Annonce
Ugeavisen Sønderborg

PFS/FORBRUG/EL-LØBEHJUL/SEGBOARD/BØDER - Bøder og ulykker kan regne ned: Det skal du huske på dit el-løbehjul

Det smalle styr og de små hjul kan få el-løbehjulet til at føles livligt, når du bevæger dig rundt i trafikken. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Ved årsskiftet blev det lovpligtigt at bære cykelhjelm, når du kører på elløbehjul. Men det er ikke det eneste, du skal huske

Begiver du dig ud i trafikken på et elløbehjul, segboard eller elektrisk skateboard, skal du huske cykelhjelm. Det blev gjort lovpligtigt ved årsskiftet. Glemmer du hjelmen, kan du se frem til en bøde på 1500 kroner.

Men det er tilsyneladende ikke alle, der har hørt om loven.

Efter en rundringning foretaget af Radio4 til otte ud af landets tolv politikredse, viser det sig nemlig, at politiet har haft bødeblokken oppe af lommen knap 200 gange bare i løbet af januar 2022.

Annonce

Det kan der være flere årsager til ifølge Pernille Ehlers, som er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

- Da elløbehjulene kom frem, var der ikke så mange, der brugte hjelm, hvilket måske kunne skyldes, at dem der lejede løbehjul spontant ikke havde en hjelm inden for rækkevidde, siger hun.

Syv gange så farligt

Siden 2019 har skadestuen på Odense Universitetshospital behandlet 201 skader fra uheld på elløbehjul. Af de tilskadekomne brugte kun 15 procent hjelm, hvilket bekymrer Pernille Ehlers.

- Ser man på antallet af cykel- og elløbehjulsulykker, er det cirka syv gange så farligt, at køre på løbehjul, når man tager højde for antallet af brugere. Derfor er det helt afgørende at bruge hjelm, forklarer hun.

Det er nærliggende at tro, at ulykkerne på elløbehjul skyldes sammenstød med andre trafikanter, men faktisk viser tal fra Odense Universitetshospital, at 93,5 procent af ulykkerne er soloulykker, hvor ord som "væltet" og "kantsten" indgår i journalerne.

- Mange er ikke vant til at køre på elløbehjul, og de små hjul kombineret med det korte styr, gør dem ret livlige. Derfor kan det være en god idé træne en smule, før man begiver sig ud i trafikken, siger Pernille Ehlers.

Annonce

Husk lyset

I modsætning til cykler, så har elløbehjul og selvbalancerende køretøjer som for eksempel segboards, el-skateboards og såkaldte uniwheels en hastighedsbegrænsning på 20 kilometer i timen, ligesom de skal være udstyret med lys døgnet rundt. Og netop belysningen, skal man være opmærksom på.

- De meget lavt placerede lygter kombineret med, at man kan syne stillestående, selv om man kører forholdsvis stærkt, er noget nogle bilister skal vænne sig til. Her kan man eventuelt supplere med ekstra lygter på tøjet eller hjelmen, foreslår Pernille Ehlers.

Har du en ivrig teenager på 15 år eller yngre, der gerne vil ud og køre på et af de mange elektriske køretøjer, slipper du ikke udenom selv at trække i tøjet, forklarer hun.

- Hvis unge under 15 år færdes i trafikken, skal de være i følgeskab med en voksen. Og så er der i øvrigt den forskel på løbehjulet og de selvbalancerende køretøjer, at du på sidstnævnte kun må køre uden for byzone, hvis du kører på en cykelsti.

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Oldtimerløbet i Gråsten er tilbage efter coronapause

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Teglværksspillet på Cathrinesminde er klar igen

Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Øvre Perlegade-butikker har fået besøgskat

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Skriv en sang og vind 12.000 kroner

Ugeavisen Sønderborg

Mangler du penge til en bygningsforbedring? Så er der muligheder i en ny landpulje

Ugeavisen Sønderborg

Alt for meget genanvendeligt affald går til spilde: Genbrugspladser indfører skrappere sortering

Ugeavisen Sønderborg

Knæk Cancer Golf søndag - tilmelding stadig åben

Ugeavisen Sønderborg

Debat: Lad os skabe udvikling på Nordals sammen dem, der bor der

Ugeavisen Sønderborg

Gratis shuttlebus for turister i Sønderborg er parkeret

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Kendt bankmand krydser gaden i Sønderborg: - Den lokale nærhed og forankring tiltaler mig

Ugeavisen Sønderborg

Det Danske Spejderkorps nedlægger tre spejdergrupper på Nordals

Ugeavisen Sønderborg

Trængsel på kajen lørdag: Grønne biler og musikalske unge

Ugeavisen Sønderborg

Duo klar med musikquiz og show - de spiller gratis for dig

Ugeavisen Sønderborg

Se billederne: Humøret var højt da 170 damer gav den gas i Nordborg

Annonce