Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Regnskab: Presset VUC Syd holder sig til planen frem mod genopretning

Laust Joen Jacobsen, formand for VUC Syd, erkender, at økonomien på skolen er presset, men understreger, at der er styr på situationen. Ekspert er enig. Arkivfoto: Jacob Schultz
VUC Syd kommer ud af 2020 med et lille plus og holder dermed planen for genopretning. Ekstraordinært tab på bygning sender det samlede resultat i minus. Høj gæld kræver dog, at skolen inden længe kan præsentere vækst på bundlinjen.

Skole: VUC Syd holder fortsat kursen, men er stadig i strid blæst.

Således lyder konklusionen, efter at den hårdt pressede sønderjyske uddannelsesinstitution onsdag offentliggjorde regnskabet for 2020.

Det viser et overskud på 2,4 millioner og er en smule bedre end forventet. Salget af to bygninger ved havnen i Haderslev påvirker regnskabet på flere måder. En nedskrivning på det tidligere hovedsæde til salgsprisen giver et ekstraordinært tab på 15 millioner, og derfor lander det samlede resultat på minus 12,7 millioner kroner.

Annonce

Bygningerne har længe tynget VUC Syds økonomi, og med salgene er den samlede realkreditgæld reduceret med cirka 77 millioner. Hovedsædet ved havnen var udbudt til 100 millioner, men blev i efteråret solgt til Haderslev Kommune for 62,5 millioner.

Regnskabet er kraftigt påvirket af coronasituationen, som ifølge ledelsen har reduceret optaget af elever og dermed indtægter. Omvendt er udgifterne også faldet på grund af færre udgifter til censorater, energi, kørsel og studieture på grund af pandemien.

Færre elever

VUC Syd havde sidste år 1006,5 årskursister mod 1296,5 i 2019. Omkring 200 af nedgangen på 290 kan henføres til de nye FGU-institutioner (Forberedende Grunduddannelser), som har overtaget en del kursister fra VUC.

I sin genopretningsplan, der blev iværksat i 2019 og går til og med 2022, forventer VUC Syd at gå i balance hvert år. Formanden for det midlertidige styre, Laust Joen Jakobsen, er derfor samlet set tilfreds med resultatet. Han henviser til, at coronanedlukninger har gjort året uforudsigeligt.

- Vi er kommet i mål med første fase af vores genopretningsplan, og vi har fået tilpasset omkostningerne markant. Så vi er på vej i den rigtige retning, men vi er fortsat udfordret på aktiviteten, som vi arbejder målrettet på at få til at vokse.

VUC Syd-sagen

VUC Syd oplevede gennem årene stor vækst i antallet af kursister og byggede nyt domicil på havnen i Haderslev til flere hundrede millioner kroner.

Siden hen kom VUC Syd i alvorlige økonomiske problemer efter en lang række skandalesager og svigtende elevtal. Skolen har måttet nedskrive værdien af bygningerne og er flyttet fra hovedsædet i Haderslev til Aabenraa.

Et midlertidig styre blev indsat, da undervisningsministeren i september 2018 afsatte den daværende bestyrelse i mangel på tillid til, at den kunne rette op på forholdene. Samtidig udtrykte ministeren særlig kritik af den daværende formand, nuværende borgmester i Haderslev Kommune Hans Peter Geil (V), for ikke at have haft tilstrækkelig kontrol med skolens udvikling.

Borgmesteren har afvist, at den daværende bestyrelse kan lastes for VUC Syds nedtur.

Revisoren EY blev afsat i begyndelsen af 2018, men blev siden hen af Revisornævnet så godt som frikendt for ansvaret for, at skolens økonomi begyndte at sejle.

I oktober 2020 konkluderede Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk), at den tidligere ledelse havde været ansvarlig for manglende og utilstrækkelig beslutningsgrundlag i forbindelse med væsentlige økonomiske beslutninger, utilstrækkelig dokumentation af beslutningsprocesser, dokumenthåndtering og dokumentopbevaring.

Annonce

Sårbar situation

De økonomiske udfordringer er således stadig til at få øje på. Egenkapitalen er på minus 80 millioner, og den samlede gæld er på 184 millioner.

Derfor er der også brug for at skabe vækst over de kommende år for at kunne afdrage, understreger Laust Joen Jakobsen.

- Sårbarheden i det her kan vi alle læse. Den er der stadigvæk. Så vi skal vokse og have flere kursister. Det er vejen frem, siger formanden.

Han henviser til, at VUC Syd sidste år blandt andet etablerede specifikke forløb med flere sønderjyske kommuner. Blandt andet en ny hf-fagpakke, som på sigt skal sikre fødekæden til flere velfærdsområder i Tønder Kommune. I Aabenraa Kommune skal et forløb med intensiv vejledning kombineret med fagligt indhold klæde borgere, der har allermest brug for uddannelse, bedre på til at gennemføre.

- Vi er i tæt samarbejde med kommunerne, og vi ved, at der er temmelig mange borgere, som ikke er i gang med noget. Det er en meget væsentlig målgruppe for os, siger Laust Joen Jakobsen.

Annonce

Ekspert roser

Professor i økonomistyring på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, som har fulgt VUC Syd-sagen tæt, roser ledelsen på skolen.

Ifølge professoren har VUC Syd fulgt genopretningsplanen og vist i flere år, at driften balancerer på en meget svær baggrund.

Staten har ydet 40,8 millioner i et statslån, hvoraf de 13 skal betales tilbage inden for et til fem år. De resterende forfalder først efter fem år. Samtidig har realkreditinstituttet 108 millioner kroner til gode. 12,6 skal afdrages inden for et til fem år og de 95 efter fem år.

Lige som Laust Joen Jakobsen hæfter også Per Nikolaj Bukh sig ved, at der skal skabes flere indtægter for på sigt at betale den høje gæld af.

- Lige nu hænger regnestykket kun lige sammen, men indtil nu har man vist, at man har fat i den lange ende, selvom det trækker tænder ud, påpeger Per Nikolaj Bukh.

Han tilføjer, at den ene kreditor, staten, formentlig vil være samarbejdsvillig i forhold til afdrag, i takt med at skolen har vist, at den følger genopretningsplanen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce