Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Næsten ti års forhistorie til nyt SØBO-byggeri

Borgmester Erik Lauritzen tog en ordentlig skovlfuld jord med gravkoen, så der ikke var tvivl om første spadestik. Foto: Henrik Rath
Boligforeningen SØBO har netop taget første spadestik til 50 boliger på Bülowsvej. Den første grund blev købt i 2011, og i slutningen af 2021 står det bæredygtige byggeri klar til indflytning.
Annonce

Sønderborg: - Tilbage i 2011 kom vi i kontakt med familien Jürgensen, der ejede Sønderborg Fornikling, om køb af grunden. Lidt senere gik de konkurs, men kurator tilbød os en handel. Efterfølgende brugte vi et par mio. kroner på at nedbryde den med krom og nikkel stærkt forurenede bygning, fortalte forretningsfører i SØBO, Hans Peter Hollænder, da boligforeningen tirsdag middag i flot sommervejr tog det første spadestik til 50 boliger fordelt på rækkehuse og etagebyggeri med adresse på både Bülowsvej og Nordvesthavnsvej.

- Vi foretrækker at bygge bynært, så industrigrunden her er perfekt. De kommende beboere får mulighed for at komme med i brolauget i vores afdeling 29 - Fregatten, Jagten og Galeasen fra 2003, tilføjede Hans Peter Hollænder.

Om nogle år opføres der en parkeringskælder i udgravningen fra den forurenede grund hos Sønderborg Fornikling. Den er dog renset og fået en membran anbragt.

Byggeriet har undervejs mødt modstand af omkringboende, men nu er striden lagt i graven og en kommunalplan været klar siden 2012.

Nye SØBO-boliger

Boligforeningen SØBO opfører 50 boliger på den tidligere Stein & Meyland-grund. 12 rækkehuse i to plan og 38 lejligheder i fire etager. Nogle får indkørsel fra Bülowsvej og andre fra den tilstødende Nordvesthavnsvej.

Byggeriet bliver bæredygtigt med mursten fra Egernsund Tegl brændt med gas, el-standere til biler, solceller og områder med grønne tage til en bedre absorbering af regnvand.

Projektet begyndte tilbage i 2011 med opkøb af en grunden fra det tidligere Sønderborg Fornikling længere oppe ad Bülowsvej.

Entreprisen har en samlet værdi på 69 mio. kroner og boligerne efter planen stå klar i november/december 2021.

Annonce

Borgmester i gravko

Borgmester Erik Lauritzen(S) var inviteret til første spadestik.

- Nu har nogen nok hørt, at jeg er blevet 60 år, så det er fint med en gravemaskine, lød det fra en veloplagt borgmester, som glædede sig over, at et langt sejt træk nu kunne omsættes til byggeaktivitet.

- Det har været en stille tid på det seneste, og vi er jo en kommune, der er vant til, at der sker noget nyt hver måned. SØBO er altid en god medspiller i byggeprojekter, og jeg er glad for den tilgang de har med en blanding af forskelligt byggeri. Her bliver en gammel industrigrund udfaset til fordel for nyt bæredygtigt byggeri.

I den anden ende af byen oplever to gamle JF-grunde det samme i forvandling til henholdsvis boliger ved Linde Allé og liberalt erhverv nær Ulkebøl i forbindelse med handelsområdet Sønderborg Øst.

Gravko-føreren gav borgmesteren en kort intro i betjeningen af joystick til de mange hestekræfter. Foto: Henrik Rath
Forretningsfører i SØBO, Hans Peter Hollænder. I baggunden er der kæmpe bunker af knust beton og sten, hvilket er omkring tre-fjerdedele af det tidligere Stein & Meyland. Foto: Henrik Rath
Sådan kommer rækkehusene til at tage sig ud. Illustration: Arkitekterne Blaavand & Hansson
Og sådan kommer etagebyggeriet til at se ud. Illustration: Arkitekterne Blaavand & Hansson
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce