Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Politisk flertal redder Arabisk Forening: Moske må blive i boligområde men skal begrænse antallet ved bønnemøder

Den Arabiske Forening med moske holder til her i Porsgrunngade 2, hvor en lokalplan i første om gang skulle få dem til at flytte. Men nu vil et flertal i teknik- og miljøudvalget indpasse det i boligområdet og blandt andet begrænse antallet ved fredagens bønnemøder. Arkivfoto: Henrik Rath
Sagen om Den Arabiske Forenings moske i Porsgrunngade i Sønderborg er nu endt med, at et politisk flertal i teknik- og miljøudvalget vil indpasse foreningen i boligområdet og begrænse antallet af deltagere til fredagsmøder. Men hvem skal kontrollere det, spørger det politiske mindretal i udvalget.

Sønderborg: Det har været en lang og følelsesfuld sag med Den Arabiske Forenings placering af en moske i Porsgrunngade 2 omgivet af boliger, som nu får en redningsplanke af et flertal i teknik- og miljøudvalget. Beboere i nærheden har gennem længere tid påpeget meget trafik, parkeringskaos og støj, når mange medlemmer opholder sig i og omkring bygningen. Særligt under fredagens bønnemøder.

Derfor var der lagt op til, at en ændret lokalplan skulle tvinge foreningen til at finde andre lokaler med hjælp fra kommunen. Men samtidig har teknik- og miljøudvalget bedt forvaltningen om at finde andre måder, der skulle kunne løse problemet. Og det er det forslag, som et flertal - bestående af Socialdemokratiet og Slesvigsk Parti - i udvalget nu har peget på.

Her vil man imødekomme foreningen og dens udlejer med en byggetilladelse, så der kan laves flere p-pladser på egen grund og samtidig opdele fredagsmøderne i to med maksimalt 30 deltagere ad gangen.

Annonce

Hvem skal være kontrollant?

Venstre, Dansk Folkeparti og udvalgsformand Aase Nyegaard (Fælleslisten) stemte dog imod den løsning.

- Sagen har været udsat nogle gange, fordi udvalget har kigget på, om aktiviteterne kunne foregå et andet sted, hvor det ikke giver gener i et boligkvarter, for det kan vi høre, at det gør. Jeg, Venstre og Dansk Folkeparti vil have en lokalplan, fordi vi ikke fremover vil stå i samme situation. Den Arabiske Forening burde ligge ved de andre frikirker på Damgade. Personligt mener jeg, at der vil blive ved med at være en strid på Porsgrunngade. Jeg håber, at de kan forliges om det, men kommunen kan ikke stå og være politifolk og tjekke, hvor mange der kommer til hvert møde, siger Aase Nyegaard i forbindelse med beslutningen.

Heller ikke næstformand i udvalget, Stefan Lydal(DF), er særlig begejstret:

- Nu har den sag stået på i utroligt mange år, og vi har fået mange henvendelser fra beboere, der føler sig utroligt generet af de aktiviteter, der er på gaden. Det handler ikke om, at det er religiøse aktiviteter, men at der kommer mange biler til og fra stedet. Det hører ikke hjemme i et boligkvarter. Løsningen med en lokalplan var lige til højrebenet, men nu har et flertal valgt, at der skal gives byggetilladelse samt en opdeling af fredagsmødet i to møder, hvor der maksimalt må være 30 personer til stede. Men det skal kontrolleres, og kommunen kommer ikke til at stå derude hver fredag, siger Lydal, som har bedt kommunen undersøge om en byggetilladelse er i strid med kommuneplanen.

Også Venstre Tage Petersen beklager, at der ikke var et flertal for en ny lokalplan og ser udfordring med at kontrollere deltagerantallet om fredagen.

Annonce

Tro og tillid

For Kristian Beuschau (S) og Dieter Jessen (Slesvigsk Parti) handler det også om at vise tillid og imødekomme foreningen, som har haft svært ved at finde andre lokaler, man også havde råd til.

Jeg, Venstre og Dansk Folkeparti vil have en lokalplan, fordi vi ikke fremover vil stå i samme situation. Den Arabiske Forening burde ligge ved de andre frikirker på Damgade. Personligt mener jeg, at der vil blive ved med at være en strid på Porsgrunngade.

Aase Nyegaard, Fælleslisten

- Vi har oprindelig bedt forvaltningen finde en anden løsning end den, hvor foreningen skulle flytte. Derfor har jeg personligt svært ved at sige nej til den her løsning. Jeg forstår naboerne, men det her skulle gerne hjælpe på generne. Vi må tro på, at de overholde en aftale til det modsatte måtte være bevist, mener Dieter Jessen.

Den holdning deler Kristian Beuschau (S):

- Vi kontrollerer jo heller ikke alle mulige andre, når vi giver tilladelser, så vi må tro dem, når de har lovet at følge reglerne og opføre sig pænt, tilføjer Beuschau og understreger, at der også tidligere har været erhverv og meget aktivitet i bygningen og området, hvor der blandt andet har været købmand, motionscenter og køreskole.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg Pipes and Drums med ny formand og nye mål

Annonce
Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Om en halv time slutter afstemning: Lazy Dog ender på andenpladsen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Sønderborg

Sådan skal Sønderborg blive vildere: Næsten 800.000 kroner til at hjælpe naturen

Ugeavisen Sønderborg

Ny udstilling i Augustiana: Kunst taler til alle sanser

Ugeavisen Sønderborg

Rasmus Klump er klar til centimeter-maraton i Sønderborg

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg har det energirigtige værktøj til verden: - Hos os bliver det ikke ved tanken, for vi har vist vi kan handle

Ugeavisen Sønderborg

OK Syd vinder dm-guld i stafetorientering

Ugeavisen Sønderborg

Georg Stage har kurs mod Sønderborg - var det noget med en læreplads til søs?

Ugeavisen Sønderborg

Jeg stemmer for udmeldelse af EU

Ugeavisen Sønderborg

Coronaen har sat sig på halen og står bomstille i knap halvdelen af de syd- og sønderjyske kommuner

Ugeavisen Sønderborg

Vores Sønderborg kunne score halvanden million: Vi kommer længst med at opføre os ordentligt

Ugeavisen Sønderborg

Vi slår ikke på hinanden - kun på Hr. Parkinson

Ugeavisen Sønderborg

Det kunne have været værre - det kunne have været en svulst i hjernen

Ugeavisen Sønderborg

Bløde trafikanter skal sikres: Slesvigsk Parti foreslår ny sektion på Kong Chr. X's Bro

Ugeavisen Sønderborg

Klubmestrene i hulspil fundet i Sønderborg Golfklub

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborghus får besøg af Princes tidligere bassist

Ugeavisen Sønderborg

Forsinket keramikværksted kan endelig åbne på Broagerhus

Ugeavisen Sønderborg

Løb gennem museum, klatring og kano: DM i adventure race går 200 kilometer gennem Sønderjylland

Ugeavisen Sønderborg

Dem sagde vi farvel til

Ugeavisen Sønderborg

Klumme: At være solbrun er en vanvittig mode

Ugeavisen Sønderborg

200.000 kroner til Sønderborg og Gråsten: Mørke tunneller skal forskønnes med kunst

Ugeavisen Sønderborg

Storslået møde med en dygtig gastronom

Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg-gavekort for en million bliver snart værdiløse

Annonce