Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Mekanikerfaget har slidt Kim op - Søren tager over

Kim Hansen er glad for, at han fik job i Carstens Maskinværksted, men nu er tiden inde til efterløn.
Kim Hansen er 62 år og har arbejdet med biler i næsten 50 år. I 2012 fik han smerter i skulderen - dem har han de seneste år dulmet med piller. Men nu er det slut. Efterlønnen venter og Søren Jensen overtager pladsen i Carstens Maskinværksted.
Annonce

Broager:  Det er lige ved otte år siden, Kim Hansen, Alnor, ødelagde skulderen. Han var selvstændig i Broager Karosseri- og Maskinværksted og rev - som han beskriver det - en sene over.  Siden har han døjet med smerter, og den 62-årige mekaniker er ikke i tvivl om, at det er næsten 50 år i det fag, der har slidt ham op.

- Jeg kunne i 2016 ikke drive virksomheden videre, men der var ingen hjælp fra kommunen. Jeg forklarede dem, at jeg ikke kunne fortsætte i dette fag, fordi jeg på grund af smerterne måtte arbejde langsommere - og man kunne jo ikke give kunderne en ekstra stor regning. Kommunen sagde, at jeg kunne søge førtidspension, men at det ville tage omkring fem år at få en sådan sag med arbejdsprøvning og så videre igennem, siger Kim Hansen.

Annonce

Må tage piller

Derfor måtte han tilbage på arbejdsmarkedet, og det lykkedes at få job i Carstens Maskinværksted i Broager i 2016. Den 62-årige sønderjyde har været i stand til at passe jobbet, fordi han dagligt tager piller til at dulme smerterne. De slemme dage tager han tre gang to - det er den maksimale dosis Paracetamol, fortæller mekanikeren og tager et stort pilleglas fra et bord i virksomhedens frokostrum. Han vil have pillerne i nærheden, hvis det begynder at gøre ondt.

- Mekanikerjobbet er hårdt - det er ikke en tilfældighed, at du stort set aldrig ser gamle mekanikere. De forsvinder fra faget, før de bliver gamle - ellers går de i stykker på grund af slidtage, siger Kim Hansen, der begyndte at arbejde med biler i de helt unge år. Han fik sin uddannelse hos Sønderborgs Ford-forhandler Quitzau, hvor han arbejdede fra 1974 til 1980.

Efterfølgende fik han job i faderens virksomhed, Broager Karrosseri- og Maskinværksted, der fem år senere blev omdannet til et anpartsselskab.

Efter lukningen i 2016 lykkedes det Kim Hansen at sælge bygningerne til sin ældste søn.

- Der var jeg heldig. Jeg tror ikke, at der er mange købere til den slags bygninger.

Annonce

Har købt elcykel

- Hvad skal du nu få tiden til at gå med?

- Åh, jeg glæder mig til at rejse både i Danmark og i udlandet, og så har jeg et gammelt hus, en have og en kone, jeg skal passe. Vi har købt elcykler, så nu kan vi rigtigt komme omkring. Det ser jeg frem til, siger Kim Hansen.

Annonce

Gør indtryk

Hans Job i Carstens Maskinværksted overtages af Søren Jensen, Hundslev. Han har arbejdet 10 år hos Martin Iversen og fem og to år hos Automester i Høruphav og Sønderborg. Den 34-årige mekaniker hører ugeavisens interview med Kim Hansen - og beretningen gør indtryk.

34-årige Søren Jensen overtager jobbet efter 62-årige Kim Hansen.

- Jeg er da også øm i ledder og kanter af og til, så jeg skal nok lære at tage det roligt. For at passe bedre på mig selv går jeg til fysioterapeut. Men det her afskrækker mig sådan set ikke, for er det ikke på samme måde i alle erhverv? Der er dog ingen tvivl om, at arbejdet er hårdt, og du ser da også, at der er ved at være mangel på mekanikere. De store bilhuse, som skal bruge mange mekanikere, bøvler med at få fat i dem, siger Søren Jensen.

Han har sagt ja til jobbet i Broager, fordi han kan lide at arbejde med traktorer og maskiner. Der er ikke den store udfordring i at arbejde et sted, hvor der kun kommer biler på værkstedet, siger Søren Jensen, der ved siden af mekanikeruddannelsen har uddannet sig til autotekniker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce