Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Magtfuld, tysk miljøorganisation lægger sag an med krav om stop for grænsehandel uden pant

Hvert år bliver der solgt omkring 650 millioner dåser med drikkevarer til kunder fra Danmark og det øvrige Skandinavien i de 60 grænsebutikker i Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern.
Miljøorganisationen Deutsche Umwelthilfe lægger sag an mod Slesvig-Flensborg Amt med krav om, at salget af dåser med drikkevarer uden pant i grænsehandlen bliver stoppet.

HARRISLEE: En af Tysklands magtfulde miljøorganisationer, Deutsche Umwelthilfe, vil nu indlede en retssag med krav om stop for salg af drikkevarer uden dåsepant i grænsebutikkerne. Retssagen er i første omgang rettet mod Slesvig-Flensborg Amt, der er hjemsted for nogle af grænsehandlens epicentre som blandt andet Harrislee og Handewitt.

Baggrunden for klagen er, at der jævnligt bliver indsamlet tusinder af pantfri dåser i grænselandets natur, skriver miljøorganisationen i en pressemeddelelse. Organisationen henviser i den forbindelse til den tyske lovgivning om emballage. Den forbyder salg af drikkevarer uden dåsepant til privatpersoner.

Indviklet lovgivning

Helt så enkel er sagen dog ikke. Lovgivningen fastslår nemlig også, at der ikke opkræves pant af dåser solgt til eksport. Ordningen omfatter også privat eksport. Derfor slipper danskere og andre skandinaviske kunder for panten, hvis de underskriver en eksporterklæring.


eg håber bare, at disse forretninger overhovedet overlever coronakrisen. De er særdeles vigtige for os.

Christine Harksen, borgmester i Aventoft.


Naturorganisationen truer også Nordfrisland Amt med et sagsanlæg. Også her bliver der solgt enorme mængder dåser uden pant i for eksempel butikkerne i Aventoft. Her har man dog andre bekymringer end udsigten til en retssag.

- Jeg håber bare, at disse forretninger overhovedet overlever coronakrisen. De er særdeles vigtige for os, forklarer Christine Harksen, der er borgmester i Aventoft til Nordfrisland Tageblatt.

Grænsehandlen i den nordfrisiske landsby blev ramt hårdt, da Danmark lukkede en række af de mindre grænseovergange under første smittebølge i foråret. Kun ganske få danske kunder valgte i den forbindelse at tage ofte lange omveje for at komme på indkøb i Aventoft. På grund af rejserestriktioner og usikkerhed om reglerne for at krydse grænsen ser det stadig sløjt ud.

Annonce

Hårdt ramt lokalsamfund

- To af de tre grænsebutikker holder stadig lukket, og jeg observerer kun ganske få biler uden for den tredje butik, siger Christina Harksen, der understreger, at dåser og andet affald naturligvis ikke hører til i naturen.

Danske og andre skandinaviske kunder køber hvert år omkring 650 millioner dåser med øl og læskedrikke i de 60 grænsebutikker i det nordlige Slesvig-Holsten samt i Mecklenburg-Vorpommern, der er nabolandet mod øst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce