Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Lysabilds gamle stationskro er sat til salg

Corona og adgangsbegrænsninger betød i efteråret, at Lysabild Kro satte en ny kurs. Tanken var, at kroen skulle drives som forsamlingsgård og kulturcenter for hele Sydals. Nu er bygningerne sat til salg. Foto: André Thorup
Kromand Michael Marek stoppede med gæstgiveri i efteråret. I stedet blev der stiftet en støtteforening med navnet "Lysabild Forsamlingsgaard", der nu afventer, om der kommer en ny ejer.

Lysabild: Går nogen med en drøm om at blive krovært, så er chancen der nu.

Kroejer Michael Marek har sat den gamle stationskro fra 1898 i Lysabild til salg via mægler 1A Bolig & Erhverv. Prisen er rimelig. Den lyder på 595.000 kroner.

Michael Marek stoppede i efteråret 2020 efter at have drevet kroen i ti år. Den udlærte skibskok valgte at stoppe, da corona-situationen satte det hele i stå.

Lysabild kro har altid været kendt for at være stedet, hvor gæsterne fik rigtig god mad, som vor mor lavede den. Og så var der altid rigeligt på tallerknerne.

Krostuen emmede altid af snak over en kold øl, restauranten var holdt i den gamle stil, hvor gæsterne var omgivet af gamle antikke møbler og interiør.

Annonce

Støtteforening

Derfor glædede det Michael Marek, da omegnens beboere stiftede støtteforeningen "Foreningen Lysabild Forsamlingsgaard", der tog over med det samme. En bestyrelse med formand Henrik Ingemann i spidsen var klar til at arrangere teateraftner, koncerter og mandagsspisninger, men det var kun lidt, som blev gennemført, inden forsamlingsloftet satte en stopper for aktiviteter.

- Vi fik tilskud fra Sønderborg Kommune til mandagsspisningerne. Planen var, at pensionister og andet godtfolk skulle mødes kl. 12.00 til spisning. Maden skulle laves af frivillige. Prisen var 50 kroner for et varmt måltid, kaffe og kager. Bagefter var der tid til en snak eller et spil kort, fortæller Henrik Ingemann, formand for støtteforeningen.


- Vi fik tilskud fra Sønderborg Kommune til mandagsspisningerne. Planen var, at pensionister og andet godtfolk skulle mødes kl. 12.00 til spisning. Maden skulle laves af frivillige. Prisen var 50 kroner for et varmt måltid, kaffe og kager. Bagefter var der tid til en snak eller et spil kort.

Henrik Ingemann, formand for støtteforeningen


Kroejer Michael Marek vil gerne sælge til en eller flere personer, som vil drive kro-virksomhed i bygningerne, men han vil bestemt ikke have noget imod at sælge kro-bygningerne til støtteforeningen.

Annonce

Til salg

- Kroen har hele tiden været til salg, efter jeg stoppede, men nu skal det være, siger Michael Marek.

Støtteforeningen har i sin korte levetid fået stor opbakning fra lokalområdet.

- Der er 150 medlemmer i støtteforeningen, som er engageret og står klar til hjælpe, understreger formand Henrik Ingemann. Sigtet er naturligvis at den gamle stationskro fortsætter som forsamlings- og kulturhus for hele Sydals.

Michael Marek var krovært på Lysabild Kro i ti år. I efteråret valgte han at drosle ned. Det hjalp corona og forsamlingsloftet godt med til. Foto: André Thorup
Lokalerne på Lysabild Kro er der ikke rørt ved i mange år. Restauranten er holdt i den gamle stil, hvor gæsterne har været omgivet af gamle antikke møbler og interiør. Foto: André Thorup
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Annonce