Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Prisbelønnet vinbonde udvider produktion i Skelde

Manden bag Domaine Nyballe Iver Dall, Skelde, er klar til at udvide bedriften. Foto;: Jens Eilertsen

Iver Dall er manden bag vingården Domaine Nyballe. Han er på udkig efter jord til 200 nye vinstokke.

Skelde: Vingården Domaine Nyballe ved Skelde vokser. De nuværende 250 vinstokke skal have selskab af 200 nye, og det er årsagen til, at vinbonden Iver Dall er på udkig efter egnet jord i området. Jordbunden skal bestå af ler, silt, grus og mange sten for, at den er optimal til dyrkning af vin, fortæller Iver Dall.

Der er to grunde til, at han udvider bedriften. Den første er, at Iver Dall fylder 60 år i foråret 2017 og derfor forlader forsvaret. Det giver mere tid til den store hobby. Den anden er, at Vinspecialisten i Perlegade sandsynligvis allerede i løbet af få uger får Domaine Nyballe vine på hylderne. Indehaveren Henning Petersen er positiv, men han skal lige en tur til Skelde for at smage på varen.

Og der er virkelig noget at smage på, for gården har 26 forskellige årgange og blandinger. De koster fra 160 til 260 kroner.

Vin fra Domaine Nyballe

Vinene fra Domaine Nyballe er kraftige. De fremstilles af druerne Rondo, Leon Millot, Castel og Regent. Vinene ligger to til tre år, før de kommer til salg. prisen spænder fra 160 til 260 kroner.Vinsmagninger arrangeres ved at tage kontakt til Domaine Nyballe.

Annonce

Prisbelønnet

Det er overvejende sandsynligt, at vinene falder i Henning Petersens smag. Domaine Nyballe har nemlig flere gange fået priser ved Dansk Vinskue - senest ved Dansk Vinklubs 20. vinskue i 2016, hvor en fadlagret Rogivo fra Broagerland fik særlig udmærkelse. Det er lige under bronzemedalje. Vingården har fået to førstepræmier ved Vinavl Syds vinskuer.

En af årsagerne til den høje kvalitet er - siger Iver Dall - at druerne håndplukkes og håndsorteres. Det kan lade sig gøre, fordi venner og bekendte stiller op og hjælper med høsten. Betalingen er en høstfest. Der er dog brug for flere hænder, end vennekredsen kan levere, og derfor er alle, som har lyst til at give en hånd med, velkomne til at rette henvendelse til Domaine Nyballe. Høsten går i gang om få måneder.

Annonce

Mange-årig interesse

Iver Dall har interesseret sig for vindyrkning i 30 til 40 år. Det hele begyndte, da han var udstationeret i Hjørring og boede i et hus, der havde en vinranke ved gavlen. Den var han rigtig god til at få noget ud af. Han købte yderligere 30 vinstokke, og da familien flyttede til det selvbyggede hus med tilhørende vineri i Skelde i 2008, flyttede vinstokkene med.

I 2014 blev Iver Dall en af de 80 producenter herhjemme, som er godkendt af Fødevarestyrelsen.

Læs mere om vin side 6

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce