Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Martin siger nej til X-factor og ja til skurvognen

Martin Michael Jacobsen er tidligere natkoman og kriminel og nuværende multikunstner. Foto: Jens Eilertsen
Ugeavisen har fulgt den tidligere kriminelle stofmisbruger og nuværende multikunstner Martin Michael Jacobsen i mere end to år. I dag har han fået førtidspension på grund af ADHD og angst, og det er årsagen til, at han ikke tør stille op i X-factor.
Annonce

Sønderborg: Der er sket noget godt i Martin Michael Jacobsens liv, siden ugeavisen talte med ham for første gang i april 2018. Den 46-årige tidligere kriminelle stofmisbruger har holdt sin sti ren - har ikke rørt stoffer eller været i konflikt med loven - og nu har han også fået ro i sit liv.

Martin Michael Knudsen er nemlig tikendt førtidspension, og det gør det lettere for ham at holde sig fra den fortid, der var fyldt med estacy, speed, hash, kokain og heroin til eget forbrug og til videresalg. Den var også fyldt med dage bag tremmer. Martin har ikke tal på de dage, uger og måneder, han har tilbragt i fængsel, men han er - efter at pensionen er tilkendt - endnu mere sikker på, at han kan holde sig på dydens smalle sti.

Annonce

Voldelig stedfader

For første gang i sit liv er der nu rigtigt ro på bagsmækken, men Martin Michael Jacobsen er mærket af et hårde liv, han har levet - et liv, der begyndte at få skævt allerede fra barnsben. Faderen er fra Ægypten, men han forlod Martins moder få måneder efter, at han var født. Han har således aldrig mødt sin fader. Moderen boede i en sidegade til Istedgade, og hun fik en ny mand, der drak og var voldelig. Martin fik også en på hovedet og begyndte at gemme sig for stedfaderen.


Det eneste, jeg rigtigt husker fra de fem år, er, at jeg var på Roskilde Festival hvert år.

Martin Michael Jacobsen


Den første kriminelle handling begik han som ni-årig - sammen med nogle spejdere, der lærte ham, hvordan man brød ind hos en købmand. Året efter røg Martin sin første joint, og nu havde han skiftende adresser hjemme hos moderen, på julemærkehjem og på børnehjem. Rapserier blev til flere indbrud og mængden af hash i piben voksede.

Annonce

Handelstalent

Men Martin Michael Jacobsen opdagede for første gang også, at han havde et handelstalent. Han var bedst til at sælge spejdernes lillebroderlodder. Salget blev krydret med breakedance på værtshusene omkring Istedgade - det kunne gæsterne ikke stå for.

Men talentet blev undertrykt af store mængder hash og piller - samt den lim, gas og parfume, Martin sniffede.

Estacy kom til, da Martin var 13 år, og nu greb myndighederne ind. Han blev anbragt på en næsten lukket institution og kom senere til Dybbøl Gartner Hjem - et bevogtet drengehjem i Sønderborg.

Annonce

Sloges med mester

Efter tre år på hjemmet fik Martin egen lejlighed og en plads på EFG. En læreplads i et VVS-firma fulgte, men misbruget tog over og forløbet blev afbrudt efter et slagsmål mellem lærling og mester.

De efterfølgende år betegner Martin Michael Jacobsen som et stort hul - han fik en uddannelse som brandmand hos Civilforsvaret, men misbruget og modviljen mod autoriteter gav problemer.

- Det eneste, jeg rigtigt husker fra de fem år, er, at jeg var på Roskilde Festival hvert år, sagde Martin Michael Jacobsen til ugeavisen i april 2018.

Trods misbruget kom Martin Michael Jacobsen på handelsskolen - her blev han bekræftet i, at han har et handelstalent og han opdagede også, at han er god til det kreative. I København havde han også malet - men det var på toge og bygninger, og den aktivitet stoppede, da bøderne begyndte at komme.

Et job på callcentret i Sønderborg var kun kortvarigt, fordi man ikke er så god til at tale med folk, når man er på estacy, og heller ikke læretiden i Kvicklys isenkræmmerafeling blev afsluttet. Men det gik rigtigt fint med narkoen - Martin hentede piller i Holland, som han spiste og solgte videre.

Annonce

Spillede guitar

Bivirkningerne tog til og den euforiske virkning aftog, da Martin var i 30 års alderen - og så begyndte han at spille guitar i stedet for at tage stoffer. Det gjorde noget godt for ham, når han i et praktikforløb på Børne- og Ungecentret i Sønderborg kunne spille guitar for børnene. Han kan ikke læse noder, men skriver alligevel egen musik, som kan høres på youtube og ved skurvognen, hvor han er manden bag Søndags Jam.

Pia Skov Christensen er leder af Kirkens Korshærs varmestue og fan af Martins kunst. Foto. Jens Eilertsen

Et møde med en gammel bekendt gjorde, at Martin begyndte at tage på loppemarkeder, og hans handelstalent blomstrede. Han købte billigt og solgte dyrere, og nu blev han selvstændig i et firma med en årlig omsætning på en million. Det var ren optur, men trods indtægten kunne Martin ikke holde sig fra kriminalitet, og en nat blev han stoppet i sin varebil høj på piller. Han mistede sit store kørekort - og firmaet måtte lukke.

Annonce

Ikke ind igen

Nu begyndte dommene for ny kriminalitet at komme - hver gang med 30 til 40 forhold. Efter et 14 måneders ophold tænkte Martin: Her skal jeg ikke ind igen.

Da han kom ud, fik han kæreste og kat og begyndte at finde sig selv som menneske. Han besluttede, at kriminalitet og stoffer skulle være fortid - og det er han indtil videre lykkedes med. Men det hårde liv har sat sine spor. Martin har ADHD og angst, men han har fået meget mere ro over sit liv- især nu, hvor han ikke længere skal bekymre sig over, hvor pengene kommer fra. Kæresten har han ikke mere - men han har stor glæde af sine katte Blåbær og McArne.

Fritiden går med musik, digte og malerier. Martin laver også videoer og han lægger meget op på Youtube.

-  Jeg har det godt med den anerkendelse, der følger med. At få likes er dejligt, men det er endnu bedre, når nogen skriver noget positivt, siger Martin Michael Jacobsen.

Annonce

Bestilt arbejde

Han har lige fået til opgave at lave malerier til Kirkens Korshærs varmestue, og lederen af varmestuen siden maj 2019, Pia Skov Christensen, siger til ugeavisen, at hun er vild med Martins kunst - og at hun i øvrigt syntes, at han er et varmt og fantastisk menneske.

Det betyder, at brugerne af varmestuen snart ikke kun kan nyde gratis morgenmad, middagsmad til 30 kroner og aftensbuffet til 25 kroner. De kommer også til at nyde Martins malerier - malerier, som han har lovet at holde i lyse og varme farver.

Martin Michael Jacobsen fandt på handelsskolen i Sønderborg ud af, at han har en kreativ side. Foto: Jens Eilertsen

- Hvad glæder du dig til?

- Jeg glæder mig til, at der kommer tre bands til indvielsen af skurvognen. Det er Michael Moldt, Jakob Spange og mig og Anna Karina Rinkovski. Alle spiller gratis, siger Martin Michael Jacobsen, der blev kontaktet af X-factor - han viser ugeavisen en SMS - og opfordret til at stille op. Han mente og mener stadig, at hans sind er for skrøbeligt til den slags. At spille for gutterne og gutterinderne i skurvognen - det passer bedre til den 46-årige multikunstner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce