Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Nedturen fortsætter: Folkeskoler bliver drænet for elever

Ifølge prognosen vil Rinkenæs Skole i løbet af få år gå fra 80 til under 50 elever. Arkivfoto: Timo Battefeld
Ny prognose viser, at antallet af elever i Sønderborg Kommunes folkeskoler vil fortsætte med at falde i årene frem. 11 ud af 16 folkeskoler bliver mindre.
Annonce

Sønderborg: Elevtallet i Sønderborg Kommune vil fortsætte det drastiske fald, som begyndte for små ti år siden.

Det viser en ny elevtalsprognose gældende for perioden 2020/21 til 2032/33, som Sønderborg Kommune har fået udarbejdet.

Prognosen forudsiger et fald i det samlede antal af elever i folkeskolen på cirka otte procent frem mod 2032/33 svarende til 449 færre børn.

Der vil være et fald i elevtallet på 11 ud af kommunens 16 folkeskoler. Kun Ahlmann-Skolen, Fynshav Børneunivers, Nybøl Børneunivers, Hørup Centralskole og Humlehøj-Skolen går frem.

Det er både en række af kommunes største skoler men også mellemstore og små skoler, der kan se frem til at blive mindre.

Annonce

Rinkenæs næsten halveret

Ulkebøl Skole er klart den skole, som er hårdest ramt. Her siger prognosen, at elevtallet over de næste 12 år vil falde fra 614 til 407 elever.

Også kommunens største skole Dybbøl-Skolen vil der blive markant færre elever. Den vil gå fra 762 i dag til 646 elever i 2032/33.


Nordborg-skolen vil om godt ti år være nede på 204 elever mod 267 i dag. Dermed vil de to nærliggende friskoler formentlig begge være større.

Fra artiklen


Af de mellemstore skoler skiller især Nordals Skolen sig ud. Den skønnes at fortsætte de senere års nedtur i elevtallet.

Nordborg-skolen vil om godt ti år være nede på 204 elever mod 267 i dag. Dermed vil de to nærliggende friskoler formentlig begge være større.

Også Rinkenæs Skole bliver mindre. I dag går der her 80 elever, men prognosen skønner, at man allerede i 2026/27 vil være ned på beskedne 49 elever på skolen, som går fra 0. til 6. klasse.

Tallene bygger på en befolkningsprognose lavet i april/maj 2020 for Sønderborg Kommune. I elevtallet er ikke inkluderet 10. klasse og specialklasser.

I skønnet er der også taget udgangspunkt i forudsætninger omkring distriktskrydsere, fastholdelsesprocent (afgang til efterskole) samt andelen af børn, der går på fri- og privatskole.

Annonce

Populære privat- og friskoler

Med til historien skal lyde, at nedgangen i Sønderborg kommunes folkeskoler har stået på gennem efterhånden en del år.

I skoleåret 2013/14 var elevtallet således 7.156, mens det i dag er nede på 5.794 elever – en tilbagegang på cirka 19 procent.

Faldende børnetal samt vigende tilslutning til folkeskolen er hovedforklaringerne. I dag begynder hvert fjerde barn i Sønderborg Kommune på en privat- eller friskole.

24 procent af alle børn i skolealderen i Sønderborg Kommune går på en fri- eller privatskole. Det er en stigning på 2,4 procentpoint, hvis man sammenligner med sidste skoleår.

På landsplan er der i gennemsnit 17,5 procent af skoleeleverne, som går på en privat- eller friskole.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Næsthøjeste antal nye smittede: Varde er eneste kommune i landsdelen med hverken bekymrende ellers kritiske coronatal

Annonce