Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Muslingefiskeriet kan fortsætte i Flensborg Fjord

Der må stadig fiskes efter muslinger i Flensborg Fjord - her er fra fiskeri i Vejle Fjord. Arkivfoto: Mette Mørk
Borgmestrene i Aabenraa og Sønderborg har skrevet til regeringen, at de vil have gjort muslingefiskeri med bundslæbende redskaber forbudt i Flensborg Fjord. Men det kommer ikke til at ske.
Annonce

Sønderborg-Aabenraa: De seneste år er Flensborg Fjord blevet ramt af kraftige og langvarige iltsvind. I sommeren 2019 var der det værste iltsvind i 25 år. Iltsvindet fik havbunden til at vende sig i store dele af fjorden.

Det fik i sommer borgmestrene Thomas Andresen (V), Aabenraa, og Erik Lauritzen (S), Sønderborg, til at skrive til miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevare- og fiskeriminister Mogens Jensen (S).

"Sønderborg og Aabenraa Kommuner anmoder om helt at forbyde muslingefiskeri med bundslæbende redskaber i den danske del af Flensborg Fjord", skriver borgmestrene og tilføjer, at der i øjeblikket ikke er muslingefiskeri i den tyske del af Flensborg Fjord.

De to kommuner vurderer, at fjorden ikke længere kan tåle fiskeri med bundskrabende redskaber.

"De forstyrrer og ødelægger bunden, hindrer ålegræssets udbredelse og fjerner vigtige økosystemer. Denne form for fiskeri er hverken bæredygtigt eller i overensstemmelse med fjordens miljømål. Muslingebankerne i Flensborg Fjord har stor betydning som fødegrundlag for fjordens fisk og fugle og som biologiske filtre, der sikrer klart vand", skriver borgmestrene.

Annonce

Vi forbyder ikke

Men nu har fiskeriminister Mogens Jensen svaret, at S-regeringen ikke vil forbyde muslingefiskeri i Flensborg Fjord.

"Udfordringen med iltsvind er desværre ikke enestående for Flensborg Fjord, men findes i store dele af de indre danske farvande – også i områder, hvor der ikke fiskes muslinger. Effekten af muslingefiskeri på forekomsten af iltsvind i indre danske farvande vurderes af DTU Aqua at være marginal sammenlignet med effekten af tilførsel af næringsstoffer fra land. Derfor vurderes det ikke, at der er biologisk grundlag for at lukke for muslingefiskeriet i Flensborg Fjord", skriver han i svaret til borgmestrene.

Ministeren skriver også, at det danske muslingefiskeri er tæt reguleret og effektivt kontrolleret, så det sikres, at fiskeriet finder sted inden for de fastlagte rammer og med respekt for de relevante økosystemkomponenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce