Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Omdiskuteret biogasanlæg ved Sønderborg har åbnet for hanerne

Det ny anlæg ved Sønderborg sender nu biogas ud i det sønderjyske gasnet. Foto: Evida
Efter mere end halvandet års arbejde er det ny biogasanlæg i Glansager nu blevet taget i brug.
Annonce

Sønderborg: Nu kan Glansager give den gas. Efter mere halvandet års arbejde blev der onsdag åbnet for hanerne på det helt nye biogasanlæg ved Sønderborg.

Det sker efter, at Evida har koblet anlægget til gasnettet, så den grønne gas kan leveres til de lokale gasforbrugere.

- Når vi tilkobler biogasanlæg som dette til gasnettet, bidrager vi til, at gassen bliver grøn, så private forbrugere og virksomheder i Sønderjylland kan få klimavenlig og vedvarende energi, siger Søren Hylleberg Sørensen, driftsdirektør i Evida.

Anlægget i Glansager har en kapacitet på 380.000 ton bioaffald, der bliver til 17 millioner kubikmeter gas eller nok til at varme 15.000 huse op.

Bioaffaldet er omkring 75 procent biomasse og gylle fra primært svineproduktion og resten madrester og andet bioaffald.


Med biogas producerer vi grøn energi ud af lokalt organisk affald fra både husholdninger, industri og landbrug. Samtidig skaber vi vigtige lokale arbejdspladser

Ole Hvelplund, adm. direktør i Nature Energy


Biomassen fra landmændene hentes i en radius på 25 kilometer fra anlægget, så det ikke skal transporteres for langt.

Efter afgasningen af biomassen får landmændene den tilbage som et koncentreret og forædlet gødningsprodukt til spredning på markerne.

Annonce

Opvarme 15.000 huse

I august 2017 vedtog Sønderborg Kommune, at der skal være to biogasanlæg inden for kommunegrænsen heraf det ene i Glansager.

Meningerne var delte om projektets fortræffelighed og gener, der sker i bestræbelser på at nå ProjectZero-målet om CO2-neutralitet i 2029.

Der var første spadestik i februar 2019. Anlægget kan udvides med op til 50 procent i takt med, at der måtte komme mere bioaffald til. Bygherre og drifter er Nature Energy.

- Det er en vigtig grøn milepæl for os, hver gang vi åbner et nyt biogasanlæg, og vi er glade for at biogasproduktionen i Glansager inden længe kan rulles ud og bidrage til den grønne omstilling. Med biogas producerer vi grøn energi ud af lokalt organisk affald fra både husholdninger, industri og landbrug. Samtidig skaber vi vigtige lokale arbejdspladser, når den grønne gas skal produceres, udtaler adm. direktør i Nature Energy, Ole Hvelplund.

Ved udgangen af 2020 forventer Evida at have tilsluttet 50 biogasanlæg til gasnettet rundt om i Danmark.

Andelen af biogas i det danske gasnet er nu på cirka 18 procent af det samlede gasforbrug. Evida forventer, at en tredjedel af gassen i nettet er grønt i 2023.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce