Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Mo er alenefar med fem piger og et spisehus

Mohamad Joumaa er far til fem piger - og et spisehus. Foto: Anders Kibbel
Indehaveren af Mojo's Spisehus Mohamad Joumaa er glad for sin børneflok og siger til vores store overraskelse, at han godt vidste, han ville få piger, før han begyndte at få børn.
Annonce

Sønderborg: Ugeavisen møder op på det aftalte tidspunkt i Mojo's Spisehus, Kærvej 63, og vi får efter kort tid sat to kopper kaffe på bordet. Ikke af indehaveren Mohamad Joumaa, men af broderen Ahmad Joumaa. Mo - som indehaveren kaldes i vennekredse - har nemlig rigeligt at se til. Ugeavisen har bedt ham om at tage sine fem døtre med på arbejde, og selv om der er flere familiemedlemmer i restauranten, er de livlige piger her, der og alle vegne.


Når jeg fortæller folk, at jeg har fem piger, så er det som om de får grå hår på hovedet.

Mohamad Joumaa


Når vi har bedt den 39-årige restauratør tage sine piger med, er det fordi, vi gerne høre om, hvordan det er at være far til fem piger i alderen et år og syv måneder til 14 år. Men det tager altså lidt tid at få gang i interviewet, for da fotoet skal tages, mangler der en pige. Hun har gemt sig i køkkenet og bliver fundet af et familiemedlem.

Annonce

Stærke bånd

Ved fælles hjælp samles pigerne i sofaen, fotoet tages og Mohamad Joumaa sætter sig ved bordet og fortæller, at det egentlig ikke er så hårdt at være alenefar med fem piger. Der er stærke bånd i Mo's familie, og der er tradition for at støtte op om hinanden. Både når det drejer sig om at se efter pigerne og når der er brug for en hjælpende hånd til at få en virksomhed stablet på benene. Det var takket være familie og venner, at Sasa Pizza & Grill i juni kunne omdannes til Mojo's Spisehus med nye ejere, nyt menukort og et helt nyt koncept.

Restauratøren har forældrene i Sønderborg og to af hans tre søskende bor her også. Den sidste arbejder som journalist i Quatar.

Annonce

Drenge er vanskeligere

- Tror du, at det ville være hårdere, hvis du havde fem drenge?

- Ja, det er jeg slet ikke i tvivl om. Det er hårdere at opdrage drenge, men det er også lidt sjovt, for alle tror, at det er vanskeligere med piger. Når jeg fortæller folk, at jeg har fem piger, så er det som om, de får grå hår på hovedet, siger Mohamad Joumaa, der er palæstinenser født i Libanon.

Han kan godt huske, hvordan det er at være dreng - og hvilke grå hår, han i drengeårene plantede på forældrenes hoveder.

Mohamad Joumaa kom til Danmark som seks-årig og havde ikke den letteste opvækst i Sønderborg Kommune. Han kom først til Blans i 1990erne og følte, at alle kiggede på ham, fordi de ikke havde set så mange brune mennesker.

Forældrene havde egentlig planlagt, at familien skulle vende tilbage til Libanon, og de kunne ikke rigtigt forstå, at Mohamad gerne ville hænge ud med sine danske venner i Metro-klubben. Problemet var blandt andet, at klubben åbnede klokken 20, og det var det tidspunkt, forældrene mente, at drengene skulle være hjemme.

Mohamad Joumaa tog af og til med vennerne i klubben, og han indrømmer, at han også lavede et par drengestreger. Aldrig noget alvorligt. Men der ventede altid skældud, når han kom hjem efter klokken 20 - så han ved godt, hvad det vil sige at opdrage drenge.

Annonce

En med på arbejde

- Det kan ikke være meget tid, du har sammen med dine piger, når du også skal passe Mojo's Spisenhus.

- Det er blevet bedre, og jeg får også min nattesøvn, efter at Mojo's Spisehus ændrede åbningstider. Før åbnede vi klokken 11, men nu er det klokken 16. Og så har jeg det sådan, at jeg tager en af pigerne med på arbejde, så får vi noget tid sammen.

- Det er mit håb, at jeg en gang kan købe ejendommen, hvor Mojo's Spisehus ligger. Det knokler jeg for. Der hører nemlig et hus med - det ligger lige her ved siden af. Så vil jeg kunne bo der og være i nærheden af familien, når jeg er på arbejde.

Annonce

En laver drengestreger

- Kan de fem piger enes derhjemme?

- De synes jeg nok, men der er selvfølgelig altid noget - de har deres kampe, men så tackler vi det. En af dem er god til at lave drengestreger - hun er ligesom mig.

- Er de flinke til at hjælpe til hjemme?

- Det er de. De har deres små opgaver - sådan som at hjælpe med at feje. Ikke noget hårdt.

- Er du ærgerlig over, at du ikke har fået en søn?

- Nej, det er jeg egentlig ikke. Jeg vidste godt, før jeg fik børn, at jeg ville få piger.

- Vidste du det?

- Ja, det var en slags sjette sans, der sagde mig, at jeg ville få piger. Og nu er det jo også sådan, at konger får prinsesser, siger Mohamad Joumaa og griner.

- Skal du have flere børn?

- Det ved jeg ikke, nu er jeg jo alene. Men hvis jeg finder den rette, så kan det da godt være.

- Så vil du vel gerne have en dreng - en lillebroder til de fem piger?

- Det tænker jeg ikke på. Jeg har ikke noget imod at få flere piger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce