Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Malene blev frosset ude og søgte tøst i mad

Malene Elmtrup Augustenborg har fået styr på tilværelsen. Det eneste, der mangler, er et arbejde. Foto: jens Eilertsen
Malene Elmtrup Augustenborg fortæller her den tankeværende historie om den lille pige med brillerne, de andre ikke ville lege med. Det førte til overspisning - en sygdom, hun har kæmpet med hele livet. I dag er hun et helt andet sted og meget bedre sted, og hun har overskud til at fortælle ugeavisen sin historie.
Annonce

Sønderborg: Det er ikke let at tale med Malene Elmtrup Augustenborg om, hvad det var, hun oplevede i folkeskolen for omkring 30 år siden og som gjorde, at hun kom til at lide af en spiseforstyrrelse. Hun har nemlig kun ringe erindring om meget af det, der foregik i klasseværelserne og skolegården.

- Jeg kan ikke sådan huske, hvad det var, der skete i detaljer, men jeg tror nok, at jeg var udsat for det, du kan kalde stiltiende mobning. De andre ville ikke lege med mig, og den følelse, der dengang var mest fremherskende hos mig, var ensomheden. Jeg følte mig alene og utilstrækkelig, siger den 40-årige Sønderborg-kvinde.

Hun synes ikke, at lærerne og forældrene til dem, der mobbede, var gode nok til at se, hvad der foregik og reagere på det. Hendes egne forældre vidste det og ville have hende til at skifte skole.

- Det ville jeg ikke, for der var et par på skolen, som jeg red sammen med. Dem ville jeg ikke miste, siger Malene Elmtrup Augustenborg.

Jeg kan ikke sådan huske, hvad det var, der skete i detaljer, men jeg tror nok, at jeg var udsat for det, du kan kalde stiltiende mobning. De andre ville ikke lege med mig, og den følelse, der dengang var mest fremherskende hos mig, var ensomheden. Jeg følte mig alene og utilstrækkelig.

Malene Elmtrup Augustenborg

Annonce

Dejlig ny start

Skiftet fra folkeskolen til handelsskolen betegner Malene Elmtrup Augustenborg som en dejlig ny start. Nu var der ingen drillerier og overspisningen hørte op.

- Jeg spiste stadig for meget, men der er en forskel på at overspise og spise for meget, siger Malene Elmtrup Augustenborg.

- Når man bare spiser for meget, så tager man måske en portion ekstra, hvis maden er god, og så tænker man pyt med det. Men overspiser du, så spiser du alt for meget og får dårlig samvittighed. Den får dig til at spise endnu mere. Nogle fylder sig med så meget mad, at de kaster op. Dertil er jeg aldrig kommet - men næsten. Det er en slags forsvar - en dårlig vane.

Annonce

Skilsmisse

Malene Elmtrup Augustenborg har tre uddannelser - hun er kontor- og butiksuddannet og hun er designteknolog. Den seneste tid har hun blandt andet brugt på kurser i økonomi. Butiksuddannelsen blev taget hos Jacob Nielsen og Søn og det seneste job var som ansvarlig for kommunikation og markedsføring på Dalsmark Plejehjem.

I dag bor hun i et dejligt hus i Ulkebøl med sine to børn på seks og otte år og fritiden går med kunst - hun elsker at arbejde med keramik og male - og med den vidunderlige have. Her bruger Malene Elmtrup Augustenborg meget tid for at sikre de rigtige farvesammensætninger i bedene.

Tiden går også med jobsøgning, for hun mistede for et halvt år siden arbejdet på plejehjemmet og vil meget gerne i gang igen. Helst med nogen inden for kontor og marketing.

Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser

I Sønderborg har du følgende muligheder for rådgivning og støtte.

Personlig rådgivning:

Anonyme rådgivningssamtaler for berørte og pårørende - telefon rådgivningen har åbent mandag-torsdag 16-19 på 70 10 18 18. Der er mulighed for personlige samtaler mandag og torsdag fra 15 til 18.

Støttegrupper:

Fast støttegruppe for BED ramte. Torsdag i ulige uger fra 13 til 15. Tilmelding via forsamtale, som bookes mandag-torsdag mellem 11-12 på telefon 70 10 18 18. Der tilbydes også yoga og zoneterapi.

Det anslås, at 40.000 danskere lider af tvangsoverspisning. En stor del ved ikke, at de lider af en sygdom. Dem vil Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade gerne i kontakt med.

Hvert år gennemfører LMS 6000 samtaler og foreningen holder foredrag og workshops. I LMS arbejder 275 frivillige.

Annonce

Med i gruppe

For fem år siden blev Malene Elmtrup Augustenborg skilt, og det tog hårdt på hende - og satte igen gang i overspisningen. Der var så meget nyt, hun skulle integrere i sit liv - at være alenemor og single. Og så er det letteste at søge tryghed i maden.

I dag er den 40-årige kvinde et andet og bedre sted. Hun har fundet sig til rette som single og har et godt forhold til sin tidligere mand. Hun har også - takket være Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser - fået styr på overspisningen.

- Jeg læste for nogle år siden et blad med en test fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser, og hvis man svarede ja til for mange spørgsmål, så fik man at vide, at man led af en spiseforstyrrelse. Jeg svarede ja til rigtigt mange og tog kontakt med LMS. Det gjorde, at jeg kom i en gruppe i Tønder - dengang var der som i dag grupper i Sønderborg - og det var helt fantastisk pludselig at være sammen med andre, der havde det som mig, og at kunne sige: Jeg har et problem, jeg har brug for hjælp.

- Tiden i gruppen gjorde, at jeg fik det bedre og spiste mindre. Det var helt fantastisk at slippe for den dårlige samvittighed. Den går man nemlig som overspiser altid rundt med. Når jeg for eksempel var i Fakta og købte boller, chips og popcorn, var jeg ked af det, når andrede kiggede i min kurv. Jeg havde altid en forklaring parat, hvis nogle skulle spørge til det. For eksempel kunne jeg sige, at jeg købte ind til en børnefødselsdag.

Annonce

Diabetes

Der er meget langt fra den lille ensomme pige med brillerne og den voksne dame med spiseforstyrrelse til den kvinde, der tager imod ugeavisen på Krog-Meyers Vej i Ulkebøl. Malene Elmtrup Augustenborg smiler og griner meget, viser stolt rundt i den smukke have og fortæller så i øvrigt, at hun ønsker, at hun mange år tidligere havde fået kontakt med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser.

Hun har valgt at fortælle ugeavisen sin historie for at overbevise andre med spiseforstyrrelser om, at de hurtigt skal kontakte LMS i stedet for at spilde en masse tid med overspisning og dårlig samvittighed.

- Takket være LMS er jeg et helt andet sted i mig liv. Jeg er glad og optimistisk - selv om jeg har fået konstateret diabetes. Det kom egentlig ikke som en overraskelse, for der er flere i min familie, som har sygdommen, og jeg havde også graviditets-sukkersyge, siger Malene Elmtrup Augustenborg.

Efter diagnosen blev hun først ked af det og vred en dags tid. Men det blev vendt til noget positivt, for Malene Elmtrup Augsutenborg tror på, at alt, vi oplever i livet, er læring og at de ting, der sker i vores verden, har til formål at guide os et bestemt sted hen og gøre os til det menneske, vi er. Og så skal vi bare få det bedste ud af det. Diabetes-diagnosen gjorde, at hun nu helt lagde sin livsstil om, og hun tror på, at sunde madvaner og vægttab kan kurere hende og holde hende medicinfri.

- Jeg er en stærk kvinde og føler mig som et godt menneske. Det eneste jeg mangler i dag, er et arbejde, siger Malene Elmtrup Augustenborg, der skriver omkring to ansøgninger om ugen.

Hun har forsøgt at finde et job i et halvt år, men har altså kun fået afslag.

- Jeg ved godt, at mange firmaer får masser af ansøgninger og at mange af dem nok ikke bliver læst, og jeg ville sådan ønske, at man - som tidligere - kunne tage ud og aflevere sin ansøgning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce