde det så dårligt, når jeg nu var en succes i andres øjne. Jeg tror jeg var bange for fuldkommen at kollapse, og så følte jeg mig meget ensom og forkert.

- Og netop derfor er det så vigtigt, at jeg står frem med min historie og aftabuiserer det at have en psykisk sygdom. Der sidder så mange rundt omkring, som føler sig forkerte og ensomme, fordi de er angste. Men angst kan faktisk gøre dig stærk. Udover at jeg personligt har oplevet det, har jeg også professionel erfaring som psykoterapeut med flere tusinde samtaler med mænd og kvinder, der bokser med stress, angst og depression. Og der er altid noget at gøre. Og det er muligt at få det godt igen. Og faktisk blive styrket som menneske.

- Så hvis du sidder og har angst eller kender en, der har - så bevar håbet. Det er nemlig muligt at få det godt igen. Det er jeg selv beviset på, samtidig med at jeg har mange klienter, der er kommet stærke ud af deres angst.

Så hvis du sidder og har angst eller kender en, der har - så bevar håbet. Det er nemlig muligt at få det godt igen. Det er jeg selv beviset på, samtidig med at jeg har mange klienter, der er kommet stærke ud af deres angst.

Lizl Rand
Annonce

Tak for bogen

Selvom det er et par år siden, at ”Kom stærk ud af din angst” udkom, får Lizl Rand stadig mange henvendelser fra læsere, der takker hende for at have skrevet bogen.

- Nogle siger, at jeg har reddet deres liv. Andre at de altid har bogen på sig, fordi den hjælper dem, og at de føler tryghed ved at vide, at jeg er tæt på. En psykolog skrev til mig, at bogen er ”the missing link” i angstforståelsen, og at alle psykologens klienter nu får bogen, og at den har givet unik indsigt i, hvordan det er at være ramt af angst. Så min egen hæslige tid med angst har gjort en forskel – både for mig selv og for mange andre. Det er jeg meget stolt og taknemmelig over.

Lizl Rand sagde for syv år siden sagde sit job op som chefredaktør for at blive selvstændig privatpraktiserende psykoterapeut.

-Jeg havde lyst til at bruge mig selv på en ny måde og hjælpe folk med angst, stress, depression og andre kriser. Det er meget meningsfyldt arbejde, og jeg er så glad for mit virke, siger Lizl Rand.

Det er tredje gang, Lizl Rand er inviteret til Sønderborg for at holde foredrag.

- Jeg er vild med Sønderborg og med at komme tilbage til Sønderjylland. Som barn boede jeg i Aabenraa, så det er lidt som at komme hjem igen, selvom jeg nok lyder ret københavnsk.

Lizl Rand i Breckling's Bogcafé

Lizl Rand kan opleves i Breckling's Bogcafé søndag 3. oktober kl. 15.00, Sønderborghus. Billetter: 52 40 66 16 eller acharling@gmail.com. Pris 239 kroner.

Lizl Rand er forfatter og foredragsholder samt uddannet psykoterapeut og journalist. Lizl har skrevet bestselleren ”Kom stærk ud af din angst” samt pårørendebogen ”Tæt på krise og sygdom”. Hun er certificeret instruktør i psykisk førstehjælp og rådgiver i Psykiatrifonden. Har haft en lang karriere som chefredaktør på flere magasiner og aviser. www.lizl.dk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Kvinde med tyske rødder i spidsen for swingband

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Succesrig efterskole vil udvide med flere lokaler: Først skal hus på hovedgade rives ned

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Danmarks bedste burger: Lazy Dog rykker fra femte til andenplads

Ugeavisen Sønderborg

Indkøbsbusser ruller igen ned til Fleggaard: Det kniber dog med at få dem fyldt op

Ugeavisen Sønderborg

Læser synes det er dyrt at køre i tog - hvad synes du?

Ugeavisen Sønderborg

24-årig stifter af nyt webfirma er tilbage i Gråsten: Århus er bare ikke mig

Ugeavisen Sønderborg

Munch og Broderskabet indtager Nordborghallen

Ugeavisen Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Ugeavisen Sønderborg

Kor giver koncert og har igen kurs mod Italien

Ugeavisen Sønderborg

Se traileren: Sønderjysk Pigekor lægger stemmer til dramatisk trailer for ny film om Hvidstengruppen

Ugeavisen Sønderborg

Karikatur åbner i Borgen onsdag: Lover helt speciel smagsoplevelse

Ugeavisen Sønderborg

Lediggang er ikke roden til alt ondt: Lars fik hund og skal til DM

Ugeavisen Sønderborg

Familier skal have frihed til selv at vælge barsel

Ugeavisen Sønderborg

Tre lokale håndværkere er blandt Jyllands bedste

Ugeavisen Sønderborg

Kun to ud af ti kommuner vækker corona-bekymring - men tre mennesker er døde med sygdommen

Ugeavisen Sønderborg

Sønderjyder klar til at feste: Oktoberfester er så godt som udsolgte

Ugeavisen Sønderborg

Voldsomt kræftforløb endte lykkeligt: Tak for livet Dizzy

Ugeavisen Sønderborg

Næsten 1000 ser uddeling af Frivilligpris og Covid-19 pris

Ugeavisen Sønderborg

Opsang til mænd: Gå hurtigt til lægen, når der er noget galt

Ugeavisen Sønderborg

Lav corona-smitte daler yderligere de fleste steder i landsdelen

Ugeavisen Sønderborg

Danskere skal huske mundbind og coronapas, hvis de vil ned på den anden side af grænsen

Ugeavisen Sønderborg

Sagen om moskeen på Porsgrunngade er langtfra afsluttet

Ugeavisen Sønderborg

Stol på Motion fylder 10 år og søger instruktører

Annonce