Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Lyntest for covid-19 lukker: Skal til nabokommune for at få en podning i næsen

Da Svend Aage Jensen følte sig lidt sløj, besluttede han at tage en lyntest. Det har flere gjort hos Falcks testcenter ved lufthaven i Sønderborg, men fra 1. februar vil det ikke længere være muligt. Fremover må man køre lidt længere for at få en af de hurtige test, der giver svar inden for en halv time. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen
Fra den 1. februar 2021 er det ikke længere muligt at møde op ved lufthavnen i Sønderborg og få en test for covid-19 uden tidsbestilling. Centeret med lyntest lukker, men muligheden for at få besøg af et mobilt testcenter indgår i overvejelserne hos Carelink, der overtager opgaven for Region Syd.

Sønderborg: Det er snart slut med at få stukket en vatpind op i næsen og blive podet for covid-19 i løbet af 10 sekunder i Sønderborg.

Fra den 1. februar 2021 vil det ikke være muligt at få foretaget en lyntest længere uden at skulle til Aabenraa eller længere væk. I nabokommunen kommer det nærmeste testcenter uden tidsbestilling til at ligge, når Carelink overtager opgaven fra Falck, som hidtil har haft et testcenter ved lufthavnen i Sønderborg.

- Testcenteret bliver desværre lukket, fordi vi skal oprette færre centre. Vi skal være i grænseområdet, vestpå, i Trekantområdet og på Fyn, oplyser Brian Rosenberg, der er administrerende direktør hos Carelink.

Opgaven skifter hænder, fordi Carelink vandt udbuddet i Region Syddanmark. Virksomheden skal kunne levere 21.000 test om dagen, hvoraf 60 procent af kapaciteten skal være mobil.


Beslutningen om placeringerne er taget efter en dialog med Region Syddanmark, da der er en række krav, vi skal leve op til

Brian Rosenberg, administrerende direktør hos Carelink.


Derfor vil Brian Rosenberg heller ikke udelukke, at det vil blive muligt for sønderborgenserne at besøge et sådan setup.

- Lige nu arbejder vi med mange muligheder. Det er derfor ikke utænkeligt, at et mobilt testcenter vil besøge Sønderborg måske en gang om ugen, men det er langt fra sikkert, at det bliver sådan. Jeg vil ikke love noget, men kun sige, at det er nogen, vi overvejer, fortæller direktøren.

Annonce

Fravalget af Sønderborg

Bag fravalget af Sønderborg som lokalitet for et af de nye testcentre ligger flere overvejelser, forklarer Brian Rosenberg. Det handler blandt andet om byens geografiske placering.

- Centrene skal være placeret så centralt som muligt og dækket et stort område, hvor det er tilgængeligt for så mange som muligt. Beslutningen om placeringerne er taget efter en dialog med Region Syddanmark, da der er en række krav, vi skal leve op til, siger han.

Ifølge ham er det eksempelvis, at centrene skal ligge ved en indfaldsvej. Offentlig transport skal også have et stop tæt ved.

Derudover skal de fem testcentre, som Carelink skal oprette, være fordelt i hele regionen. De kommer til at ligge i Aabenraa, Kolding, Esbjerg, Odense og Svendborg. De mobile enheder vil komme ud til plejecentre, skoler, offentlige institutioner og andre steder, hvor Carelink bliver bedt om at tage ud for at teste, lyder det fra Brian Rosenberg.

Den sidste mulighed for at få taget en lyntest i Sønderborg er søndag den 31. januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce