Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Otte år har det været undervejs: Om 11 dage går byggeriet af kæmpestort ferieresort i gang

Otte år har det været undervejs: Om 11 dage går byggeriet af kæmpestort ferieresort i gang. Visualisering: Nordborg Resort
Knap er Sønderborg Kommunes mest omfattende lokalplan til dato vedtaget, før Nordborg Resort stikker spaden i jorden. Det sker 17. maj.

Havnbjerg: Efter års forberedelser er det nu så vidt, at opførelsen af ferieresortet på Nordals kan gå i gang. På et ekstraordinært møde torsdag aften godkendte et enigt byråd den endelige lokalplan, og under 14 dage senere går byggeriet i gang.

Der skal bygges op til 579 ferieboliger, sommerhuse og et vandland i området mellem Universe og østkysten. Foruden restauranter, butik og en træbro, som rækker 140 meter ud i havet, og som Kystdirektoratet netop også har givet tilladelse til.

Fordelt på 231 sider beskriver lokalplanen i mindste detaljer, hvordan feriehusene skal se ud og området udvikles.

Annonce

- Almindeligvis er lokalplaner ikke nær så grundige, men fordi vi har lavet dette kæmpe arbejde på forhånd, kan vi invitere til første spadestik allerede 17. maj, forklarer Niels Ferup, direktør for Nordborg Resort.

Første fase til 1,376 millioner kroner består af 440 feriehuset, fordelt på 90 individuelle huse med havudsigt og 350 klyngehuse. De skal stå klar 1. november 2024.

Ferieresortet forventes at skabe 300 nye arbejdspladser. Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) glæder sig:

- Det vil være med til at udvikle Nordals og hele kommunen, og det vil give turismen et boost, mener han.

Kærlighed til området

I februar deltog omkring 150 personer i et borgermøde om projektet. Deres spørgsmål handlede især om en bekymring for stigende trafikmængde, og om resortet vil får en positiv betydning for Nordborg.

Kun en enkelt privatperson har efterfølgende gjort indsigelser over for projektet. En landmand  forudser konflikter mellem store landbrugsmaskiner og privatbiler på en af de smalle veje mellem resortet og Nørreskoven.

- Det er vi opmærksomme på, og vi finder en løsning, lover Niels Ferup.

De få høringssvar vidner om godt arbejde i forvaltningen og en stor lokal opbakning til ferieresortet, mener Tage Petersen, politisk ordfører for Venstre. Også han glæder sig over projektet, som han roser Bent Jensen fra Linak og Peter Mads Clausen fra Bitten og Mads Clausens Fond for at være gået ind i.

- Uden deres kærlighed til lokalområdet var projektet nok ikke blevet realiseret, mener Tage Petersen.

Annonce

Flagermus og huse på pæle

Blandt i alt 10 høringssvar skiller Danmarks Naturfredningsforening (DN) sig ud. Foreningen har indsendt en lang række kommentarer vedrørende ferieresortets planer om hængebroer mellem træer, observatorium i en slugt med sårbar natur, feriehuse på pæle, byggeafstand til skovbryn og beskyttelse af 10 forskellige arter af flagermus.

Det har ført til enkelte ændringer af det oprindelige lokalplanforslag.

- Projektet får stor betydning for folk på Nordals, men også for naturen. Hvor feriehusene skal erstatte dyrkede marker, kan der komme øget biodiversitet, men i områder med sårbar natur kan vi godt frygte, at mange mennesker, støj, lys og trafik vil have negative konsekvenser, vurderer Andreas Andersen, næstformand i den lokale afdeling af DN.

- Hele sidste år har vi haft en fin dialog med naturfredningsforeningen, der er kommet med mange gode anbefalinger. Jeg lover ikke, at vi kan efterleve dem alle, men vi arbejder videre med dem. For Nordborg Resort skal tilpasses naturen. Det er vores DNA, understreger direktøren.

Andreas Andersen roser lydhørheden, men havde dog gerne set, at flere af foreningens forslag var kommet med i lokalplanen:

- Naturens skabninger har ingen rettigheder ud over, hvad der står i lovgivningen, og derfor er det vigtigt at få det ned på skrift, mener han.

Otte år undervejs

I 2014 vedtog Folketinget at fremme udvikling af kyst- og naturturisme ved at give dispensation til kystnære ferieprojekter. Ud af 20 ansøgninger blev 10 godkendt, blandt andet Sønderborg Kommunes projekt på Nordals.

Kommunen er senere trådt ud af projektet. Bag står nu Linak og Bitten og Mads Clausen Fond. Center Parcs har siden 2019 været med til at udvikle projektet og skal også drive det, når det åbner.

Annonce
Sønderjylland

Rikke Thomsen-album bliver til teaterstykke

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Brødr. Ewers udvider forretningen på Fyn

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Ringriderfester får særlig støtte: - Uden ryttere ville det bare være en byfest

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Se billederne: Endelig en damefrokost hvor kvinder i høje hæle også kan være med

Ugeavisen Sønderborg

Affald, film, multifest og badebro: Så blev de Årets Landsby i Sønderborg Kommune

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg lægger hal til VM i en idrætsgren, stort set ingen kender

Ugeavisen Sønderborg

Stort byggefirma hjælper ukrainske flygtninge i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Oldtimerløbet i Gråsten er tilbage efter coronapause

Ugeavisen Sønderborg

Øvre Perlegade-butikker har fået besøgskat

Ugeavisen Sønderborg

Teglværksspillet på Cathrinesminde er klar igen

Ugeavisen Sønderborg

Bogcafe flyttes på grund af sygdom

Ugeavisen Sønderborg

At føle smerte er en del af livet

Ugeavisen Sønderborg

Kom med ombord hos Marinehjemmeværnet på Sønderborg Havn

Ugeavisen Sønderborg

Elfirma får pris for godt arbejdsmiljø: Hjælp til tunge løft skåner kroppen

Annonce