Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Politisk bevågenhed: Beboere kæmper for cykelsti på naturens præmisser

Den røde strækning er den planlagte cykelsti i niveau med Buskmosevej, mens den lyserøde er den, som beboerne foreslår og snor sig mere i landskabet. Illustration: Rune Søndergård
En hurtig tur fra A til B eller en mere snoet naturoplevelse på cykel. Beboere i naturområde nær Rinkenæs kæmper for det sidste. Flere politikere besøger området og tager beslutning om projektet i august.
Annonce

Gråsten: Høringen til endnu et cykelsti-projekt er slut. Men modsat mange andre tilfælde, hvor en cykelsti er på vej, så er glæden i området knap så stor, som man ellers ser. For den linjeføring, der er lagt op til, kommer til at påvirke naturen i området i meget uheldig grad, mener blandt andre Rune Søndergård, der er talsmand for en gruppe utilfredse beboere. Han bor på Gammel Kirkevej 6 midt i det naturskønne område.

I deres høringssvar er der foreslået en alternativ og mere snoet rute, som tager hensyn til naturen med en stor variation af dyr, fugle og planter. En ekspert har desuden målt lyde fra seks flagermusarter i området, der er fyldt med gamle frugttræer.

Den planlagte cykelsti skal følge Buskmosevej fra Ravnsbjergvej til Årsbjerg og dermed hæves til niveau med vejen, hvilket kræver meget jordarbejde, der påvirker naturen.

- Vores overordnede idé er, at cykelstien skal følge terrænet og at den økologiske funktionalitet i landskabet bevares og styrkes for biodiversitetens skyld. Alle levende hegn, skov, store træer og biotoper bevares, samtidig med, at der også plantes nyt, siger Rune Søndergård.

Jeg var der i tre spændende timer og kan godt se, at der er hensyn at tage. Planen er stadig at lave en cykelsti, hvor man kommer hurtigst fra A til B. Men selvfølgelig lytter vi, så der kan tages hensyn.

Medlem af teknik- og miljøudvalget, Rikke Lock Harvig(S)

Annonce

Hurtigt eller natursmukt

Rune Søndergård har haft bopæl i området mange år og oplevet sjældne fuglearter.

- Jeg har haft en fuglespecialist til at lytte nogle lydoptagelser igennem her fra matriklen og blommehaven. Det er ikke kun et paradis for flagermus, men også for rigtig mange småfugle og en natugle og rød glente. Jeg er iøvrigt også faldet over både stor og lille vandsalamander flere gange, fortæller han.

Flere politikere fra teknik- og miljøudvalget, der i august skal tage en beslutning i sagen, har været forbi for at få en rundvisning i området.

- Jeg var der i tre spændende timer og kan godt se, at der er hensyn at tage. Planen er stadig at lave en cykelsti, hvor man kommer hurtigst fra A til B. Men selvfølgelig lytter vi, så der kan tages hensyn, understreger medlem af teknik- og miljøudvalget, Rikke Lock Harvig(S) og tilføjer:

- Og det var også en øjenåbner i forhold til, hvordan vi i fremtiden tænker cykelstier. Måske skal netop naturoplevelser og cykelturisme tænkes bedre ind.

Tage Petersen(V) har også besøgt stedet, mens udvalgsformand, Aase Nyegaard (Fælleslisten) er på vej. Desuden skal nogle fagfolk fra forvaltningen ud at vurdere i forhold til høringsvarende, inden udvalget tager stilling til det omkring ti mio. kroner dyre cykelstiprojekt på mødet i august.

Rune Søndergård i sin have i et område med stor biodiversitet. Arkivfoto: Henrik Rath
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce