Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Regionen anklages for at snyde borgere på vaccine-venteliste

På vaccinationscentret i Aabenraa blev der kun givet to vaccinedoser til borgere opskrevet på akutlisten i uge 14. I Sønderborg blev der ikke givet en eneste. Foto: Katrine Becher Damkjær
I hele uge 14 var der kun 40 borgere i Syd- og Sønderjylland, som modtog en coronavaccine, efter de havde skrevet sig på en af regionens akutlister. 34 af disse blev givet i Esbjerg, mens der i Sønderborg ikke blev givet en eneste hele ugen. Ifølge en anonym kilde fra sundhedsvæsenet kan det ikke betale sig at skrive sig på akutlisterne, da de ikke bliver brugt, og vacciner i stedet bliver kasseret. Region Syddanmark kender ikke noget til påstanden, og koncernchefen håber ikke, at det er sandt.

Covid-19: Chancen for at blive indkaldt til en vaccine gennem en af regionens akutlister er meget, meget lille.

Det har Region Syddanmark længe kommunikeret ud til offentligheden, for der tilmeldes hver dag mange flere borgere, end der er vacciner i overskud.


Annonce

Folk er informeret om, at chancerne ikke er store for at vinde i det her lotteri.

Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark


Ifølge et tip, som JydskeVestkysten har fået fra en borger, så er chancen også mindre, end den burde være. Borgeren er nær bekendt med en medarbejder i sundhedsvæsenet, og ifølge medarbejderen bliver akutlisten på i hvert fald ét vaccinationscenter stort set ikke brugt, og i stedet kasseres overskydende doser sidst på dagen. Avisen er bekendt med borgerens identitet.

- Jeg håber ikke, at den påstand er rigtig. Vi gør rigtig meget for at sikre, at alle vacciner bliver brugt, siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark.

Få modtager restvacciner

På baggrund af tippet anmodede avisen om aktindsigt i, hvor mange personer der dagligt havde skrevet sig op på de forskellige akutlister i uge 14 samt tallet for, hvor mange borgere der så endte med at modtage en vaccine på denne måde.

Region Syddanmarks akutlister

  • Siden midten af marts har syd- og sønderjyder kunnet tilmelde sig Region Syddanmarks restvaccinelister.
  • Man skal tilmelde sig på ny hver dag inden klokken 14, og der er en række kriterier for at få lov.
  • Du skal være fyldt 60 år eller have modtaget en invitation til vaccinen.
  • Du har ikke allerede booket tid til at blive vaccineret.
  • Du har ikke fået første vaccinestik endnu.
  • Du skal kunne være ved vaccinationsstedet inden for 30 minutter fra du modtager telefonopkaldet.
  • Regionen har akutlister for vaccinationscentrene i Esbjerg, Kolding, Odense, Svendborg, Sønderborg, Vejen, Vejle og Aabenraa.

I Esbjerg modtog 34 borgere en vaccine i den pågældende uge, i Aabenraa var der kun to, mens ikke en eneste borger modtog en vaccine efter at have været skrevet på akutlisten i Sønderborg. I Kolding estimeres tallet af være fire eller fem borgere. I gennemsnit var der 2745 borgere tilmeldt listerne om dagen.

- Jeg synes, at det ligger på det rigtige niveau. For det betyder, at vores vaccinationscentre har gjort et rigtig godt arbejde. Jeg er godt klar over, at nogle bliver skuffede over, at der ikke er flere, som bliver tilbudt vaccination gennem listen, men jeg synes, at vi har kommunikeret ud, at sandsynligheden for at få en vaccine ved at skrive sig op er lille, siger Kurt Espersen.

- Folk er informeret om, at chancerne ikke er store for at vinde i det her lotteri, siger han.

Annonce

Indkaldes ekstra borgere

Ifølge koncerndirektøren er der flere årsager til, at der er behov for at indkalde så få borgere via akutlisterne. Han siger, at der er få borgere tilmeldt vaccination, som melder afbud til deres tider eller udebliver, ligesom regionen hver dag sørger for at indkalde flere borgere, end der egentlig er vacciner til, fordi der i gennemsnit kan trækkes ekstra doser ud af hætteglassene.

Og hvis der så sidst på dagen alligevel er ekstra doser, er instruksen, at vaccinationscentrene skal indkalde borgere fra akutlisten. Hvis det ikke lykkes at afsætte doserne herigennem, skal medarbejderne på centrene ifølge Kurt Espersen have en "pragmatisk tilgang" for at sikre, at alle doser bliver brugt.

- Der kan jo være hætteglas, som på den ene eller anden måde er kontamineret eller ødelagt, og så skal man selvfølgelig ikke gemme vaccinen. Det sker selvfølgelig stadigvæk, og det er, som det skal være. Men jeg håber ikke, der bliver kasseret vacciner, som kunne være brugt til at vaccinere borgere. Vi har sagt, at står man sidst på dagen med vacciner, er det bedre at få dem brugt end at smide dem ud, siger han.

Så for lige at slå en krølle på historien og vende tilbage til starten - du mener ikke, at det har noget på sig, at der bliver smidt vacciner ud i stedet for at indkalde borgere fra akutlisten?

- Jeg kan ikke sige, at det ikke har noget på sig, for jeg har ikke været rundt på alle vaccinationscentre hver eneste dag. Men jeg håber det ikke, siger Kurt Espersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce