Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Marc er en sand jernmand - gennemførte halv ironman med hjernerystelse

Marc Støchkel gennemførte en halv ironman med hjernerystelse. Foto: Arne Matthiesen
Marc Støchkel er en 22-årig sønderborger af en helt speciel støbning. Han har lige gennemført en halv ironman med hjernerystelse. Efter løbet mistede han orienteringen og måtte ligge to timer i lægeteltet med drop. Han kan ikke forklare, hvorfor han ignorerede rådet fra lægen og moderen om ikke at deltage, men siger samtidig, at han er blevet klogere.
Annonce

Sønderborg: Det er kun godt en måned siden, Marc Støchkel fra Sønderborg løb over stregen efter at have gennemført en halv ironman ved VM i Frankrig. Om sin placering siger han selv, at han ikke helt har styr på den, men at han var tæt på podiet. Den placering er den ambitiøse sportudøver slet ikke tilfreds med, men det er et under, at han gennemførte.

I august - en måned før VM - kom han nemlig til skade i forbindelse med sit arbejde i Fitness World, hvor han slog hovedet imod betonbjælke. Hos lægen blev det konstateret, at han havde en hjernerystelse og lægen frarådede deltagelse i VM. Det samme gjorde moderen.

De talte begge for døve øren, og Marc Støchkel stillede op 8. september. Det hele gik rigtigt godt for den 22-årige sønderborger, der efter svømningen og cyklingen var nummer to. Men da han begyndte at løbe, gjorde det ondt i hovedet. Det dunkede hver gang han satte foden mod jorden, og i dag kan March Støchkel godt se, at han skulle have trukket stikket.

Men det gjorde han ikke. Den seje sønderjyde holdt smerten ud og mistede på et tidspunkt helt orienteringen. Da han kom i mål, vidste han ikke, hvor han var. Han måtte ligge to timer i lægeteltet med drop og der gik fire til fem timer, før han var sig selv.

Marc Støchkel kan ikke forklare, hvorfor han ikke trak sig ud. Hvorfor han gik imod lægens råd og risikerede helbredet for at gennemføre. Han bliver ved med at sige, at han er tidligere motocrosskører og at man i den sport ikke giver op. Men han er også blevet klogere og siger, at han - hvis han kommer i en tilsvarende situation - vil afbryde.

En gang fyldte sporten alt. Nu har jeg lært at koble fra. Men både min kæreste, min søster og ikke mindst mine forældre bakker op. Jeg skylder dem meget. Mine forældre har kørt rundt med mig og brugt mange penge på min sport.

Marc Støchkel

Annonce

Ny udfordring

Den næste store udfordring for den 22-årige ekstremsportudøver ligger i november i Tyrkiet. Det er kval til VM i New Zealand i 2020, og Marc Støchkel forsikrer, at han denne gang afbryder, hvis det viser sig, at hjernerystelsen ikke har fortaget sig.

Det kan han gøre, fordi der i 2020 er endnu to til tre muligheder for at kvalificere sig. For med til VM, det vil han.

- Hvordan ser du på dine muligheder for at bliver kvalificeret?

- Det er gode. Mit mål er en VM-titel i november næste år samt at forbedre mine placeringer som nummer to og tre ved EM til en førsteplads, siger den ambitiøse sportsmand.

Annonce

Begyndte med motocross

Marc Støchkel har altid været vild med sport og han opnåede som motocrosskører at blive danmarksmester i 2013 og blev nummer to året efter. Da han skulle til at bruge tid på studier - han læser i dag jura i Århus og vil være forsvarsadvokat - skulle han i gang med at dyrke en anden form for sport. Noget fysisk udfordrende.

- Jeg var i tvivl om, hvad det skulle være, men da jeg efter seks til otte måneder talte med en bekendt, der dyrkede triatlon, valgte jeg den sport.

Til trods for, at Marc Støchkel var ny i sporten, hentede han en andenplads ved DM på sprinterdistancen. Det var i maj 2017, og strækningen var 750 meter svømning, 25 kilometer cykling og fem kilometer løb.

Den placering vakte opsigt, fordi sønderborgeren var et uskrevet blad inden for sporten, og han fik flere tilbud fra trænere. Valget faldt på M2 Sportlab på Fyn, og det resulterede i en sjetteplads ved EM i 2017 på strækningen med 1900 meter svømning og 90 og 21 kilometer cykling og løb. Der var 70 deltagere. Det er en halv ironman. Han vandt også den lokale Alssundmand i 2017.

Hjernerystelse

Hjernerystelse er en overstrækning af nervecellerne i hjernen efter et slag mod kraniet. Dette betyder også at dele af hjernens funktioner i større eller mindre grad er midlertidigt koblet fra.

Dette frarådes under en hjernerystelse:
- Hårde fysiske aktiviteter
- Indtagelse af alkohol de første 2 uger
- Skærme som f.eks. TV, smartphones osv.
- At køre bil og cykle
- Omgivelser med f.eks. rigtig mange mennesker
- Skole og/eller arbejde i de første 1-2 dage

Dette anbefales:
- At være under observation af en voksen de første 24 timer efter slaget
- At forholde sig roligt, hvile og spise godt.
- At starte stille og roligt op med lette fysiske aktiviteter f.eks. gåture

Kilder: www.Hjernerystelsesforeningen.dk
www.Sundhed.dk
www.videnskab.dk
www.netdoktor.dk

Annonce

Ikke tilfreds

Alle var enige om, at EM-sjettepladsen var en flot præstation - alle undtaget Marc Støchkel.

- Selvfølgelig bør man fokusere på det positive, men jeg kan bare ikke juble over andet end førstepladser - jeg har svært ved at fokusere på det gode i en præstation, hvis ikke jeg er nummer et. En andenplads vil aldrig gøre mig sådan rigtigt tilfreds. Sådan er jeg bare.

Derfor er der heller ingen glæde at spore over den andenplads, han hentede ved EM tidligere i år. Det var ellers en meget flot præstation, for Marc Støchkel var nummer et efter svømning og cykling, men da han skulle løbe, gik det ikke helt som planlagt. En skade havde nemlig forhindret ham i at løbetræne fire måneder op til mesterskaberne, og det gjorde, at han ikke i den disciplin var på toppen.

- Jeg var hele tiden bange for, at skaden skulle bryde ud igen. Det gjorde den ikke, men jeg var bare ikke i den helt gode løbeform, fordi jeg ikke havde løbetrænet i fire måneder, siger Marc Støchkel

Løb eftefølger svømning og cykling i triatlon. Foto: Privatfoto
Annonce

Hører ikke fuglene

Når den 22-årige sønderborger hører startskuddet, hører han ikke ret meget mere, før han er ovre målstregen. Han hører ikke fuglene synge og ser ikke den smukke natur.

- Det kan dag godt være, at jeg et kort øjeblik prøver at nyde turen og få noget positivt ind i hovedet, men det er altså ikke sådan, at du keder dig, når du er afsted. Du har hele tiden fokus på at holde placering og overhale andre.

- Du nyder ikke ruten?

- Nej, det kan være rigtigt pinefuldt.

- Hvorfor gør du det så?

Og det er så her, March Støchkel bliver upræcis. Han fortæller, at man skal have nogle mål i livet.

- Jeg har altid dyrket sport, og når den dag kommer, hvor nogen vil slå mig, vil jeg kunne sige, at jeg gjorde alt, jeg kunne. Nogle ser en mening i livet med arbejde. Det her giver mig mening.

- Men du kan jo aldrig komme til at leve af sporten.

- Det er ikke det, det drejer sig om. For mig er der en mening i at gøre noget, der ikke er sjovt. Nogle gange er det overhovedet ikke sjovt at træne, men det er det hele værd i de timer, hvor du er til mesterskaber.

- Hvor meget fylder din sport i hverdagen - du har jo en kæreste og jurastudiet?

- En gang fyldte den alt. Nu har jeg lært at koble fra. Men både min kæreste, min søster og ikke mindst mine forældre bakker op. Jeg skylder dem meget. Mine forældre har kørt rundt med mig og brugt mange penge på min sport.

Det begyndte med den konditionskrævende sport motocross, men nu er Marc Støchkel triatlet. Foto: Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce