Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Regeringen fører ideologisk korstog mod fri- og privatskolerne

Børnenes statsminister svigter friskolerne og privatskolerne, mener MFer. Foto: Morten Stricker

Læserbrev: Selvom flere skoleelever langsomt vender tilbage til en hverdag med deres kammerater, undervisere og faste siddepladser, er det ikke alle elever, der har lige meget glæde af ”børnenes statsminister”. I sommeren 2020 afsatte regeringen og dens støttepartier en pulje på 275 mio. kroner til ansættelse af flere lærere. Puljen vil de kommende år stige til 807 mio. kroner, men selvom det lyder som et generøst løft af de danske grundskoler, ligger djævlen som sædvanlig i detaljen.

Regeringen udmønter nemlig puljen på en måde, så fri- og privatskolerne ikke får gavn af pengene. Pengene bliver ikke konteret som nettodriftsudgifter på finansloven, og dermed følger de private og frie skolers offentlige tilskud ikke med. Det svarer til at sænke den koblingsprocent, som vi i Venstre sammen med et flertal har kæmpet for at holde på 76 pct., og som udtrykker de private skolers offentlige tilskud i forhold til folkeskolerne. Men nu har regeringen altså fundet det smuthul, de har ledt efter i deres heksejagt mod de frie og private skoler.

Konsekvenserne af regeringens skjulte manøvre er til at tage og føle på: det bliver dyrere for forældre at sende deres børn i en fri- eller privatskole, hvor de selv har indflydelse på deres børns skolegang. Og det kommer især til at ramme skolerne i yderområder, hvor der lige nu lukkes flere og flere skoler. Frem mod 2026 mister fri- og privatskolerne i eksempelvis Esbjerg kommune omkring 1,6 mio. kroner, som de ellers ville have fået, hvis ikke regeringen havde insisteret på det ideologiske korstog mod det frie skolevalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce