Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Mere stigmatiserende at få høreapparat end briller

Muzhgan Imami har brugt fem år på en kandidat i audiologi og har læst biomedicin i et år. Foto: Jens Eilertsen
I Audika oplever medarbejderne, at flere kunder er beklemte - fordi de mener, at dem, der går med høreapparat, også går med stok og er over 75 år.

Sønderborg: Det sker jævnligt, at de personer, som henvender sig hos Audika i Perlegade, er lidt beklemte ved situationen, for ifølge audiolog Muzhgan Imami og kundekoordinator Christian Østergaard, så er det for de fleste meget mere stigmatiserende at besøge et hørecenter end til en optiker.

- Hvorfor, spørger vi de to specialister.

De siger begge, at der er en opfattelse af, at alle dem, der går med høreapparat, er plus 75 år og går med stok. Sådan er det dog ikke - også helt unge mennesker kan få brug for et høreapparat.

Annonce

Usynligt

Der er også en udbredt opfattelse af, at et høreapparat er en stor og synlig ting, der sidder bag øret - og det kan det også være, hvis man vælger en version med et genopladeligt batteri. Men sådan behøver det ikke være, der er nye apparater på markedet i dag, der er så små, at ingen ser dem.

Muzhgan Imami siger, at man kan gøre apparatet endnu mere usynligt ved at vælge en farve, som rammer huden, håret eller eventuelle briller. De små apparater har batterier, som skal udskiftes hver femte eller sjette dag.

Annonce

Fra nul kroner

Ifølge Høreforeningen er det sådan, at hørehæmmede kan vælge at gå til det offentlige eller vælge en privat udbyder og få et tilskud på 4176 kr. for behandling af første øre og 2381 kr. for behandling på andet. Ifølge Christian Østergaard så kan de to tilskud dække prisen på et høreapparat hos Audika, der i øvrigt giver fire års justering og service med i prisen.

Anbefalingen af en høreapparat-løsning giver audiologen efter en grundig høretest, der tager omkring en time. Men der skal andet end høretesten på bordet, før der kommer en anbefaling. Det er også vigtigt at høre om kundens hverdag, vaner og så videre.

Det er selvfølgelig altid op til kunden at træffe beslutningen, men for at være sikker på, at det er den rigtige løsning, der er valgt, kan kunden låne høreapparatet en måned uden beregning.

Christian Østergaard har arbejdet i institutioner, før han i 2015 gik i gang med en uddannelse som markedsføringsøkonom. Foto: Jens Eilertsen

Der er fire års gratis service, og mellem klokken 12 og 13 på hverdage er der åben service. Audika tilbyder også remote service, hvor butikken via en app kan justere apparatet fra butikken, mens kunden er hjemme.

Til svært hørehæmmede findes der også en tv-boks, som kan kobles på tv-apparatet og give en meget bedre lydoplevelse.

Audika-medarbejdere

Muzhgan Imami er født i Afghanistan, men kom til Danmark som 11-årig. Hun har ingen børn og bor i dag i Flensborg med sin mand. Planen er dog, at parret flytter til Sønderborg eller Aabenraa inden for en overskuelig fremtid. Den 30-årige audiolog siger, at hun er helt vild med Sønderborg - blandt andet fordi der er smuk natur med vand.
Muzhgan Imami har brugt fem år på en kandidat i audiologi og har læst biomedicin i et år. I fritiden går hun ture og hun elsker svømning. Tidligere har hun også spillet volleyball.

Christian Østergaard er født på Fyn, og han bor stadig i Haarby. Han arbejdede i dag- og døgninstitutioner indtil 2015. Fra 2015 og to år frem tog han en uddannelse som markedsføringsøkonom. Han er gift og har to børn. I fritiden cykler han og passer den store vennekreds. Når det er muligt, står han også gerne på ski. Christian Østergaard er 47 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce