Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Rasmus bliver truet og svinet til

Rasmus Madsen er manden bag de store klimastrejker i Sønderborg. Foto: Jens Eilertsen
Den 18-årige klimakæmper har oplevet samme symptomer som dem, der har en depression, men inden i ham brænder en ild, som ikke kan slukkes.
Annonce

Sønderborg: Rasmus Madsen er 100 procent klimakæmper. Han er manden bag de tre store klimastrejker i Sønderborg og han er at finde alle steder, hvor der er mulighed for at råbe politikerne og befolkningen op. Kampen for kloden er en kamp, han ikke bare kan lade andre kæmpe, men det er også en kamp, som tager på kræfterne og fører ubehageligheder med sig.

Det er nemlig ikke alle, som bakker op - og på spørgsmålet, om han er blevet truet, svarer Rasmus Madsen:

- Ork ja. Og jeg er mange gange blevet svinet til. Der er nogle, som har sagt til mig, at jeg bare gør det her for at komme i medierne. Men det er helt forkert.

Den 18-årige AGS-elev fortæller om den vilde eufori, han oplevede, da klimastrejkerne først havde deltagelse af 50, så 100 og så 200 - og han fortæller om den tomhed, han godt kan føle bagefter. Den store klimakæmper tænker også af og til: Kan det hele nytte, når man ser, hvordan store lande opfører sig? Men når han så deltager i gymnasiefester og der kommer nogen og klapper ham på skulderen, så er det benzin til at fortsætte, som han siger.

Det er jo sådan, at verden er ved at løbe tør for ressourcer, og når det bliver knapt, så bliver der krig om de tilbageværende ressourcer. Menneskene ændrer sig, når de ikke kan få basale behov opfyldt - det hele er ikke så langt væk, som mange går og tror. Jeg ved det, og det gør mig mindre glad og mindre optimistisk.

Rasmus Madsen

Annonce

Fin mulighed

- Jeg gør det her, fordi jeg ikke ønsker at være bange for i morgen, og at vi i Sønderborg Kommune har et ungeklimaråd, ser jeg som en fantastisk mulighed for at få budskabet igennem. Vi har nemlig brug for alle.

- Det er jo sådan, at verden er ved at løbe tør for ressourcer, og når det bliver knapt, så bliver der krig om de tilbageværende ressourcer. Menneskene ændrer sig, når de ikke kan få basale behov opfyldt - det hele er ikke så langt væk, som mange går og tror. Jeg ved det, og det gør mig mindre glad og mindre optimistisk, siger Rasmus Madsen, der også fortæller, at han af og til har samme symptomer, som man har, når man har en depression.

Der er dog især en ting, der gør Rasmus Madsen rigtigt glad igen - og det er, når han arbejder som vejleder i sorteringen på genbrugspladsen Glansager. Det job er som skræddersyet til den 18-årige gymnasieelev. Han føler sig godt tilpas på pladsen - og tit undrer sig over de brugbare ting, der ender på pladsen.

Rasmus Madsen er veganer og han køber næsten aldrig nyt tøj. I dagligdagen cykler og går han, og skal han på en længere tur, tager han bussen. Hvis der er brug for anden transport, forsøger han at arrangere fælleskørsel.

Annonce

Måske

Rasmus Madsen er som skrevet manden bag de tre store klimastrejker i Sønderborg - og nogle mindre. Han har også deltaget i en klimastrejke i Hamborg og fandt det både fantastisk og opløftende at være sammen med omkring 60.000 ligesindede.

- Får vi flere klimastrejker i Sønderborg?

- Det ved man aldrig.

Rasmus Madsen understreger dog, at kampen langt fra er forbi. Han har i flere år tænkt på, hvad han kunne gøre, og da Greta Thunberg kom op på barrikaderne, så virkede det som en katalysator for ham og millioner af andre. Det tændte en ild, som hos den store klimakæmper ikke vil brænde ud.

Elever fra den internationale skole i Sønderborg deltog i klimastrejkerne. Foto: David Skaaning
Rasmus Madsen taler ved klimastrejken på Rådhustorvet. Foto: David Skaaning
Greta Thunberg virkede som en katalysator på millioner af unge. Foto: Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce