Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Nye regler: Nu skal vi til at sortere mere affald både hjemme og i sommerhuset

På billedet er det i midten direktør i Sønderborg Forsyning, Hans Erik Kristoffersen, sammen med forsyningsselskabets bestyrelsesformand Tom Hartvig Nielsen og formand for teknik- og miljøudvalget, Aase Nyegaard, da den nuværende affaldsordning blev introduceret. Arkivfoto: Timo Battefeld
Siden den nuværende affaldsordning med tre beholdere blev sat er nye regler kommet til og betyder, at vi også snart skal genbruge tekstilaffald, og sommerhusejere skal med i ordningen med at sortere madaffald.

Sønderborg: Affaldssortering er for alvor rykket ind i borgernes husholdninger, og det er næppe gået nogens næse forbi, at to affaldsbeholdere i løbet af 2020 blev til tre med særskilte rum til både glas, metal, plast, madaffald og restaffald - desuden en rød kasse til farligt affald.

Men nu skal vi snart til at tænke på nok et materiale, når vi smider ud. Tekstilaffald er det næste, der skal genbruges.

- Det er Folketinget, der har besluttet det. Så det er ikke noget, vi selv bestemmer. Men jeg er imponeret over, at vi i Danmark kan få hentet affald lige udenfor vores dør. Det er jeg taknemmelig over, siger Aase Nyegaard (Fælleslisten), formand for teknik- og miljøudvalget, der netop har haft sagen på dagsordenen.

Annonce

Det skyldes, at Miljøministeriet i december sidste år har udgivet en ny affaldsbekendtgørelse og to nye vejledninger om sortering og henteordninger. Det er nu op til kommunerne at få det til at blive en del af de eksisterende ordninger.

Tøjposer inden januar 2022

Forvaltningen har, i samarbejde med Sønderborg Forsyning, udarbejdet løsninger for indsamling af tekstilaffald, som skal være i gang senest med indgangen til næste år.

Men inden man lægger ansigtet i alt for stramme folder af frygt for nok en affaldsbeholder i rækken, så oplyser kommunen og forsyningsselskabet, at der er lagt op til en løsning, hvor man får udleveret poser til ødelagt tøj og tekstilaffald. De fyldte poser kan borgerne komme i genbrugsbeholderen efter Sønderborg Forsynings anvisning.


Det er Folketinget, der har besluttet det. Så det er ikke noget, vi selv bestemmer. Men jeg er imponeret over, at vi i Danmark kan få hentet affald lige udenfor vores dør. Det er jeg taknemmelig over.

Aase Nyegaard (Fælleslisten), formand for teknik- og miljøudvalget.


Hos Sønderborg Forsyning opfordrer man til stadig at donere brugt, men intakt tøj til genbrugsbutikker. Derfor regner man heller ikke med, at der bliver tale om store mængder tekstilaffald.

Både den kommunale forvaltning og Sønderborg Forsyning vil derfor også holde samarbejdsmøder med de lokale frivillige velgørende organisationer. Hos forsyningsselskabet har man endnu opgjort, hvor meget udvidelsen af affaldsordningen med tekstil kommer til at koste borgerne.

Annonce

Madaffald i sommerhuse

Da kommunen vedtog den nuværende affaldsplan var det uden sommerhusområderne. Både på grund af modstand, men også fordi mængden blev vurderet til at være relativ begrænset.

- I den nye affaldsplan besluttede vi, at der ikke skulle indsamles madaffald i sommerhusområderne, da grundejerforeningerne ikke ønskede det. Men nu kræver Miljøministeriet, at der hentes madaffald i sommerhusområderne. Vi søger dispensation, så det først indføres efter sommerferien, tilføjer Aase Nyegaard.

Forvaltningen har derfor søgt Miljøstyrelsen om en dispensation for overskridelse af fristen med tre måneder, og Sønderborg Forsyning forventer derfor opstart til september.

Den nuværende renovatør er Urbaser, og her har man allerede to todelte renovationsbiler under 12 ton, som kan betjene sommerhusområderne, og beholderleverandøren kan sætte skillevægge i sommerhusenes nuværende affaldsbeholdere.

Sønderborg Forsyning vurderer, at det vil koste en mio. kr. at indføre indsamling af madaffald i sommerhusområderne. Det svarer til ca. otte kroner pr. husstand over otte år.

Forvaltningen vil i høringsperioden på fire uger holde online-borgermøder med sommerhusområdernes grundejerforeninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce