Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg nærmer sig halvering af CO2-mål

Vejen mod et CO2-neutralt område nærmer sig delmålet på 50 procent i 2020. Her er Nordals Fjernvarmeanlæg en del at løsningen. Foto: Project Zero
I 2029 skal Sønderborg-området være et CO2-neutralt vækstområdet. De 50 procent skal nås i 2020, og ny rapport viser, at 44 procent er nået indtil nu.
Annonce

Sønderborg: I 2007 satte Sønderborg Kommune et mål: Sønderborg-området skulle være et CO2-neutralt vækstområde senest i 2029. Et delmål er at nå halvdelen af vejen - og det i 2020. Altså i år, og Project Zero melder nu, at man nærmer sig målet. Det viser en ny rapport, der slår fast, at CO2 er reduceret med 44 procent siden 2007.

Der er altså fuld fart på Sønderborgs grønne omstilling og produktion af vedvarende energi, lyder det i en pressemeddelsels fra Projec Zero..

- Det glæder mig at se 2019-resultatet af Sønderborg-områdets klimaindsatser siden 2007. Vi nærmer os med høj fart den vigtige milepæl med 50 procents CO2-reduktion i 2020, og jeg er stolt af, at vores ambitiøse målsætning bakkes op på tværs af borgerne, virksomhederne, forsyningsselskaberne og et enigt byråd, siger borgmestere Erik Lauritzen (S).

- I sidste måned godkendte byrådet den nye DK2020 klimaplan, og i denne måned starter biogasanlægget i Glansager sin produktion af biogas til blandt andet vores 44 biogasbusser, siger borgmesteren.

Annonce

Vi er frontløbere

Den nye solcellefarm i Glansager, boligejernes udskiftning af olie- og gasfyr til fjernvarme og varmepumper, øget elektrificering og udfasning af naturgas samt brug af biomasse i fjernvarmeproduktionen og industrien er for 2019 de væsentligste årsager til, at Sønderborgs CO2-reduktionsmåler nu viser en samlet CO2-reduktion på 44 procent siden 2007.

- Sønderborg er frontløber i den grønne omstilling, og det skaber grøn vækst og nye lokale arbejdspladser. Vores virksomheder kan tilbyde konkrete løsninger og rådgivning, som kan hjælpe byer verden over med at effektivisere energi- og ressourceanvendelsen, siger Erik Lauritzen, der glæder sig over, at Sønderborg har skabt en position, hvor byer og virksomheder besøger Sønderborg for at få inspiration og kompetencer til at gribe klimaudfordringen rigtigt an.

Produktionen af strøm fra vindmøller i Sønderborg-området var i 2019 cirka 47,5 procent højere end i 2007, og alene fra 2018 til 2019 steg produktionen af strøm fra solceller med næsten 67 procent. Netop lokal produktion af vedvarende energi er et vigtigt fokusområde i Roadmap 2025. For selv om der skal spares på energien, så bliver der behov for langt mere grøn strøm og biogas i fremtiden.


Sønderborg er frontløber i den grønne omstilling, og det skaber grøn vækst og nye lokale arbejdspladser. Vores virksomheder kan tilbyde konkrete løsninger og rådgivning, som kan hjælpe byer verden over med at effektivisere energi- og ressourceanvendelsen

Erik Lauritzen (S), borgmester


- Øget energieffektivisering med henblik på at sænke energiforbruget har en høj prioritet i Roadmap 2025. Alligevel viser Monitoreringsrapporten 2019 kun en mindre reduktion i Sønderborg-områdets samlede energiforbrug i det forløbne år. Dette skyldes dels, at der i 2019 monitoreringen er anvendt nye mere præcise strømforbrugsdata end tidligere, men også at 2019 været et vækstsår for områdets fremstillingsvirksomheder, siger Peter Rathje, der er administrerende direktør i ProjectZero.

Annonce

Grønt er områdets DNA

Sønderborgs nye DK2020-klimaplan, som bekræfter Paris-aftalen, skal være med til at styrke klimaplanlægningen i Sønderborg Kommune, som ud over CO2-reduktioner fra energisystemet, også omfatter landbrugets klimagas-emissioner og klimatilpasning.

- Vi oplever, at den grønne omstilling er blevet en del af Sønderborg-områdets DNA, og at de grønne fællesskaber, der blev etableret i forbindelse med Roadmap 2025-processen i 2018, skaber engagement og resultater. Der er stadig store udfordringer med at udnytte energien mere effektivt på tværs af sektorer og realisere det ambitiøse kystnære vindmølleprojekt i Lillebælt, siger Peter Rathje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce