Annonce
Ugeavisen Sønderborg

Sønderborg styrer mod zero: Udledning af CO2 er halveret med hjælp fra uventet kant

Den energirelaterede CO2 -udledning er siden 2007 reduceret med samlet 51,7 procent siden 2007, hvilket svarer til en reduktion på 362.208 tons CO2. Arkivfoto: Privat
Siden 2007 er CO2-forbruget halveret. Sønderborg Kommune har otte år til at nå de sidste 50 procent, hvilket er realistisk ifølge borgmesteren.

Sønderborg: Målet om at gøre Sønderborg CO2-neutral i 2029 er rykket nærmere, viser en helt ny rapport.

Den beskriver, hvor meget CO2 den energi, som bruges i Sønderborg kommune, udleder, hvilket er reduceret med 51,7 procent siden 2007, hvor ProjectZero blev igangsat af det daværende byråd.

Boligejerne og boligforeningerne er blandt dem, som fremhæves i rapporten for at have bidraget positivt til CO2-reduktionerne i 2020 ved at udskifte gas- og oliefyret ud med fjernvarme og varmepumper, mens nogle boligforeninger også har opsat solceller.

Annonce

Derfor sender borgmester i Sønderborg Erik Lauritzen (S) også en særlig tak til dem, da han er stolt og taknemmelig for den opbakning, han oplever, der er til projektet fra privatpersoner og virksomheder.

- Det glæder mig, at vi har passeret den vigtige 2020-milepæl med 50 procent CO2-reduktion. Vi er dermed godt på vej mod den næste milepæl i 2025, siger Erik Lauritzen.

Her skal udledningen være reduceret med 75 procent.

Covid-19 har bidraget

Mens de fleste nok er godt og grundige trætte af covid-19 og har svært ved at se noget positivt ved pandemien, så forholder det sig anderledes, når der kigges på dens betydning for udledningen af CO2.

Nedlukninger af samfundet har betydet et fald i privatbilismen i 2020 og dermed mindre udledning fra benzin og diesel.


Det er helt sikkert muligt. Vi har vist, at vores målsætninger holder, men det er ikke ensbetydende med, at det bliver le

Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg


Trods covid-19 har produktionshjulene hos virksomhederne beliggende i Sønderborg kommune været mere aktive. De har derfor haft et øget energiforbrug med samlet seks procent.

- Knytter energien sig til grønne kilder, gør stigningen intet. Vi skal huske, at vi stadig godt må bruge energi. I den næste fase bliver det vigtigt, at vi kan producere grøn energi i vores område. Derfor skal vindmølleparken realiseres, lyder det fra Erik Lauritzen.

Gennem udnyttelse af biomasse samt udfasning af naturgas har forsyningsselskaberne også bidraget til den grønne omstillingen i 2020. Anvendelse af biogasanlæg i Glansager nævens også i rapporten.

Med de mange tiltag, der er i gang, er borgmesteren fortrøstningsfuld og tror på, at målet bliver indfriet, selvom det har taget 13 år at reducere 51 procent.

- Det er helt sikkert muligt. Vi har vist, at vores målsætninger holder, men det er ikke ensbetydende med, at det bliver let, siger han uden at komme nærmere ind på, hvilke konkrete initiativer, som skal til.

Erik Lauritzen henviser til, at en større masterplan er ved at blive lagt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce